Andorra la Vella.- L'edifici del Cedre que el Govern construirà sobre una parcel·la cedida pel comú d'Andorra la Vella i que integrarà el parc públic d'habitatge estarà enllestit entre el primer i el segon trimestre del 2027. Les previsions és que aquest mes de juny es faci la licitació de l'obra i que a l'agost es pugui fer l'adjudicació per començar a bastir l'edifici cap al mes de setembre, tal com ha comentat el ministre de Territori i Urbanisme, Raul Ferré, que ha recordat que el pressupost de l'obra és d'entre els 5,5 i els 6 milions d'euros i que es construiran 30 pisos d'una, dues i tres habitacions.
El projecte de l'edifici del Cedre, situat entre el carrer del Cedre i l'avinguda d'Enclar, preveu no només construir els 30 pisos sinó també habilitar una plaça de 1.000 metres quadrats, fruit d'un conveni entre el comú d'Andorra la Vella i l'empresa constructora i també es preveu que a la planta baixa es construeixi la nova casa pairal de Santa Coloma, un espai "molt més ample" que l'actual i on també es preveu que hi hagi un menjador per a la gent gran, segons ha anunciat el cònsol major, Sergi González, que ha remarcat que aquesta és una zona de Santa Coloma amb "molta densitat" i amb una edat mitjana entre la població d'entre els 58 i els 62 anys, motiu pel qual després d'avaluar-ho s'ha optat per impulsar la casa pairal, a la qual es preveu destinar una partida de 700.000 euros per habilitar-la. A més a més, ha reivindicat que es guanyi un espai públic de 1.000 metres quadrats, ja que hi manquen en aquest barri. Des d'Altura Arquitectes Andrea Doncel ha explicat que la plaça comptarà amb una zona infantil, una coberta per protegir-se a l'estiu i zones verdes i a més hi haurà "espais de trobada" als voltants, alguns dels quals vinculats amb la casa pairal.
De fet, tots els pisos que es construiran al Cedre donaran a aquesta plaça perquè d'aquesta manera puguin "participar" d'aquest espai, segons Doncel. Per impulsar el projecte de l'edifici l'arquitecta ha explicat que es va partir de tres reflexions, la primera de les quals era unificar la cota per fer aquest espai públic per "deixar respirar el barri"; la segona, que hi hagués una "planta de transició" on es farà la casa pairal i, la tercera, que el pes de l'estructura fos el més limitat possible per evitar sobrecàrregues innecessàries. S'ha optat, en aquest sentit, per fer les plantes en fusta, la qual cosa permet construir de manera "més econòmica i ràpida". L'edifici a més comptarà amb aerotèrmia, s'aprofita el disseny per a optimitzar la radiació solar a l'hivern i la ventilació creuada a l'estiu i es recuperaran tant les aigües pluvials com les sabonoses, que es faran servir per als inodors. "És un edifici que no només per la tria dels materials i per la concepció inicial de l'estructura fomenta la descarbonització a la que haurem d'arribar pel context canvi climàtic, sinó que a més pels sistemes que incorpora acaba sent un edifici sostenible, eficient i resilient en tots els punts del projecte", ha resumit Doncel.
Projecte en fusta per agilitzar terminis
I aquest model de construcció en fusta serà el que es farà servir a l'edifici de la Borda Nova 2 i del Pessebre, segons ha anunciat Ferré, ja que d'aquesta manera es podrà "anar més ràpid" per poder posar aquests edificis "el més ràpidament al mercat". També ha concretat que la Borda Nova 2 es licitarà al juny, per adjudicar-la a principis d'agost i que cap a principis-mitjans de setembre puguin començar les obres i que l'immoble estigui acabat durant el primer trimestre "o màxim" el segon del 2027, seguint els mateixos terminis que l'edifici del Cedre. En aquest cas es bastiran 45 pisos als quals caldrà sumar els 32 del Pessebre. En aquest sentit, el titular de Territori ha reivindicat que si se sumen les rehabilitacions i les construccions previstes, el centre del país, Escaldes-Engordany i Andorra la Vella, sumarà 200 pisos. En aquest sentit, Marsol ha completat que el parc públic arriba a totes les parròquies tot i que la "sensibilitat del comú" i el fet que hi hagi més població fa que sigui Andorra la Vella la que sumarà més habitatges de lloguer a preu assequible, però ha emfasitzat "l'aposta" que el parc públic arribi a tot el país. També ha concretat que a la Massana se signarà el conveni amb el comú al maig perquè prop de la caserna dels bombers es pugui fer un edifici amb 40 pisos que se sumaran als 70 d'Arinsal.
El projecte de Terravella, en avaluació
Tant la ministra d'Habitatge com el mandatari comunal de la capital han mostrat la predisposició de les dues administracions de treballar plegades per impulsar habitatge a preu assequible a la parròquia. En aquest sentit, Marsol ha valorat la "sensibilitat" de la corporació comunal i al seu torn González ha reiterat que el comú no vol "abanderar la solució, vol ajudar" amb les competències que té al seu abast per aportar solucions al problema de l'habitatge. També ha recordat el projecte publicoprivat que es vol impulsar a Terravella i al qual es va presentar una oferta que ara està en fase d'anàlisi del sobre B. En aquest sentit, ha recordat que es tracta d'un projecte de vora els dotze milions d'euros i que espera que en les "properes setmanes" es pugui tenir ja l'informe d'aquest sobre B per veure si el projecte tira endavant.