Dimecres 04 de desembre de 2024
|
20:19 H
L’informàtic i físic i professor emèrit del CSIC, Ramon López de Mántaras.
L’informàtic i físic i professor emèrit del CSIC, Ramon López de Mántaras. (Foto: FIDE)
Empresa

López de Mántaras: “La intel·ligència de veritat està en els humans i la IA no és intel·ligent”

A més, l’expert incideix que és “una bajanada” certes coses que s’estan afirmant com que la intel·ligència artificial substituirà els humans. Així, defensa que la IA és “una eina molt sofisticada” però també emfasitza que “no té iniciativa pròpia” i, per tant, creu que un dels errors que s’estan cometent avui en dia és aquesta mirada antropocèntrica sobre la IA.

Andorra la Vella.- “La intel·ligència de veritat està en els humans i la IA no és intel·ligent”. Així respon l’informàtic, físic i professor emèrit del CSIC Ramon López de Mántaras quan se li demana per totes les expectatives que s’estan generant avui en dia al voltant de la intel·ligència artificial. En aquest sentit, ell, que és un pioner en la recerca sobre la IA a Espanya i que hi treballa des del 1975, destaca que sempre hi ha hagut “períodes d’expectatives desmesurades” i que també hi ha hagut “hiverns” és a dir, èpoques en què aquesta eufòria s’ha refredat. I veient el ‘boom’ que la IA viu en l’actualitat, incideix en un seguit d'idees, la primera de les quals que “s’estan prometent moltes coses que no es compliran o que no seran possibles en els terminis que s’estan donant”. Aquest i altres arguments serà els que exposarà en la seva intervenció en el marc del 22è Fòrum de l’Empresa Familiar Andorrana, que se celebrarà divendres vinent.

A més, l’expert incideix que és “una bajanada” certes coses que s’estan afirmant com que la intel·ligència artificial substituirà els humans. Així, defensa que la IA és “una eina molt sofisticada” però també emfasitza que “no té iniciativa pròpia” i, per tant, creu que un dels errors que s’estan cometent avui en dia és aquesta mirada antropocèntrica sobre la IA. “És un error terrible” afirmar que substituirà les persones, assegura, i afegeix que l’errada ja rau en el nom mateix que s’ha donat a aquesta eina, ja que caldria que se l’anomenés “tractament d’informació” o fins i tot tractament computacional d’informació, ja que es tracta d’un programari que l’humà programa per fer unes determinades tasques que poden ser més o menys complicades i complexes, però manifesta que malgrat que puguin “emular” el que fa les persones es queda “molt lluny” de la intel·ligència humana que és “molt àmplia”. De fet, remarca que la IA en cap cas té la “versatilitat” que tenen els humans.

“No passarà que arribarem per exemple a un hospital i tot seran màquines”, assegura lamentant les falses expectatives que s’estan creant avui en dia. I què passarà en el futur? Afirma que s’utilitzarà en alguns sectors com el financer o l’empresarial, i així defensa que és una “eina sofisticada” que si s’empra bé pot aportar “un profit” per a la humanitat. Per això apel·la que es reguli “fortament” perquè la cosa no se’n vagi “de mare”, ja que alerta sobre el fet que les grans tecnològiques actualment n’estan fent un mal ús, la qual cosa suposa un “perill” perquè el que busquen és “maximitzar beneficis” i no pas beneficiar la societat. Per tant, mostra la seva “preocupació” sobre aquest fet i advoca perquè se’n faci un ús adequat per fer prosperar determinats aspectes com “millors diagnòstics o millors solucions”.

Notícies relacionades