Dimecres 05 de febrer de 2025
|
12:50 H
El ministre de Finances, Ramon Lladós, en un moment de la seva intervenció durant la sessió de Consell General d'aquest dijous.
El ministre de Finances, Ramon Lladós, en un moment de la seva intervenció durant la sessió de Consell General d'aquest dijous. (Foto: Consell General / Sergi Pérez)
Sector públic

Andorra suma una vintena de CDI després de ratificar els acords amb Letònia, Romania i Montenegro

El titular de Finances, Ramon Lladós, properament es durà al ple la ratificació del CDI amb el Regne Unit i els convenis que s'estan treballant amb altres països com Alemanya i Àustria

Andorra la Vella.- Andorra ha assolit la fita de signar una vintena de convenis de no doble imposició (CDI) amb diferents països després que el Consell General hagi ratificat aquest dijous els acords amb Letònia, Romania i Montenegro per eliminar la doble imposició en matèria d'impostos sobre la renda i sobre el patrimoni i per prevenir l'evasió i l'elusió fiscals.

A més, tal com ha avançat durant la sessió parlamentària el titular de Finances, Ramon Lladós, properament es durà al ple la ratificació del CDI amb el Regne Unit i els convenis que s'estan treballant amb altres països com Alemanya i Àustria. De fet, aquesta ha estat una de les demandes del conseller d'Andorra Endavant, Marcos Monteagudo, que ha demanat establir acords amb països "que puguin tenir més activitat mercantil" amb Andorra. A hores d'ara, el Principat ja compta amb acords signats amb països com Espanya, França, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Portugal, Xipre, San Marino o Hongria.

Segons ha recordat Lladós, les negociacions per al CDI amb Letònia van iniciar-se el 2015 i Andorra va enviar la proposta d'acord l'abril del 2017. Les negociacions van avançar força arran de la trobada realitzada el passat 2023 entre el cap de Govern, Xavier Espot, i el president de la República de Letònia, Edgars Rinkevics, a Nova York, en el marc de l'Assemblea General de les Nacions Unides. La rúbrica del CDI amb Letònia es va realitzar a final de gener d'enguany durant una primera i única ronda de negociacions.

En el cas de Romania, les negociacions van començar l'octubre del 2022 i aquell mateix mes Andorra ja va enviar un model de text. A finals del 2023 es van cloure els intercanvis dels equips negociadors i la signatura de l'acord va tenir lloc a finals del mes de març del 2024.

Pel que fa a Montenegro, els contactes van començar l'abril del 2022 i al maig del mateix any el Principat ja va enviar una proposta de text. L'acord es va signar el gener del 2024.

Notícies relacionades