Dissabte 23 de novembre de 2024
|
04:28 H
Sector financer

Nivells d'activitat inexistents

En la vessant macro hem conegut xifres d'activitat a banda i banda de l'Atlàntic. A Europa, pel conjunt de l'Eurozona, el PMI de Markit en la seva lectura preliminar pel mes d'abril s'ha situat en 11,7 per la rúbrica de Serveis (26,4 anterior) i el PMI Manufacturer ha obtingut una lectura de 33,6 (44,5 anterior). Dades, doncs, molt negatives a Europa i que s'expliquen per la paralització de l'activitat arreu del continent. Podem dir que la xifra és preocupant, ja que a la Xina les dades no van ser tan nocives, marcant un terra en 26,5 i 40,3 en les rúbriques de Serveis i Manufactures respectivament. Als Estats Units l'activitat de Serveis cau fins a 27 respecte al 39,8 precedent; de la seva banda l'activitat manufacturera es replega fins a 36,9 des del 48,5 del març. Si observem com han evolucionat les xifres del mercat de treball, les peticions setmanals de subsidi d'atur van ascendir a 4,427 milions, xifra per sota dels 5,237 milions. Independentment d'això, la xifra que ens interessa seguir amb més atenció és la de peticions setmanals de subsidi d'atur contínues: s'han situat en 15,976 milions, per sobre dels 11,912 milions anteriors. Aquesta magnitud encara és lluny d'estabilitzar-se, i més quan algunes fonts apunten que l'economia dels Estats Units podria haver destruït més de 22 milions de llocs de treball. En el sector immobiliari hem conegut les vendes d'habitatges nous durant el mes de març: s'han venut 627.000 habitatges en xifra anual, fet que representa una caiguda del 15,4% respecte al mes de febrer.

Mantenir l’aposta per sectors defensius

A nivell micro, la setmana vinent publicaran entre el 30% i el 40% de les companyies del S&P500 i dels Stoxx600. Fins al 22/04, han publicat un 14% de les empreses dels índexs esmentats anteriorment. Per l'S&P500, de les companyies que han presentat resultats, un 65% han batut les estimacions de beneficis. Tanmateix aquesta xifra és la més baixa dels darrers 40 trimestres. Si observem l'evolució dels beneficis, aquests es contrauen a un ritme del 24% anual. Aquesta caiguda suposa gairebé el 50% pel sector financer respecte del 1T19. Pel que fa a les vendes, un 64% de les companyies han superat les estimacions del consens dels analistes amb un creixement de l'1%. En l'àmbit sectorial els més cíclics són els que més mal comportament estan tenint, en contraposició de sectors defensius com Utilities, Healthcare, Staples (Consum No-cíclic) o Real Estate. A Europa, per l'Stoxx600, un 52% de les companyies han reportat uns beneficis per sobre de les estimacions. Els beneficis, però, són un 11% inferiors als obtinguts durant el mateix període del 2019. Pel que fa a la línia d'ingressos, un 58% de les empreses han presentat unes vendes superiors a les estimades pel consens del mercat; això si, amb una caiguda del 5% respecte al 1T19. La situació per sectors no és gaire diferent de la que es dibuixa als Estats Units, i en negatiu destaquen els sectors cíclics com Financer, Industrial o Materials amb caigudes de beneficis per sobre del 20%. Mentre que els sectors defensius ho han fet millor. Aquests resultats deficients encara s'haurien d'allargar mentre durin les mesures de distanciament social i no hi hagi res similar a un retorn a la "normalitat". Per aquest motiu s'hauria de mantenir l'aposta per sectors defensius, més encara quan hem comentat la bateria de dades d'activitat a l'inici d'aquesta nota. Pels índex assistirem a un increment del PER a 12 mesos en la mesura que s'observa a una caiguda dels beneficis, sempre que els índex no experimentin una correcció.

Pel que fa a la cimera del Consell Europeu, si l'acord està totalment descartat per avui, es busca una alternativa que podria agafar forma d'un Pla Marshall en què, durant el període 2021-2027, es destinarien fins a 2 trilions d'euros per reconstruir el continent. El deute del govern perifèric reaccionava positivament amb caigudes de la TIR a 10 anys.

Diada de Sant Jordi atípica. Igualment bona Diada!

 

Notícies relacionades