"/> "/>
Divendres 25 d'octubre de 2024
|
04:21 H
Un estudi calcula que calen cinc milions de treballadors en el sector de la ciberseguretat.
Un estudi calcula que calen cinc milions de treballadors en el sector de la ciberseguretat. (Foto: Pixabay)
Innovació

El sector de la ciberseguretat davant una falta de talent 'alarmant'

El sector de la ciberseguretat s'enfronta a una falta de talent "alarmant". O almenys, a una manca de voluntat més que preocupant a l'hora de desenvolupar les plantilles d'experts per prevenir, detectar i donar resposta a les amenaces. Així ho assegura almenys un estudi recent desenvolupat per la consultora ISC2 Research de la qual es fa ressò l'Agència Nacional de Ciberseguretat d'Andorra (ANC-AD).

Andorra la Vella.- El sector de la ciberseguretat s'enfronta a una falta de talent "alarmant". O almenys, a una manca de voluntat més que preocupant a l'hora de desenvolupar les plantilles d'experts per prevenir, detectar i donar resposta a les amenaces. Així ho assegura almenys un estudi recent desenvolupat per la consultora ISC2 Research de la qual es fa ressò l'Agència Nacional de Ciberseguretat d'Andorra (ANC-AD).

Segons les dades que gestionen, el creixement de la força laboral en ciberseguretat s'ha estancat en els 5,5 milions de persones, però s'estima que per donar una resposta adequada al nombre creixent d'amenaces, es necessitarien almenys 10,2 milions de professionals.

Aquesta bretxa de 4,8 milions representa un augment del 19% en comparació de l'any anterior. L'enquesta, realitzada a gairebé 16.000 professionals i responsables de la presa de decisions en ciberseguretat a nivell mundial, revela que per primera vegada els participants citen la "manca de pressupost" com a causa principal de l'escassetat de personal.

En aquest sentit, encara que el 74% dels professionals estan d'acord que el panorama d'amenaces del 2024 és el més desafiador dels darrers cinc anys, les pressions pressupostàries que estan experimentant aquests departaments estan retallant la seva capacitat per donar una resposta eficaç. Així, un 37% dels enquestats assegura que estan experimentant retallades pressupostàries (set punts més que el 2023); el 25% s'enfronta a acomiadaments al seu equip de ciberseguretat (un augment de tres punts) i el 38% està experimentant congelacions en la contractació.

A més de la bretxa en la força laboral, el 90% dels enquestats afirma que es troben amb una escassetat important d'habilitats a les seves organitzacions. Més de la meitat dels enquestats (58%) considera que la manca d'habilitats posa la seva organització en un risc significatiu, i el 64% assegura que aquesta bretxa representa un desafiament més gran per assegurar les seves organitzacions que la manca de personal.

"L'estudi sobre la força laboral a ciberseguretat de l'ISC2 destaca una percepció preocupant entre els professionals de ciberseguretat. Després de dos anys de disminució en la inversió en contractació i oportunitats de desenvolupament professional, les organitzacions ara s'enfronten a escassedats importants pel que fa a habilitats i personal, un problema que, segons adverteixen els professionals, augmenta el risc general", diu el  vicepresident executiu d'assumptes corporatius de l'ISC2, Andy Woolnough.

"En un moment en què la inestabilitat global i les tecnologies emergents com la IA estan ampliant ràpidament el panorama d'amenaces, la inversió en el desenvolupament d'habilitats i la pròxima generació de la força laboral en ciberseguretat és més crucial que mai. Això permetrà als professionals de ciberseguretat enfrontar-se a aquests desafiaments i mantenir les nostres infraestructures crítiques segures", conclou.

Notícies relacionades