El festiu de divendres ens fa recuperar avui les caigudes que van experimentar els parquets dels Estats Units. Divendres es tancava la setmana amb la publicació de l’ISM de manufactures pel mes d’abril, que cedia fins a 41,5 des del 49,1 del març. És la xifra més baixa dels darrers 11 anys. La rúbrica relacionada amb les noves comandes i la laboral s’enfonsaven encara més en el terreny de la contracció: cap de les dues arribaven a 30 (27,1 i 27,5 respectivament). Així, malgrat que els Estats Units hagin aprovat el Remdisivir per tractar els malalts afectats pel coronavirus i que a Europa els nous contagis i morts van clarament a la baixa -fets que permeten una reobertura dels negocis-, els inversors tenen altres preocupacions:
Trump carrega contra la Xina
En aquest darrer punt, el que es coneix com a Five Eye -les agències d’intel·ligència dels Estats Units, el Canadà, el Regne Unit, d’Austràlia i de Nova Zelanda- apunta que el virus s’hauria creat en un laboratori de la Xina i des d’aquí s’hauria expandit per tot el món. En base a aquests informes que Trump diu haver vist, es podrien aplicar mesures punitives contra la Xina en forma de nous aranzels. Aquí es persegueix un objectiu: fer cada cop menys atractiu tenir la producció deslocalitzada a la Xina, en cas de no poder repercutir els costos als consumidors, i derivat d’aquest punt, atreure aquestes empreses per a que produeixin en local i reconstruir, així, el teixit industrial (en un moment en què s’han destruït milions de llocs de treball). Donald Trump busca la seva reelecció amb la carta de l'enemic comú i despertant la flama patriòtica nacionalista, ja que la carta de l’economia no la podrà jugar. No cal recordar el grotesc espectacle en seu de Nacions Unides, protagonitzat per Colin Powell, pel conte de les armes de destrucció massiva de l’Iraq.
Disney a la baixa
Avui se celebra el dia internacional d’Star Wars, per allò del “May the force (4th) be with you”. Demà Disney publicarà els seus resultats trimestrals. El mercat espera un increment de les vendes del 19% fins als 17.800 milions de dòlars. Pel que fa al benefici per acció, s’hauria de reduir un 45% fins als 89 cèntims. Pel conjunt de l’exercici es descompta una caiguda de les vendes del 15% per l’impacte de la clausura dels parcs temàtics, creuers, i, sobretot, per la paralització de les competicions esportives. Aquesta pandèmia es produeix en el moment en què Disney està apostant fort per la seva plataforma en streaming: en 5 mesos ja es comptaria amb 50 milions de subscriptors i la divisió acumularia unes pèrdues de 861 milions de dòlars.
Salut i que la força us acompanyi!