Aquest matí s’han publicat xifres interessants a nivell macro, ja que han estat per sobre de les estimacions del mercat. En el cas de les vendes al detall a Alemanya, corresponents al mes d’abril, han experimentat una caiguda del 5,3% mensual, lluny del -12% estimat. La taxa anual, com era de preveure, accelera el seu ritme de caiguda respecte de la lectura del març. A l’abril se situa en el -6,5%, lluny però del -14,3% del consens. A França s’ha publicat el PIB final del 1T20. Durant el període l’economia ha experimentat una contracció trimestral en taxa anualitzada del 5,3%, que representa una millora respecte al -5,8% publicat inicialment. Pel que fa a la inflació durant el mes de maig, els preus no haurien experimentat cap variació, mentre la taxa anual cedeix una dècima fins al 0,2%. Pel que fa a la M3, el ritme de creixement de la massa monetària a l’Eurozona s’accelera a l’abril fins a un ritme anual del 8,3%, respecte al 7,5% del març. Aquest increment s’explica per les injeccions de liquiditat del BCE. Als Estats Units l’atenció se centrarà aquesta tarda en els ingressos i despesa personal, xifres corresponents al mes d’abril. Així com també, en la xifra final de confiança dels consumidors enquesta elaborada per la Universitat de Michigan corresponen al mes de maig. S’espera una tímida millora en comparació a la lectura inicial.
En el vessant micro i a l’estela del pla d’ajuda del sector del automòbil que va presentar el President Macron, Renault avui anunciava una profunda reestructuració que afectarà fins a 15.000 treballadors i diverses plantes arreu. La cura d’aprimament reduirà la capacitat de producció a l'horitzó 2024 dels 4 milions de vehicles actuals, a una xifra de 3,3 milions anuals. Amb aquestes mesures i altres, es busca generar uns estalvis de 2.000 milions d’euros en el propers 3 anys. Renault, Nissan, Airbus Rolls Royce, IAG... i un llarg reguitzell de companyies han anunciat programes de reestructuració per fer front als canvis estructurals de la pandèmia.
Un 40% de llocs de treball perduts
En aquest sentit un estudi fet per economistes de la Universitat de Chicago xifren en més d’un 40% el nombre de llocs de treball perduts durant la pandèmia que no es recuperaran després que hagi passat. Així, s’obre un debat sobre si és pertinent que es puguin destinar recursos en forma de generosos subsidis d’atur per persones que esperen tornar a treballar en una feina que ja no existeix. El COVID-19 ha estat un accelerador de la transformació de l’economia i per extensió de la societat, sense que pel camí hi hagi un període d’adaptació o transició.
En el front polític creix la tensió entre la Xina i els Estats Units pel compte de l'estatus especial de Hong Kong. Els inversors temen la resposta de Trump. Ahir empresaris nord-americans demanaven contenció en la resposta, i en aquest mateix sentit, les autoritats de Hong Kong advertien dels danys que també podrien experimentar els Estats Units. Amb xifres a la mà, en el període 2009 a 2018 els Estats Units han acumulat un superàvit comercial amb Hong Kong per valor de 297.000 milions de dòlars, el més important entre els seus socis comercials. D’altra banda, 1.300 companyies dels Estats Units tenen base a Hong Kong.
Acabem amb dos darrers punts. Avui no ens movem de l’Àsia per la recomanació cinematogràfica per aquest llarg cap de setmana -per alguns-. La multi premiada ‘Paràsits’, del director sud coreà Bong Joon-ho. Crítica social, humor, conflictes ètics, un bon còctel en definitiva. Si mai veieu un paràsit sol no us en refieu: no gaire lluny trobareu el seu seguici.
Avui posem punt i final a la publicació de les notes diàries que s’han estès durant més de dos mesos coincidint amb la pandèmia. Així que, vull agrair el seguiment dels lectors tot esperant que aquestes notes hagin estat útils des del punt de vista informatiu i que també hagin pogut donar idees en el vessant de les inversions; i si ha estat així, que hagin estat fructíferes. Gràcies per l’atenció dispensada i el temps dedicat a la lectura. Sort i sobretot salut.
En els propers dies organitzarem una webinar des de VallBanc on mirarem d’assenyalar quines són les perspectives pels propers mesos post-COVID-19. A tots els lectors els emplacem al nostre web, Vallbanc.ad, per conèixer el calendari d’aquest esdeveniment.