Diumenge 13 d'abril de 2025
|
20:58 H
La jornada 'La interoperativitat com a catalitzador de la transformació digital del sector públic', que ha tingut lloc aquest dijous.
La jornada 'La interoperativitat com a catalitzador de la transformació digital del sector públic', que ha tingut lloc aquest dijous. (Foto: SFG)
La jornada 'La interoperativitat com a catalitzador de la transformació digital del sector públic', que ha tingut lloc aquest dijous.
La jornada 'La interoperativitat com a catalitzador de la transformació digital del sector públic', que ha tingut lloc aquest dijous. (Foto: SFG)
Sector públic

Més eficiència a l'hora de compartir dades i tràmits administratius entre Govern i comuns

Aquest acord suposa un pas endavant cap a la modernització i transformació digital de les administracions públiques del país

Andorra la Vella.- Un centenar de professionals del sector de les tecnologies digitals del sector públic, parapúblic i d'empreses privades han participat aquest dijous en la jornada titulada 'La interoperativitat com a catalitzador de la transformació digital del sector públic', organitzada pel Govern i Andorra Digital, en col·laboració amb els partners tecnològics de Vass i Salesforce.

La jornada ha estat inaugurada pel secretari d'estat de Transformació Digital i Telecomunicacions, Marc Rossell, que ha aprofitat l'ocasió per anunciar que Govern ha signat un conveni de col·laboració amb els set comuns per millorar l'eficiència a l'hora de compartir dades i documents i agilitzar els tràmits administratius. Aquest acord suposa un pas endavant cap a la modernització i transformació digital de les administracions públiques del país.

Tot seguit, el director d'Andorra Digital, David Vicente, i el gestor demanda del Bus d'Interoperativitat, Enric Miralles, han exposat en què consisteix la passarel·la d'Intercanvi de dades i documents, anomenat en llenguatge tècnic com el bus d'interoperativitat, i com aquesta iniciativa estratègica permet facilitar l'intercanvi de dades entre les administracions públiques i les empreses privades d'una forma segura, transparent, accessible i confiable.

Aquest sistema busca desplegar una infraestructura robusta que permet una comunicació més eficient i segura entre els diferents actors del sector públic i privat, amb l'objectiu de millorar l'eficiència dels serveis i la transparència en la gestió pública.

Un dels principals eixos de la jornada ha estat destacar el principi 'only once', segons el qual els ciutadans i les empreses només hauran d'aportar la informació una sola vegada.

Això permet evitar la duplicitat de dades i agilitar els processos administratius, garantint que els serveis públics siguin més eficients i accessibles. A més, s'ha mencionat la importància de l'existència d'un marc jurídic legal que ja regula aquest sistema per assegurar que l'intercanvi de dades es realitza de manera segura i respectuosa amb la privacitat dels usuaris, garanteix la traçabilitat de l'activitat i també consolida la seva validesa legal en totes les transaccions.

L'esdeveniment ha posat en relleu l'objectiu de situar l'administrat al centre del sistema, millorant la seva experiència i facilitant l'accés als serveis públics d'una manera més directa i ràpida. El sistema busca també incrementar la col·laboració entre les institucions públiques i el sector privat, amb l'objectiu de generar nous casos d'ús i potenciar solucions innovadores a nivell nacional, tot promovent una administració pública més moderna i integrada.

La jornada també ha servit per exposar diferents casos d'ús per part d'Andorra Telecom, la CASS i el comú de la Massana. Tots ells han explicat experiències ja en marxa per detallar el funcionament del sistema i els avantatges que ofereix el bus d'interoperativitat tant per a la ciutadania com per a les institucions.

El recolzament d'un marc legal que ja acompanya aquest sistema d'intercanvi de dades, així com la importància d'una infraestructura tecnològica segura i adaptable són dos aspectes imprescindibles per desenvolupar el bus d'interoperativitat. En aquest sentit, solucions tecnològiques com les de Salesforce i VASS, juguen un paper fonamental en la implementació i el desplegament d'aquest projecte que suposa un pas endavant cap a la digitalització i la interoperabilitat del sector públic andorrà.

Notícies relacionades