Dilluns 25 de novembre de 2024
|
02:13 H
Seu de la Unió Europea, a Brussel·les.
Seu de la Unió Europea, a Brussel·les. (Foto: Unió Europea)
Internacional

Europa redueix la llista de paradisos fiscals a nou països

Andorra la Vella

L'Ecofin ha actualitzat aquest dimarts la llista negra europea de paradisos fiscals no cooperatius, ara reduïts a nou "jurisdiccions". Set s'han retirat de la llista per col·locar-se a la "llista grisa" sota vigilància: Bahrain, Illes Marshall, Saint Lucia, Anguilla, Antigua i Barbuda, les Illes Verges Britàniques i Dominica. Una espècie de purgatori fins que aquests països canvien les seves lleis i pràctiques tributàries, com es van comprometre.

No obstant això, se n'han afegit tres altres: Saint Kitts i Nevis, les Bahames i les Illes Verges dels Estats Units per no haver-hi complert  compromisos suficients per escapar de la qualificació del paradís fiscal sota els criteris definits per l'Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE). Només queda pendent un país per avaluar: les Illes Turks i Caicos, territori britànic d'ultramar, la carta de compromís del qual s'espera el 31 de març com a molt tard. Aquests ajustaments es deuen a l'examen diferit dels territoris afectats per huracans a finals de l'any passat. L'Ecofin havia concedit a aquests països més temps per reorganitzar-se.

Des de la publicació de la primera llista negra europea al desembre de 2017, l'Ecofin ha assumit molts compromisos, de manera que la "llista grisa" ara compta amb més de 50 països, entre ells Andorra. La publicació d'una compilació d'aquests compromisos es va dur a terme el 6 de març a la pàgina web del Consell Europeu (disponible aquí en anglès http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-6671-2018-INIT/en/pdf).

Per descomptat que, en aquest àmbit, els mateixos països europeus no són irreprotxables. Irlanda, Luxemburg, Malta i els Països Baixos, que no tenen el significat adequat de la definició de "paradís fiscal", encara es dediquen a una política fiscal agressiva per atraure multinacionals en detriment d'altres estats membres. A instàncies del comissari europeu Pierre Moscovici, la Comissió Europea ha trencat un tabú per subratllar, per primera vegada, la naturalesa anormal de certs sistemes fiscals en els informes econòmics enviats anualment als estats membres. No menys de set països (Bèlgica, Hongria i Xipre, a més dels esmentats anteriorment) han estat objecte d'una nota sota pràctiques agressives d'impostos.

Aquesta és la llista negra de paradisos fiscals, actualitzada al 13 de març de 2018: les Bahames, Guam, Namíbia, Palau, Saint Kitts i Nevis, Samoa, Samoa Americana, Trinitat i Tobago i les Illes Verges dels EUA.

Notícies relacionades