Dissabte 23 de novembre de 2024
|
14:47 H
Una reunió de l'Ecofin a Brussel·les.
Una reunió de l'Ecofin a Brussel·les. (Foto: Arxiu ANA)
Internacional

Tres noves incorporacions a la llista negra de paradisos fiscals

Andorra la Vella

La propera actualització de la llista europea de paradisos fiscals tindrà lloc aquest proper dimarts a la reunió de l'Ecofin de Brussel·les que analitzarà els vuit últims països del Carib que havien rebut més temps per respondre a la Comissió Europea a causa dels huracans que els van afectar l'any passat. Després de revisar la seva situació, tres d'ells s'uniran a la llista negra: les illes de Saint Kitts i Nevis, les Illes Verges dels EUA i les Bahames. Els ministres d'Hisenda dels 28 estats membres consideren que les respostes proporcionades pels seus respectius governs són insuficients. Europa exigeix ​​el compliment dels criteris de transparència de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) o l'acceptació de l'intercanvi automàtic de dades bancàries.

Quatre altres països estan en dubte i es classificaran a la llista grisa dels paradisos fiscals: Bermudes, Dominica, Illes Verges Britàniques i Anguilla. Els seus governs es van comprometre, per correu, a canviar la seva legislació i els esforços promesos es consideraven suficients. Si en un any es mantenen els compromisos i la seva situació ja no és un problema sota els criteris de paradisos fiscals, s'eliminaran de la llista grisa, dissenyada com a purgatori. Aquesta llista grisa inclou més de 50 països, inclosos Andorra, Suïssa, el Marroc, Tailàndia, Tunísia o Qatar.

Encara hi ha un país fins ara, pel qual l'Ecofin no ha pres una decisió: Antigua i Barbuda, a causa d'un veto del Regne Unit. Les decisions es prenen per unanimitat en aquest àmbit de fiscalitat. Els britànics sempre han estat ambigus en aquest assumpte perquè sovint han fet referència a la targeta de protecció fiscal com a model de desenvolupament

El 23 de gener, l'Ecofin ja havia eliminat vuit països de la seva llista negra original establerta a principis de desembre per col·locar-los a la llista grisa. Aquesta mesura de clemència va beneficiar a Panamà, Corea del Sud, els Emirats Àrabs Units, Tunísia, Mongòlia, Macau, Granada i Barbados. Així doncs, actualment, amb les tres incorporacions de la 'llista d'huracans', Europa ha tingut, en total, només dotze països en la seva llista negra: Bahrain, Bermudes, Guam, Illes Marshall, Namíbia, República de Palau, Saint Kitts i Nevis, Samoa, Samoa Americana, Saint Lucia, Trinitat i Tobago i les Illes Verges Americanes.

Per descomptat, en aquest àmbit, els mateixos països europeus no són irreprotxables. Irlanda, Luxemburg, Malta i els Països Baixos, que no tenen el significat adequat de la definició de paradís fiscal, encara es dediquen a una política fiscal agressiva per atraure multinacionals en detriment d'altres estats membres. A instàncies del comissari europeu Pierre Moscovici, la Comissió Europea ha trencat un tabú per subratllar, per primera vegada, la naturalesa anormal de certs sistemes fiscals en els informes econòmics enviats anualment als estats membres. No menys de set països (Bèlgica, Hongria i Xipre, a més dels esmentats anteriorment) han estat objecte d'una nota a causa de pràctiques agressives d'impostos. Tots van rebre la notificació quinze dies abans de la publicació dels informes per part de la comissió.

Notícies relacionades