Dijous 21 de novembre de 2024
|
23:25 H
L'educació, el 'blockchain' i la biotecnologia, claus de la inversió estrangera
A l'Alça

L'educació, el 'blockchain' i la biotecnologia, claus de la inversió estrangera

Escaldes-Engordany

El 5,5% del PIB andorrà es genera gràcies a la inversió estrangera, i entre el 2012 i el 2018, es van crear 1.500 llocs de treball amb l’arribada de projectes provinents de fora. Aquestes dades són només un exemple de la importància que té per al Principat atraure empreses internacionals.

Actua Empresa ha detallat al programa 'A l'alça' que ha definit dotze sectors prioritaris amb els quals treballar, per intentar que seus internacionals instal·lin algun dels seus departaments –o tota l'empresa– al país. Entre els sectors més interessants hi ha el de l'educació, el 'blockchain' i la biotecnologia, a més de l'esport, que segons la directora d'Actua Empresa, Judit Hidalgo, "és un dels que està més desenvolupat, a diferència d'altres, que encara no estan tan madurs perquè no hi ha un marc legat definit". En aquest sentit, Hidalgo ha assegurat que l'objectiu és que "es conectin al màxim amb les empreses que ja existeixen aquí i també que portin el màxim del seu negoci a Andorra", i ha posat d'exemple algunes empreses que primer han portat algun departament i, gràcies a la seva tasca, han acabat instal·lant tota l'empresa.

Agilitzar els tràmits

Un dels principals reptes en l'atracció d'empreses estrangeres és l'agilització dels tràmits que han de fer. De mitjana, un inversor estranger triga 240 dies en obrir el seu negoci al país. Hidalgo va recordar que durant el primer trimestre d’aquest any, part d’aquest procés ja es podrà fer digitalment i sobretot es treballa per evitar la dualitat de documentació entre els comuns i el Govern. "És molt important perquè rebem empreses que se senten frustrades per aquests tràmits, i sobretot el que frustra més és l’expectativa, perquè si es pensen que han de fer A, B, C, doncs han de fer A, B, C, però si després surt D, és quan es crea aquesta frustració", ha afirmat la directora d'Actua Empresa.

Seguint el pla estratègic del programa ‘Hortizó 23’ del Govern es mantenen contactes amb empreses d’arreu del món perquè vinguin a instal·lar la seva seu. Hidalgo ha revelat que, malgrat la majoria d'empreses provenen dels països veïns -França i Espanya-, "perquè són qui ens coneixen més i tenim una cultura més semblant, en els darrers anys s’ha vist una diversificació en els països d’origen. Venen del Regne Unit, dels Països Baixos, Rússia…". Tot i que el sector immobiliari segueix predominant, han crescut considerablement els negocis d'inversió estrangera relacionats amb serveis empresarials vinculats amb la tecnologia.

Notícies relacionades