Diumenge 13 d'abril de 2025
|
10:55 H
El cap de Govern, Xavier Espot, i el president de SpainMedia, editor i director de Forbes Espanya, Andrés Rodríguez.
El cap de Govern, Xavier Espot, i el president de SpainMedia, editor i director de Forbes Espanya, Andrés Rodríguez. (Foto: E. M.)
El cap de Govern, Xavier Espot, durant el discurs inaugural del Forbes Andorra Economic Summit 2025.
El cap de Govern, Xavier Espot, durant el discurs inaugural del Forbes Andorra Economic Summit 2025. (Foto: E. M.)
Sector financer

Diversificació de l'economia i l'entrada de nous sectors: la clau perquè Andorra pugui continuar creixent

El director de Forbes Espanya creu que Andorra té el repte d'obrir-se a nous mercats sense perdre l'essència

Andorra la Vella.- "S'ha de buscar un punt d'equilibri entre la protecció dels interessos nacionals, però sense caure en l'aïllacionisme". Aquestes han estat les paraules del cap de Govern, Xavier Espot, després del seu discurs inaugural al Forbes Andorra Economic Summit 2025, on ha recalcat la importància que té obrir nous fronts i diversificar els mercats al país. En aquest sentit, ha remarcat que la societat té una tendència a ser humils, a cercar la subsistència en l'alta muntanya, però, de vegades, "no som conscients del que tenim i l'impuls de fora ajuda a desenvolupar-ho". Això sí, la feina de diversificació ve, específicament, d'un treball nacional, tot i que aquesta "petita contribució" serveix per desencadenar l'estabilitat en la balança. Pel que respecta a la resolució de les grans problemàtiques del territori, com pot ser la de l'habitatge, Espot ha assegurat que la solució no depèn de tancar l'economia, sinó que "es resoldrà fent créixer el país" de forma sostenible i, alhora, atraient sectors que aportin uns valors afegits.

Durant la tarda de dimecres, el president dels Estats Units d'Amèrica, Donald Trump, ha posat 'una pausa' als aranzels durant tres mesos. Demanat per aquest fet i el neguit que pot suposar per l'economia local, l'executiu ha explicat que és un tema que pot arribar a afectar a Andorra i que "no ens convé, ni ens afavoreix", perquè "no som un país absolutament aïllat del nostre entorn", recalcant que el territori viu "en un entorn europeu, on tenim acords duaners amb la Unió Europea i, per tant, els productes agrícoles i manufacturats estan sotmesos a les normes que estableixi la UE a l'exportació". "Si els Estats Units decideix augmentar els aranzels i, com a resposta, Europa també ho fa, això impacta en la nostra economia" ha destacat, afegint que, tot i que no hi hagués cap acord duaner, també afectaria perquè es notaria "a les butxaques dels turistes i visitants, sobretot francesos i espanyols", la qual cosa repercutiria en el sector turístic andorrà.

Aquesta mentalitat per obrir i diversificar cap a nous fronts econòmics també l'ha compartit el president de SpainMedia, editor i director de Forbes Espanya, Andrés Rodríguez, qui ha destacat que Andorra encara té "molt potencial per explotar". "El repte que té Andorra és cercar nous mercats fora, mantenint l'essència, personalitat i les tradicions, no només traient negocis aquí, sinó també cercar-ho fora" ha exemplificat. De fet, Rodríguez creu que el país és "molt especial", ja que està envoltat de muntanyes i països d'una Europa que està en definició, però això no l'exempta de tenir personalitat pròpia i una indústria turística, bancària i d'altres sectors interessant. "És un país que la gent encara ha de descobrir" ha incidit. A més, el president de SpainMedia, ha mencionat que l'esdeveniment ha de servir per "establir ponts i amplificar les oportunitats" d'un país que està constantment invertint perquè s'aprofitin els nous fronts oberts, com pot ser ara el context internacional canviant. "Jo crec que els moments de crisi són moments d'oportunitats, ja que l'establert es desdibuixa, les posicions fixes es mouen i queden espais lliures" ha especificat.

Els 20 anys per a la nacionalitat continuaran vigents

Aprofitant l'ocasió, Espot ha estat demanat per la seva intervenció del passat dimarts en el Consell d'Europa, on va avançar que s'establiran canvis en la llei de nacionalitat. En aquest sentit, el cap de Govern ha mencionat que potser hi ha hagut una "mala interpretació" sobre les seves paraules, però que en cap cas va voler donar a entendre que es reduiran els anys d'accés a la nacionalitat, sinó que "volem mantenir els 20 anys, evidentment, mantenint les excepcions en cas de matrimoni i escolaritat obligatòria". "En el cas ordinari entenem que són molts anys i que, de vegades, trobem persones que porten 16 anys consecutius vivint aquí, resulta que se n'han d'anar a cuidar un familiar durant sis mesos a Espanya, França o Portugal, i que perden el còmput dels anys acumulats" ha exemplificat, destacant que és una situació "que no es justa i no fa honor a l'arrelament i vinculació de la persona al nostre país". Així doncs, la voluntat de l'executiu és proposar una modificació on es puguin sumar períodes discontinus, sempre que es totalitzin 20 anys al país, i amb un termini mínim ininterromput al país d'entre tres a cinc anys.

Cal destacar que el Consell d'Europa recomana que es redueixi als 10 anys, però Espot ha assegurat que no deixen de ser recomanacions i que, al final, "no determina les decisions respecte a la nostra legislació nacional". Com a tall d'exemple, s'ha mencionat que no és el mateix parlar d'un país amb 85.000 habitants, que d'un altre amb 70 o 80 milions com pot ser Alemanya, on també destaca que el 10% de la població, com a màxim, tindrien la doble nacionalitat, mentre que a Andorra la xifra podria augmentar fins al 90%. "La nacionalitat andorrana quedaria com una nacional merament testimonial" ha assenyalat, mencionant que la seva responsabilitat és escoltar aquestes recomanacions, però després s'han d'aterrar a la realitat del país.

La gran qüestió actual és si, a partir de l'entrada en vigor de la modificació d'aquesta llei, els anys anteriors comptarien o no. En aquest cas, l'executiu ha confirmat que en cap cas s'anul·larien aquests anys i que computarien igualment.

Sense novetats en els terminis de l'Acord d'associació

Finalment, una setmana abans de la seva trobada amb el president del Consell Europeu, el cap de Govern ha declarat que aquesta serà l'ocasió per poder tenir una mica més d'informació sobre el text de l'Acord d'associació, així com per seguir el projecte. "El text continua a la taula del Consell Europeu, que està analitzant al fons de la qüestió, intentant trobar una solució satisfactòria a la divergència d'opinions entre San Marino i Itàlia" ha explicat. El moment convenient seria abans de l'estiu, però Espot no descarta que la setmana vinent hi hagi una mica més d'informació.

Notícies relacionades