La recuperació de l'activitat econòmica va a diferents ritmes. D'aquesta manera, segons els resultats de l'enquesta de conjuntura corresponent al primer semestre feta pública aquest dimarts per la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis es pot comprovar com la indústria, la construcció i els serveis, que han estat menys afectats per les restriccions sanitàries, ja han normalitzat gairebé del tot la seva activitat en relació amb els nivells previs a la Covid-19, mentre que alguns sectors més vinculats al turisme – com ara l'hoteleria, la restauració, el comerç, les agències de viatges, el transport de viatgers i les activitats culturals i d'oci– es troben en fases més retardades de la recuperació, i, per tant, continuen molt per sota dels nivells normals d'activitat. Les previsions de creixement per al segon semestre mostren que "el procés de recuperació" ha de continuar "agafant impuls" però des de la Cambra també destaquen el grau d'incertesa lligat a l'evolució de la pandèmia.
En l'anàlisi per sectors tenim que la indústria, un cop superada la primera onada de la covid-19, no s'ha vist especialment afectada per les noves onades del virus i ha pogut anar normalitzant progressivament els seus nivells de producció. De fet, es posa en relleu que la situació actual dels negocis ha estat la més favorable des de l'inici de la pandèmia. De fet, el 22% dels enquestats fa una valoració positiva de l'evolució dels negocis, mentre que el nombre d'indústries que n'ha indicat una trajectòria dolenta s'ha reduït fins al 33% del total, el que representa gairebé la meitat d'empreses que un any abans. En termes quantitatius, i d'acord amb l'enquesta sobre l'impacte econòmic de la Covid- 19 elaborada per la Cambra de Comerç i l'Andorra Recerca + Innovació, la disminució interanual mitjana de la xifra de vendes de la indústria ha estat del 4% el primer semestre, el que suposa una taxa de descens gairebé dotze punts menor que la registrada el semestre anterior (-15,7%). En paral·lel, la producció industrial ha seguit una tendència més positiva.
Pel que fa a la construcció, es troba en una fase expansiva clara, sustentada sobretot per l'impuls de l'obra privada. Quant a l'evolució de la marxa dels negocis, la majoria d'empreses enquestades – el 52% del total– ha considerat que la situació dels negocis ha estat bona, mentre que el 6% l'ha valorat negativament (un percentatge que ja se situa en un rang molt similar als registres prepandèmia). En termes quantitatius, les empreses constructores han registrat un increment interanual mitjà de la facturació del 27,7% durant els sis primers mesos de l'any 2021. De fet, sis de cada deu empreses indiquen un augment dels treballs.
Pel que fa al comerç minorista ha tancat el primer semestre amb unes dades de confiança i d'activitat millors que les de 2020, però que encara es mantenen clarament per sota dels nivells prepandèmia. En paral·lel, la crisi sanitària ha comportat un canvi de paradigma en molts aspectes de l'economia i ha accelerat algunes tendències de canvi del model de negoci del 'retail'. Les opinions de les empreses sobre la marxa dels negocis mostren un estat d'ànim encara "poc entusiasta", però en general suggereixen una visió força menys pessimista de la situació comercial: el percentatge d'empresaris que han qualificat de dolenta l'evolució dels negocis ha caigut fins al 35%, i en sentit contrari ha augmentat el nombre de comerços que han considerat bona la situació dels negocis, fins al 25% del total – el triple d'empreses que un any abans. Els empresaris han assenyalat una disminució interanual mitjana de la xifra de vendes en el comerç minorista del 8,4% el primer semestre de 2021, bastant més reduïda que la del semestre anterior (-29,3%).
D'altra banda, l'impacte de la Covid-19 ha continuat sent especialment sever en el sector turístic durant els primers sis mesos de l'any. L'empitjorament de la situació pandèmica al començament de l'any i les fortes restriccions a la mobilitat transfronterera han estat "un cop molt dur" per al sector, que ha vist com la demanda turística s'ha mantingut en nivells mínims històrics. En el segon trimestre de l'any, la millora del context sanitari i la consegüent reactivació dels fluxos turístics han suposat un impuls per al sector, si bé dins uns registres d'activitat encara molt per sota dels nivells precovid. Els resultats de l'enquesta de clima empresarial confirmen el desànim elevat dels empresaris, que continuen mostrant una gran preocupació per l'enorme impacte de la crisi sanitària en els seus negocis. Les valoracions dels hotelers sobre la marxa dels negocis han estat les més pessimistes, per aquest període, des que la Cambra va iniciar l'enquesta l'any 1997 i confirmen que el declivi de l'activitat ha estat "molt intens i generalitzat", així com els índexs elevats d'inactivitat de l'oferta hotelera. En concret, només un 8% d'empreses han valorat com a bona la marxa dels negocis durant el primer semestre, davant del 81% d'empreses que han assenyalat una tendència desfavorable de l'activitat.
Pel que fa a les perspectives per al segon semestre, des del sector de la indústria es destaca que són "les més optimistes dels últims dos anys i mig". De fet, sembla que les empreses confien en el fet que la marxa dels negocis continuarà millorant i esperen un increment moderat de les comandes i la producció. Pel que fa a la construcció, s'assenyala que mantindrà un nivell elevat d'activitat al llarg dels propers mesos. El comerç minorista també preveu "una clara millora" de les vendes al llarg de la segona meitat de l'any i especialment de cara a aquest mes de desembre, amb una bona campanya de Nadal. En canvi, el sector hoteler és el que mostra més reticències, ja que es posa en relleu que les previsions sobre l'evolució futura de l'activitat turística estan subjectes a "molta incertesa", condicionada per l'efecte que poden tenir les noves variants i els nous rebrots del virus. El balanç de la campanya d'estiu i, sobretot, els bons resultats del pont de la Puríssima són "esperançadors" per al sector hoteler que espera que de cara als propers mesos el turisme de proximitat continuï sent el principal suport a la recuperació de l'activitat.
La Cambra conclou que d'acord amb aquestes enquestes es pot constatar que les empreses anticipen una millora de la marxa dels negocis, però alerta la incertesa que plana sobre aquestes previsions. Així, no només cal tenir en compte noves variants del virus, colls d'ampolla en les cadenes de subministrament, augment de la inflació, desajustos en el mercat laboral, etcètera, sinó també l'escassetat de subministraments, l'encariment de les matèries primeres i de l'energia, la crisi del transport, l'adaptació als nous hàbits dels consumidors i les dificultats per cobrir les vacants de feina, factors que tindran una incidència directa en els seus costos d'explotació, assenyalen. També es posa en relleu la dada que indica que el 30% de les empreses tenen dificultats per trobar personal qualificat.
Davant aquesta situació des de la Cambra destaquen que, de cara al 2022, incidiran en la formació continuada, en la digitalització de les empreses, també es vol reforçar la relació amb les associacions de comerciants i el programa 'Store Assist' que està adreçat a comerços de dimensió reduïda. També pensen a posar en marxa una borsa de treball que serveixi per posar en contacte estudiants i empreses.