Andorra la Vella.- La Universitat d'Andorra (UdA) ha posat en marxa una eina d'intel·ligència artificial basada en models de llenguatge extens i generació d'imatges que permet treballar amb dades de manera local i segura. El projecte, batejat amb el nom d'Olib.IA –contracció formada per òliba i IA–, és un sistema únic que utilitza components de codi obert adaptats per a un ús segur en l'entorn universitari.
El rector de l'UdA, Juli Minoves, ha explicat que "la recerca que s'està duent a terme sobre els models de llenguatge avança a un ritme molt ràpid. Cada setmana n'apareixen de nous", i per aquest motiu ha destacat "la capacitat d'adaptació" de la institució, tot encoratjant "la investigació acadèmica en aquest àmbit".
L'Olib.IA suposa, a més, un pas endavant en el compromís de la universitat amb la seguretat i privacitat de les dades. Segons Aleix Dorca, coordinador del Grup de Recerca en Tecnologia (GRET) de l'UdA i responsable del projecte, "tenir aquesta IA funcionant a la pròpia universitat permet gestionar informació sensible, que es manté sota control i no surt de les nostres instal·lacions". Es resol, així, un problema habitual quan s'utilitzen models comercials, garantint que la informació no serà utilitzada per tercers.
Amb una usabilitat molt versàtil a través d'un xat, l'aplicatiu d'intel·ligència artificial de l'UdA ofereix funcions diverses, com ara la generació de text, la traducció de documents, la revisió de treballs acadèmics o l'avaluació de comentaris. També disposa d'un model de generació d'imatges integrat. Actualment, es troba en fase beta i està disponible només per al personal de la universitat. Mentre duri la prova pilot, l'accés es pot dur a terme únicament des dels edificis de l'UdA o a través de la seva xarxa privada virtual (VPN).