Dissabte 23 de novembre de 2024
|
09:10 H
Opinió

Postura actual de la Fed. I ara què?

La reunió de la Reserva Federal ha suposat la pausa a la política monetària restrictiva de la FED. Va mantenir els tipus d'interès sense canvis després de 10 reunions consecutives de pujades. Quant al to del president de la Fed, en la roda de premsa es va apreciar una continuïtat en la seva actitud i predisposició, reflectint el seu ja habitual to Hawkish, recordant una vegada més que "queda camí per recórrer" encara que ja ha vist millora en uns certs senyals.

Resum executiu del missatge de Powell:

  • Tot obert encara sobre futures decisions de la Fed però..., cada vegada menys obert. Va mantenir el 'Data Driven' per a la presa de decisions. Significa que no tenen cap mena de decisió presa sobre el que passarà en la pròxima reunió. Significa també, que no saben com serà l'evolució en la inflació, ocupació, salaris o banca. En altres paraules, la Fed encara pot dirigir els tipus cap a qualsevol costat. Però de moment, l'evolució en el to i en les decisions van sent cada vegada més 'Dovish', ajudat per una inflació 'Headline' que probablement acabi per sota del 4% al juny. I és que els factors que impulsaven l'IPC ex shelter donen treva i la preocupació sembla estar ara limitada només als preus dels lloguers. L'únic "però" que impedeix una postura més laxa de la Fed és la persistent fortalesa del mercat de treball als EUA, però ja es veuen algunes dades que conviden a pensar en un cert augment de la desocupació (actualment en un 3,7%. Veníem del 3,39%).
  • Cal veure una deterioració. Powell va tornar a destacar que vol veure l'efecte de la pujada de tipus d'interès acumulada en l'economia. Suggereix que farà falta veure una deterioració en alguns dels agregats macroeconòmics abans de veure les primeres baixades de tipus. Una situació complexa perquè el mercat d'equity sol ser molt sensible a l’outlook sobre el cicle. Ens preguntem si aquesta deterioració en alguna magnitud macro pogués despertar el temor a una recessió. Cal recordar, no obstant això, que ja han caigut 3 bancs als Estats Units, 2 en el top 3 històric de grandària en Assets de bancs fallits, i això és una variable totalment Dovish a tenir en compte. Des de l'1 de maig amb la caiguda del First Republic el soroll s'ha calmat, però no es pot dir amb certesa que el pitjor hagi acabat. Màxim quan els bancs fan fallida en onades.
  • 'To Hawkish' per un temps. Powell va tornar a usar un 'to Hawkish' i no pensem que l’hagi d’abandonar per les següents raons: 1) En el període previ a les pujades de tipus, el discurs de la FED era el d'una "inflació transitòria i sense repercussió". Clarament, es va equivocar i molt probablement no voldran cometre el mateix error. No tornaran a aquest 'to Dovish' inicial fins a tenir completament resolt el tema de la inflació. 2) Aturar les pujades de tipus d'interès després de 10 reunions consecutives de pujades representa en si mateix l'acció més Dovish que hem vist en molt de temps. No esperem que, de moment, vagi més enllà d'això, ni veiem en el radar encara cap esment sobre possibles retallades de tipus, perquè això podria provocar la impressió que tornen els estímuls als mercats. Res més lluny de la voluntat de la Fed avui dia.
  • Inestabilitat inicial en mercats i calma posterior: El 'Dot Plot' actualitzat va crear un cert enrenou, ja que les estimacions donaven lloc a possibles pujades addicionals. Això va provocar un gir immediat del mercat, que es va tornar negatiu, però després, en la roda de premsa, Powell va puntualitzar que el 'Dot Plot' "no era més que una estimació i que no hi ha cap mena de decisió presa en aquest mapa de punts". Això va retornar la calma al mercat, que continua instal·lat en una narrativa favorable.


I ara què? En termes generals, els últims desenvolupaments de la Fed són favorables per al mercat. Així, s'ha evidenciat amb una reacció molt favorable dels índexs americans (que acumulen un 1,5% des de la reunió de la FED). També hi ha hagut relaxació en les taxes dels bons, amb el bo UST 10Y passant de 3,84% al 3,70% (favorable també per als risky assets). Tal com vam comentar, "res li agrada més a l'inversor que una bona història". Perquè avui tenim una bona història damunt la taula, i és que els senyors del mercat comencen a veure que la Fed ha posat sota control la inflació en un entorn de 'soft landing', deixant fora de l'equació la idea d'un 'hard landing'. Aquesta narrativa, unida al tremend hype al voltant de la IA i els seus beneficis en productivitat, salt en PIB potencial, i en EPS, ajuden a mantenir aquesta narrativa favorable i que empeny l'inversor a comprar actius. Això pot durar un temps.

 

Notícies relacionades