Persisteix la volatilitat en els mercats i qualsevol notícia/excusa és bona per provocar forts moviments d’una banda o d’una altra. Dilluns teníem uns resultats prometedors en els assajos clínics duts a terme per Moderna en la cursa per obtenir una vacuna contra el COVID-19. Ahir, experts en la matèria refutaven els resultats del fàrmac experimental mRNA-1273. Mentrestant, Moderna realitzarà una ampliació de capital per valor de 1.340 milions de dòlars equivalents al 5,45% del seu capital. Les noves accions es vendran a un preu de 76 dòlars i l’operació es tancarà demà, dia 21 de maig.
De les compareixences davant del Comitè Bancari del Senat del Secretari del Tresor i del President de la Reserva Federal, a banda del to agre d’algunes preguntes dels senadors demòcrates, se'n desprèn la voluntat de flexibilitzar alguns dels programes d’ajuda com, per exemple, el Paycheck Protection Program que atorga préstecs a petits negocis. La flexibilització consistiria en allargar el venciment d’aquests préstecs a curt. Al tomb de totes aquestes injeccions de liquiditat en el sistema, avui el Tresor dels Estats Units emetrà una referència de deute a 20 anys per import de 20.000 milions de dòlars. El deute dels Estats Units se situa en 25 trilions de dòlars, que representa un 15% més que el deute que acumulava un any enrere. En el període de maig a juliol el Tresor incrementarà el volum de les seves emissions en els trams a 7, 10, 20 i 30 anys. S’espera que aquesta emissió d’avui tingui una bona acollida entre els inversors. Actualment, gairebé dos terços del deute dels Estats Units està en mans d’inversors nacionals, mentre que el Japó i la Xina són els principals creditors estrangers amb 1,27 i 1,08 trilions de dòlars respectivament, a tancament de març.
La recuperació es fa esperar
A nivell micro es recullen les notícies negatives que provenen de la macro. Bàsicament, la recuperació no arribarà ni tan aviat ni amb tanta intensitat com ens agradaria a tots. Així en aquest escenari les companyies del Stoxx 600 continuen rebaixant les seves estimacions de beneficis pel conjunt de l’any. Aquest fet provoca un increment dels múltiples, després del rally experimentat d’ençà dels mínims del passat mes de març. Pel segon, tercer i quart trimestre d’enguany s’esperen caigudes dels beneficis del 48,4%, 35,3% i 16,5% respectivament. Totes les caigudes són en base del mateix període de l'any precedent. Només s’espera una recuperació dels beneficis a comptar del primer trimestre de 2021. En aquest entorn, les companyies fan mans i mànigues per mitigar els efectes de l’alentiment econòmic. Així, tot just avui, Rolls Royce anunciava que prescindiria de 9.000 dels seus 52.000 treballadors producte de la caiguda de la demanda dels seus motors per l’aviació. La divisió d’aviació civil representa la meitat de les vendes de la companyia. Amb aquesta i altres mesures espera obtenir uns estalvis de 1.300 milions de lliures anuals.