Diumenge 08 de setembre de 2024
|
02:21 H
Opinió

Desenvolupaments tecnològics rellevants del mercat

Aquest article inaugura una sèrie de publicacions titulada “Desenvolupaments tecnològics rellevants del Mercat”. El nostre objectiu és compartir amb vostès aquells avanços tecnològics que considerem que tenen el potencial suficient per a convertir-se en impulsors del mercat. Avaluarem com aquests desenvolupaments poden prolongar l'actual ral·li i si és possible que es mantingui recolzat en els mateixos factors que l'han impulsat fins ara.

Síntesi de desenvolupaments.

1. Microsoft presenta la IA de veu més realista vista fins ara i aconsegueix la Paritat Humana.

Una versió entrenada amb el model Microsoft de llenguatge neuronal (Vall-E) és capaç de generar veu amb una naturalitat sense precedents. Els resultats no només igualen, sinó que superen a les mostres humanes en termes de robustesa i naturalitat. El model Vall-E era conegut per la seva capacitat, per la seva nova iteració Vall-E 2 porta aquesta habilitat a un nivell molt més elevat. Un en el qual no es percep cap error. Es basa en dues millores: 1) Mostreig conscient de repetició: detecta repetició de tokens, la qual cosa ajuda a evitar bucles en l'argumentació. 2) Model de codis agrupats: soluciona el problema de les seqüències llargues de veu (molt comuna en els models actuals), millorant la inferència i el resultat final en firma d'una seqüència (resposta) més curta sense perdre precisió. Això sorgeix a partir de l'ús i maneig en el conjunt de dades i instruments referents en el camp de processament. Significa que el món avança cap a eines de lògica, la qual cosa al  nostre entendre posa fi a la revolució anterior (emmagatzematge en núvol i accés de dades) per a iniciar la nova revolució (LÒGICA), que exigirà cada vegada més i més capacitats de processament i, potser, fins a una nova arquitectura de la computació clàssica. Això originaria (i exigiria) una onada d'inversions. La companyia ha decidit de moment no posar aquesta tecnologia a la disposició del públic degut precisament al seu enorme potencial (i els riscos associats pel seu mal ús).

2. Elon Musk confirma el llançament de Grok 2.

La pròxima versió de la IA desenvolupada per xAI (la startup de IA de Elon Musk) i que estarà integrada en X (Twitter). Musk va aclarir la finalització de l'acord de xAI amb Oracle (per a usar els seus Data Centers amb xips de NVIDIA). Musk va confirmar que el producte està en etapa de “optimització” i que probablement serà llançat a l'agost. La startup xAI ve d'aixecar US$6bn i es proposa construir el centre de dades dedicat a l'entrenament de la IA més potent del planeta. Musk: “Serà sens dubte el clúster d'entrenament més potent del món”. No tinc informació sobre quins seran les capacitats de Grok2, ni com compararà amb Claude 3.5 o GPT-4t, però cal recordar que des de xAI van ser capaços d'aconseguir grans assoliments científics ja a partir de la seva versió 1.5 Vision. Una embranzida per al valor de mercat de X? Grok era exclusiu per als subscriptors X Premium+, però després es va obrir per als subscriptors XPremium. Probablement un bon intent per a impulsar la generació d'ingressos de la xarxa social, donades les possibilitats que Grok2 pot obrir amb la seva integració en X.

3. Xiaomi llança una fàbrica sense humans basada en la nova generació dels seus robots amb IA (CyberOne).

Aquesta generació de robots està equipada amb IA i preparat per a simular moviments humans (el robot percep el món en 3D, i pot millorar tasques d'acoblament, quality checks, gestió inventaris, etc.) i imitar funcions cognitives de l'humà (reconeix 45 classificacions d'emocions) per a fer-ho també compatible amb capacitats d'interacció, convertint-lo, segons la companyia, en el “candidat ideal per a la realització de tasques de manufactura i serveis”. Xiaomi pretén creuar els límits actuals de l'automatització. La introducció d'aquests robots amb IA integrada accelera el procés anomenat full automation.

Curiositats del món

1. Una empresa índia acomiada al 90% del seu departament de suport i el substitueix per un Bot (LINA). Aquesta mateixa empresa ara ven aquesta IA a unes altres. L'empresa es diu Dukaan i es dedica a la fabricació de llocs web (alguna cosa que avui pot fer qualsevol que domini aplicacions com 10web).

Problemes actuals del sector

1. Evident mismatch entre la capacitat de processament actual i els requeriments de processament d'aquests nous models de IA. 

2. La demanda energètica requerida pels models de llenguatge de gran grandària (LLM) i d'intel·ligència artificial (IA) és immensa i continuarà creixent. Perquè ens entenguem. L'entrenament d'un model gran de IA aconsegueix fins a 626.000 lliures de CO2. Això equival a les emissions de cinc cotxes durant tota la seva vida útil. Això és un desafiament per a l'arquitectura computacional actual, la qual haurà d'evolucionar cap a una nova arquitectura per a manejar eficientment aquestes demandes, optimitzant el consum energètic. La sostenibilitat en la IA s'està convertint en una preocupació que requereix l'atenció de la indústria tecnològica.

3. Tot això apunta a la necessitat d'un canvi en l'arquitectura computacional. Això equival a dir que ens trobem en l'inici d'un cicle d'inversió tecnològica.

Notícies relacionades