Diumenge 08 de setembre de 2024
|
02:26 H
El representant dels pensionistes al consell d'administració de la CASS, Jacint Risco, i el president, Marc Galabert, durant la roda de premsa per presentar les propostes de revaloració de les pensions.
El representant dels pensionistes al consell d'administració de la CASS, Jacint Risco, i el president, Marc Galabert, durant la roda de premsa per presentar les propostes de revaloració de les pensions. (Foto: M. F.)
El representant dels pensionistes al consell d'administració de la CASS,  Jacint Risco, i el president, Marc Galabert, durant la roda de premsa.
El representant dels pensionistes al consell d'administració de la CASS, Jacint Risco, i el president, Marc Galabert, durant la roda de premsa. (Foto: M. F.)
El representant dels pensionistes al consell d'administració de la CASS,  Jacint Risco, i el president, Marc Galabert, durant la roda de premsa  per presentar les propostes de revaloració de les pensions d'aquest dimarts al matí.
El representant dels pensionistes al consell d'administració de la CASS, Jacint Risco, i el president, Marc Galabert, durant la roda de premsa per presentar les propostes de revaloració de les pensions d'aquest dimarts al matí. (Foto: M. F.)
Sector públic

El consell d'administració de la CASS proposa augmentar les pensions amb l'IPC i un sistema de regressió que elimini els trams

El representant dels pensionistes al consell d'administració de la CASS ha fet una proposta en el si de l'òrgan directiu, que ha estat també presa en consideració, per demanar als grups parlamentaris que s'apliquin un seguit de mesures per a la revaloració de les pensions contributives que bàsicament es basa en tres mesures.

Andorra la Vella.- El representant dels pensionistes al consell d'administració de la CASS ha fet una proposta en el si de l'òrgan directiu, que ha estat també presa en consideració, per demanar als grups parlamentaris que s'apliquin un seguit de mesures per a la revaloració de les pensions contributives que bàsicament es basa en tres mesures. La primera, que totes les pensions estiguin revalorades amb l'IPC; la segona, que s'apliqui un sistema de regressió de l'augment lineal i que s'eliminin els trams, i la tercera, que no s'apliquin els criteris de residència i també que es faci servir el mateix percentatge per fer l'increment de les pensions contributives que les no contributives. En definitiva, tal com han defensat el president del consell d'administració de la parapública, Marc Galabert, i el representant dels pensionistes, Jacint Risco, aquestes propostes es fan "en favor de l'equitat" i de fet volen 'corregir' certs desajustos que creuen que es donen ara com ara.

La proposta s'aplicaria a les pensions contributives, és a dir, no només les de vellesa sinó també les d'orfenesa, les de viduïtat, les que es perceben per accident laboral o malaltia comuna i algunes d'invalidesa. Les tres mesures, tal com han defensat tant Galabert com Risco, es traslladaran al Consell General perquè siguin preses en consideració "en els millors terminis possibles" però sense voler "marcar l'agenda a ningú" tal com ha destacat Galabert. Risco, però, ha manifestat que com a representant dels pensionistes ell voldria que aquesta proposta fos presa en consideració i aplicada "retroactivament" des de l'1 de gener del 2024. Els dos representants del consell d'administració, de fet, han defensat que es tracta de mesures que ja s'havien parlat en altres ocasions. D'aquesta manera, tampoc no han volgut determinar que aquests canvis s'hagin d'emmarcar en el treball dels consellers generals de reformar la llei del pressupost per esmenar l'increment de les pensions de les persones que viuen fora d'Andorra, però el representant dels pensionistes s'ha mostrat ferm en declarar que corregir la inequitat actual hauria "d'estar solucionat ja".

I si la temporalitat és una qüestió que es deixa en mans dels consellers generals també es deixa al seu criteri quins haurien de ser els llindars màxims i mínims per aplicar la regressió lineal, que el representant dels pensionistes ha subratllat com a més just perquè amb el sistema de trams es dona el fet, per exemple, que una persona que cobra una mica més que una altra vegi congelada la seva pensió i que el que cobrava menys el superi amb l'increment rebut.

Risco ha explicat que el projecte s'ha treballat de la mà del professor Florenci Pla de la Universitat d'Andorra, que ha fet un càlcul per poder establir el sistema més adient perquè la revaloració sigui equitativa. També ha destacat que la iniciativa sorgeix de la constatació que des de fa "un parell d'anys que l'equitat no s'estava donant de manera correcta envers els pensionistes". I ha defensat que amb la proposta "desapareixen les inequitats del sistema de trams", és de "més fàcil aplicació" i a més "compleix amb la norma constitucional" que qui més té més contribueixi a les arques de l'estat.

I precisament sobre les arques públiques, tant el president del consell d'administració com el representant dels pensionistes han destacat que l'aplicació d'aquest sistema no tindria perquè tenir un impacte en el cost per a la CASS. En aquest sentit, Risco ha defensat que hauria de ser "zero o pràcticament zero".

I quant al fet que les pensions contributives s'apugin amb el mateix percentatge que les no contributives, Risco ha defensat que sigui així, ja que ha qualificat de 'rara avis' el fet que per exemple aquest any les no contributives s'hagin augmentat un 7% i les contributives un 4,6%.

Notícies relacionades