Diumenge 23 de febrer de 2025
|
19:34 H
El ministre de Finances, Ramon Lladós, es dirigeix a la tribuna durant la sessió de Consell General d'aquest dijous.
El ministre de Finances, Ramon Lladós, es dirigeix a la tribuna durant la sessió de Consell General d'aquest dijous. (Foto: Consell General / Sergi Pérez)
El ministre de Finances, Ramon Lladós, durant la sessió de Consell General.
 
El ministre de Finances, Ramon Lladós, durant la sessió de Consell General.   (Foto: Consell General / Sergi Pérez)
La presidenta suplent del grup parlamentari d'Andorra Endavant, Noemí Amador.
La presidenta suplent del grup parlamentari d'Andorra Endavant, Noemí Amador. (Foto: Consell General / Sergi Pérez)
El conseller del grup parlamentari socialdemòcrata Pere Baró durant una de les seves intervencions.
El conseller del grup parlamentari socialdemòcrata Pere Baró durant una de les seves intervencions. (Foto: Consell General / Sergi Pérez)
El president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, durant la sessió d'aquest dijous al Consell General.
El president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, durant la sessió d'aquest dijous al Consell General. (Foto: Consell General / Sergi Pérez)
El president del grup parlamentari de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi.
El president del grup parlamentari de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi. (Foto: Consell General / Sergi Pérez)
El conseller general no adscrit, Víctor Pintos.
El conseller general no adscrit, Víctor Pintos. (Foto: Consell General / Sergi Pérez)
El president del grup parlamentari demòcrata, Jordi Jordana.
El president del grup parlamentari demòcrata, Jordi Jordana. (Foto: Consell General / Sergi Pérez)
Sector públic

Aprovat el pressupost amb crítiques de l'oposició per 'curtterminista, assistencialista o mancat de planificació'

Lladós ha defensat que el pressupost per al 2025 té com a “principals prioritats” l’habitatge, les polítiques socials o la sanitat

Andorra la Vella.- El pressupost per al 2025 s’ha aprovat aquest dijous amb els vots en contra dels partits de l’oposició que han acusat el projecte de curtterminista, assistencialista o mancat de planificació. En aquest sentit, ha estat especialment crític el conseller socialdemòcrata Pere Baró que ha destacat que aquest pressupost “defineix el que significa DA”, ja que és un projecte “sense rumb, continuista, sense visió de futur” que no atén les necessitats de les persones, "incoherent i sense model de país”. En definitiva, ha lamentat que sigui un pressupost “d’obrir i tancar barraca”. També ha estat molt crític el president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, que a banda d'evidenciar certs aspectes que ja va palesar en el debat de l’any passat, ha estat especialment crític en temes com l’habitatge i ha acusat el Govern de "no voler perjudicar els especuladors”, ja que “no vol perjudicar ningú” i, per tant, considera que s’acaba impulsant “mesures molt tímides”. Així ha destacat que el parc públic no frena l’augment de preus perquè només solventa el problema de les persones amb més necessitats, i que al final l'augment acaba impactant en la classe mitjana.

Escalé ha manifestat que el Govern preveu “dins del pressupost l’especulació” ja que per les plusvàlues immobiliàries s’ha previst tretze milions i això vol dir que “s’especularà per valor de 190 milions d’euros”. I ha lamentat que l’impost que es preveu a la llei òmnibus és menys ambiciós que el del 2023.

El ministre de Finances, Ramon Lladós, li ha respost que aquesta previsió de recaptació és això, una projecció, i quant a les crítiques a la manca de potenciació a la mobilitat social, ho ha negat.

Com ja havia fet en el moment en què es va debatre les esmenes a la totalitat, Lladós ha defensat que el pressupost per al 2025 té com a “principals prioritats” l’habitatge, les polítiques socials (que ha dividit en conjunturals, que són temporals, i les estructurals), la sanitat (amb importants partides destinades a CASS i SAAS i en la millora de les infraestructures sanitàries), l'educació i la mobilitat, així com la digitalització. Ha respost les crítiques que les ajudes són assistencialistes i ha incidit, precisament, en el fet que algunes siguin estructurals (les tres quartes parts) i prevegin, per exemple, millores en aspectes com els serveis sociosanitaris per a la gent gran.

Des de l’oposició, a banda de les crítiques abans esmentades, des d’Andorra Endavant s’ha lamentat que no es racionalitzi la depesa i que molts estudis vagin a “enriquir” certs gabinets afins al Govern o “la cort” del cap de Govern. I en paraules de la presidenta suplent, Noemí Amador, s’ha demanat “iniciatives de gran impacte social”. Durant la seva intervenció Amador també ha defensat el projecte que han posat sobre la taula de les cases modulars. De fet, sembla que la majoria ha recollit el guant i ho analitzarà.

Baró ha destacat, pel que fa a les ajudes, que lluny de defensar l’augment com fa el Govern “el que seria bo seria que davallessin”, ja que voldria dir que es reforça l’estat del benestar. També ha lamentat el ‘no’ “per sistema” de la majoria a les propostes de l’oposició, la qual cosa s’ha palesat en les reserves d’esmena. Des de la majoria, se li ha retret, en aquest sentit, la visió que tenen del consens, ja que tal com ha manifestat el president del grup parlamentari de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, és “una mica desequilibrada”.

Al seu torn, Escalé ha lamentat que l’endeutament sigui de 1.200 milions d’euros i que la meitat s’hagi contret amb els demòcrates i ha afegit que malgrat s’hagi contret sobretot en èpoques de crisi el “problema és que no es compensa en temps de bonança”. “Ens estem gastant els diners de demà”, ha exposat, i ha afegit que no hi ha “una planificació de retorn del deute". També ha posat el focus en la visió curtterminista i que no es tinguin previsions per als programes públics. A més, ha evidenciat que és un pressupost amb “baixa inversió” i que no hi hagi realment partides per al desenclavament o que projectes com el tramvia o el parc tecnològic dels quals fa molts anys que se’n parla, no es materialitzin. A més, també ha palesat la “multiplicació institucional”, la qual cosa implica “menys control del Govern”. Sobre aquest aspecte el ministre de Finances li ha respost que totes les agències creades han tingut l’aval del Consell i que es racionalitza els diners.

Des de la majoria tant Naudi com el president del grup parlamentari demòcrata, Xavier Jordana, han defensat que les inversions demostren “la línia i la previsió de futur” per al país de la majoria, segons Jordana que ha volgut també fer èmfasi en el fet que el treball en comissió ha estat fructífer i que per exemple s’ha impulsat la revisió de les pensions de fins al salari mínim amb un 5,2% d’increment. Naudi, al seu torn, ha defensat que es fa “una inversió molt seriosa” en salut, educació, en aspectes socials i en habitatge, la qual cosa “fa que el nostre país avanci i tothom estigui en una situació confortable”. “Es fa una aposta ferma pel benestar i la cohesió social”, ha defensat.

A l’últim, el conseller general no adscrit, Víctor Pintos, ha valorat que el pressupost dibuixa un “escenari realista, però moderat i prudent” i ha apel·lat a la majoria a fer una “anàlisi més detallada a l’hora de presentar esmenes” perquè ha lamentat que les hagin presentat duplicades i també que Andorra Endavant hagi retirat tretze de les 21 que havia formulat, amb la qual cosa ha fet una crida a la reflexió.

Notícies relacionades