S'aixequen algunes restriccions, en persisteixen d'altres. Els ciutadans han deixat d'aplaudir; fan cassolades o es manifesten arreu per mostrar el seu descontentament amb el desig de tornar a la normalitat. Mentre la classe política ja ha recuperat la seva normalitat. A Espanya, la pròrroga de 15 dies en l'estat d’alarma ha provocat una escletxa en el si del govern, i no hem d'oblidar que d'aquí a 15 dies es sol·licitarà una nova pròrroga que veurem amb quins suports poden tirar endavant. A la Xina la reobertura de les sessions del parlament s'ha saldat amb l'eliminació de l'objectiu de creixement del PIB per l'any en curs. Per contrarestar la debilitat de l'economia derivada de la COVID-19, s'incrementarà el dèficit públic aquest 2020 fins al 3,6% del PIB des del 2,8% del 2019. L'economia xinesa s'hauria d'expandir a un ritme en el rang del 2% al 3%, molt lluny del 6,1% de l'any passat. El pressupost en defensa s'incrementarà un 6,6%, el ritme més baix en tres dècades, fins als 178.000 milions de dòlars. El més important, però, és la proposta per a que s'apliqui la llei de seguretat nacional xinesa a les ciutat semi autònomes de Macau i Hong Kong. Els manifestants pro-democràtics d’aquesta última, ja estan preparant-se per una nova onada de protestes per la ingerència xinesa. Aquesta llei pot fer perillar el hub financer que és Hong Kong ja que es podrien limitar drets i llibertats. Aquesta matinada l'índex Hang Seng es deixava un 5,6%. Davant la ingerència xinesa, resposta del President Trump en forma d'amenaça. S'obre la caixa dels trons i tornem dos anys enrere quan es van iniciar les hostilitats comercials que van desembocar en un alentiment global de l'economia. La campanya de les presidencials es pot fer molt llarga per als inversors. Després del rally post caigudes, els mercats busquen un catalitzador que pugui marcar una direcció.
Les principals incerteses avui són:
Pel que fa a la setmana vinent, atrauran la nostra atenció els esdeveniments següents:
Europa: Índex IFO (maig) i GFK (juny) a Alemanya, inflació preliminar (maig) Eurozona i per països, PIB 1T20 França.
Estats Units: Dilluns 25 se celebra el Memorial Day, confiança dels consumidors (maig), revisió del PIB del 1T20, ordres de bens no-periples (abril), peticions setmanals de subsidi d'atur, vendes d'habitatges nous (abril).
Acabem, com tots els divendres, amb una recomanació cinematogràfica que fa setmanes vàrem mig insinuar, no perquè fos bona o dolenta, això va a gustos! Sinó pel fet que implicaria moltes setmanes de restriccions. Torn avui per: 9 setmanes i mitja, del director britànic Adrian Lyne i protagonitzada per una jove Kim Bassinger i un ara irreconeixible, Mickey Rourke. Si plou, sortiu coberts.
A seguir bé!