Bones notícies al Japó que posa punt final a l'estat d'emergència, després que el passat 14 de maig ja s'acabés en totes les prefectures del país, tret de cinc, inclosa Tokio. Tanmateix, per evitar nous rebrots de la pandèmia, el govern demana als seus ciutadans que mantinguin els nous estàndards de normalitat. En l'àmbit econòmic s'aprovarà un nou paquet d'estímuls per valor de 930.000 milions de dòlars que servirà per ajudar directament a les empreses. Amb aquest segon paquet d'estímuls (el primer va ascendir a gairebé 1,1 trilions de dòlars) la despesa per respondre al coronavirus ascendirà al 40% del PIB del país.
A Alemanya milloren les expectatives
En l'apartat macro, a Alemanya s'ha publicat el PIB del 1T20 on es desglossa l'aportació de les diferents components. Així, la contracció del 2,2% trimestral anualitzat s'explica per la caiguda de la inversió, del consum privat i de les exportacions. Aquestes caigudes no s'han pogut compensar per l'aportació positiva de la inversió en construcció, ni tampoc per l'increment de la despesa pública. Les xifres del segon trimestre encara seran més negatives que aquestes. Pel que fa a l'índex IFO, que mesura la confiança dels empresaris alemanys, la lectura del mes de maig se situa en 79,5 respecte al 74,3 de l'abril. El més positiu és veure com milloren les expectatives que passen de 69,4 a 80,1. Abans de la crisi sanitària aquest indicador se situava en nivells de 96.
És hora d’apostar pel sector Travel & Leisure?
El que era un desig de la Comissió Europea sembla que es convertirà en una realitat. Salvar el que es pugui de la temporada d'estiu. Itàlia ja va fer passes en aquest sentit, i Espanya, tot just durant el cap de setmana, anunciava que obriria les fronteres als turistes a comptar de l'1 de juliol. Aquest matí es puntualitzava que els turistes no hauran de realitzar cap mena de quarantena, sempre i quan els països apliquin aquesta mateixa reciprocitat. Notícies molt benvingudes pel sector arreu: les cadenes hoteleres com NH Hoteles o Melia s'anotaven més d'un 20% ben avançada la sessió, mentre Accor ho feia de manera més modesta (+5%). Les aerolínies també es veien esquitxades de manera positiva, amb IAG anotant-se més d'un 12%, mentre AIrFrance KLM ho feia un 3,5% o l'alemanya Lufthansa més d'un 5%. Els gestors aeroportuaris també revifaven amb alces properes al 5% per AENA i per sobre del 6% per Aeroports de París o Fraport AG Frankfurt Airport Services. Airbus o MTU Aeroengines tenien un to molt positiu gràcies al potencial increment del transit que els permetia acumular guanys per sobre del 6%.
La pregunta que ens podem fer és si és hora d'apostar pel sector Travel & Leisure. La paralització total del sector l'ha conduït a acumular acusades pèrdues en el que va d'any i s'espera una lenta recuperació que també estarà molt condicionada per l'evolució del mercat de treball, però també per la racionalització de la despesa de les empreses mitjançant videoconferències -sense oblidar la sostenibilitat del medi ambient- un punt que cada cop guanya més importància pels inversors a l'hora de construir la cartera. És un sector susceptible d'experimentar un fort rebot, sector eminentment cíclic, apte per inversors intrèpids.
Tenim diverses alternatives com per exemple els ETF que detallem tot seguit:
US Global Jets (ticker JETS, ISIN US26922A8421), ens dóna exposició a aerolínies internacionals però també a tots aquells sectors relacionats amb el transport aeri, des de mercaderies, gestors d'aeroports, fabricants de components...
iShares Stoxx Europe 600 Travel & Leisure (ticker SXTPEX.DE, ISIN DE000A0H08S0), inverteix en companyies relacionades amb els viatges i l'oci, trobem des d'hotels, a cases d'apostes, passant per aerolínies o empreses de càtering i restauració.
Cal recordar que avui quedem orfes de la referència americana per la festivitat del Memorial Day.