Andorra la Vella.- Trencar tabús al voltant de les cardiopaties congènites, donar més informació a la població i atorgar major visibilitat a aquesta malaltia. Són els principals objectius de la taula rodona 'Les cicatrius que ens donen la vida', una xerrada que s'emmarca en el cicle Speakers'Corner i que aquest dijous acollirà l'hotel Roc Blanc a partir de les 18.30 hores. La proposta està lligada amb l'exposició 'desCORda't', una mostra inaugurada a principis d'aquest mes que té com a finalitat sensibilitzar la ciutadania sobre què significa viure amb problemes de cardiopatia mitjançant les imatges de diferents testimonis que exhibeixen les seves cicatrius.
La taula rodona comptarà amb la participació de la cap del departament de Cardiologia de l'hospital Clínic de Barcelona, Sílvia Montserrat; el cardiòleg pediàtric de l'hospital Sant Joan de Déu, Fredy Prada; de la psicòloga clínica i responsable de CorAvant de Tarragona, Lleida i Andorra, Àngels Estévez, i d'alguns testimonis que explicaran la seva experiència personal.
Precisament, Àngela Pous, una de les testimonis que va ser operada per una cardiopatia congènita el 2022, posa en relleu que la fundació CorAvant té com a missió ajudar i donar suport psicològic a persones que han passat per aquesta situació, i també a les seves famílies, per tal d'encoratjar-les a viure amb normalitat després de passar per aquesta mena de processos. L'objectiu de la trobada, per tant, "és poder arribar a gent del país que tingui problemes de cor i que sàpiguen que hi ha aquest servei de la fundació", així com "conscienciar a la ciutadania de què no passa res, que són proves que ens posa la vida i que es pot viure normalment, ja que malgrat que tinguem un tall al pit, podem fer vida normal".
De fet, reconeix que actualment hi ha molts tabús al voltant d'aquesta malaltia, especialment entre les generacions d'edat més avançada. "Molta gent té por del què diran o si seran tractades de manera diferent", explica. En aquest sentit, afegeix que es tracta d'una malaltia "una mica invisible", ja que símptomes com el cansament en situacions quotidianes no són apreciades pel conjunt de les persones, però, en canvi, provoquen molts moments de dificultat en les persones que pateixen la malaltia.
D'altra banda, i gràcies al ressò que ha tingut l'exposició 'desCORda't' des de la seva inauguració, es preveu que la mostra estigui habilitada durant uns dies més a l'hotel Roc Blanc. Posteriorment, es traslladarà a espais com La Capsa d'Ordino, la Universitat d'Andorra (UdA) i l'hospital Nostra Senyora de Meritxell.