Andorra la Vella.- La 3a Jornada CISO, impulsada per Andorra Digital, l'Agència Nacional de Ciberseguretat (ANC-AD) i el Govern, amb experts i responsables de la seguretat de la informació, s'ha centrat en la importància de conèixer tot allò que envolta el món digital, sobretot si es tracta d'infraestructures amb especial importància al país. En aquest sentit, el director del programa de Transformació Digital, David Vicente, ha recalcat que s'ha de seguir les tendències, però també s'ha de fer tot un treball de prevenció, sensibilització i conscienciació dels riscos als quals estan sotmesos tant les empreses privades com les publicoprivades del sector. "Són empreses que gestionen infraestructures essencials per al país, i són els principals afectats de tota aquesta situació. Ells mateixos han de ser els primers coneixedors del que està passant al món" ha explicat.
Una vuitantena de professionals han assistit a la jornada que ha comptat amb un programa basat en ponències sobre intel·ligència artificial generativa, la resiliència davant amenaces globals, l'ús del 'cloud computing' (computació al núvol) per a la seguretat de les dades i l'evolució normativa en aquest camp. Entre els ponents, han figurat professionals de renom com Xabier Mitxelena (CYBASQUE), Antonio Villaón (S2 Grupo), Tomás Clemente (Amazon), Irene Reinares (PWC) i Anna Angulo (RecordedFuture). La inauguració de l'acte ha anat a càrrec de Vicente, que ha remarcat la importància d'aquests tipus d'esdeveniments, ja que "comptem amb experts internacionals i és una jornada d'especial interès per exposar els desafiaments actuals en ciberseguretat i oferir eines i coneixements per fer front a les amenaces creixents".
La tecnologia mai para de perfeccionar-se i millorar, un fet que es pot trobar en els ciberdelinqüents, que sempre tenen la capacitat de crear sistemes més sofisticats a través d'eines com la intel·ligència artificial (IA) per contrarestar les defenses que es posés. Així doncs, Vicente ha recalcat que poder fer aquests exercicis de sensibilització és part de l'impuls de l'ecosistema digital. Altrament, s'ha mencionat que l'Agència Nacional de Ciberseguretat ha vist un increment en els nivells de resiliència de les empreses i entitats locals, tot i que "encara queda molt recorregut, però pensem que estem millorant i que cada cop som més resilients". "No ens podem aturar mai, perquè la tecnologia no té mai fi. Hi ha una voluntat de creixement i de millora continua" ha incidit Vicente.
Finalment, Vicente ha recordat que la seva voluntat és poder anar "teixint relacions", ja que és fonamental per "no estar aïllat". Així mateix, l'ANC-AD està desenvolupant un treball proper i específic per a cadascun dels àmbits prèviament esmentats i tractats durant la jornada, en col·laboració amb Andorra Digital, per donar a conèixer la tessitura i la idiosincràsia de la ciberseguretat nacional.
La 3a Jornada del CISO ha suposat una nova oportunitat per enfortir la col·laboració entre empreses i institucions, especialment en la necessitat de conscienciar sobre la importància de la ciberseguretat en el context actual. L'esdeveniment ha posat punt final amb una taula rodona amb debat de casos pràctics i experiències per abordar els reptes del sector, seguit d'un espai de 'networking' entre els assistents.