Divendres 03 de gener de 2025
|
04:51 H
L'economista Irune Castillo.
L'economista Irune Castillo. (Foto: C. G.)
Speaker's Corner

Irune Castillo: 'El gran error de la gent és fixar-se un objectiu no molt realista a l'hora d'estalviar'

Andorra la Vella.- En un moment en què les economies d'arreu del món enfronten reptes sense precedents, cal economitzar la butxaca a les necessitats bàsiques i garantir una seguretat de cara al futur. La via d'aquesta garantia és a través de l'estalvi; l'economista, Irune Castillo, que impartirà una conferència el pròxim 15 de febrer a l'hotel Roc Blanc, assegura que el primer pas abans de marcar-se qualsevol objectiu i començar a estalviar és la planificació.

Així mateix, abans de realitzar aquesta planificació s'ha de tenir molt clar quins són els ingressos i despeses que s'han de cobrir i a partir d'aquí, es podria començar a elaborar-la i definir cap a on es vol arribar i quina és la capacitat econòmica per arribar a la fita marcada. "El gran error de la gent és fixar-se un objectiu no molt realista a l'hora d'estalviar", comenta Castillo, referint-se al fet que la gent té molta pressa, es marca una fita poc assolible i acaba deixant de costat l'estalvi perquè necessiten els diners per pagar altres coses.

Ara bé, també hi ha gent que genera una reserva per després invertir una part dels seus estalvis per rendibilitzar-los, en aquest cas, l’economista recomana “tenir present quin és l’espectre de risc de cada persona”. La tolerància de risc s’ha de tenir molt clara i conèixer “quins són els productes que s’ajusten a la política d’inversió”, afegeix Castiilo, i aconsella elaborar també una planificació respecte a la rendibilitat.

Actualment hi ha països europeus que imparteixen assignatures d'educació financera, en les quals ja s'ensenyen als més petits models d'estalvi i com fer una planificació econòmica a nivell bàsic. L'economista, a favor d'aquest model educatiu, creu pertinent implementar-lo com a assignatura obligatòria a partir dels deu o dotze anys. A més, subratlla la importància d'impartir una educació financera des de casa, és a dir, "fer partícips als fills en les decisions de l'economia de la llar i explicar-los 'per què ens podem gastar aquesta quantitat aquest mes?' o 'per què estalviem aquests diners?'", descriu Castillo.

Notícies relacionades