"/> "/>
Dissabte 23 de novembre de 2024
|
11:14 H
Una imatge del Work on Andorra, l'any passat.
Una imatge del Work on Andorra, l'any passat. (Foto: Arxiu ANA)
Innovació

El marc regulador, un dels reptes per ser referència en IA

Andorra té l'oportunitat de ser un referent en intel·ligència artificial, ja que pot arribar a ser un "país atractiu" per als professionals d'aquest sector. I davant aquesta oportunitat un dels deures és impulsar un marc regulador que doni empara a aquestes activitats, una feina en la qual es va en la bona direcció, ja que el fet que s'hagi impulsat un codi ètic ja és "un bon pas". Així ho opina el director d'inversions de MoraBanc, Gerard Albà, que serà un dels experts convidats a la taula rodona sobre IA que tindrà lloc aquest dimarts al Work on Andorra.

Andorra la Vella.- Andorra té l'oportunitat de ser un referent en intel·ligència artificial, ja que pot arribar a ser un "país atractiu" per als professionals d'aquest sector. I davant aquesta oportunitat un dels deures és impulsar un marc regulador que doni empara a aquestes activitats, una feina en la qual es va en la bona direcció, ja que el fet que s'hagi impulsat un codi ètic ja és "un bon pas". Així ho opina el director d'inversions de MoraBanc, Gerard Albà, que serà un dels experts convidats a la taula rodona sobre IA que tindrà lloc aquest dimarts al Work on Andorra.

Així, Albà destaca que certs aspectes del país, com la seva seguretat, pot ser un pol d'atracció per als professionals de la IA, que poden treballar a distància. I és que defensa que Andorra és un "bon lloc per viure" per a experts de sectors que són "deslocalitzables". I el que cal, incideix, és que hi hagi un marc regulador que empari la feina que aquestes persones puguin dur a terme. Precisament creu que el codi ètic és un pas endavant i que ara el que caldrà és anar regulant més al detall, com per exemple en el cas del sector financer que ja compta amb "una regulació molt àmplia" però que ha de ser adaptat a la IA.

Precisament, Albà creu que la IA té "molt potencial" per al sector financer, ja que permetrà una major "personalització" de cara al client i farà les entitats "més productives i més eficients", pel fet que permetrà automatitzar determinades tasques.

Albà remarca que aquesta IA ja s'està aplicant al món de les finances. Així en el cas de l'aprenentatge automàtic fa temps que s'empren eines que ja han esdevingut "relativament habituals" en el sector i que permeten, per exemple, establir models de fuga de clients o comptar amb algoritmes per agrupar els actius financers i diversificar els riscos. L'altre vessant de la IA, la generativa, és un aspecte més nou, però entitats com MoraBanc ja l'estan aplicant o estan valorant el seu ús. En aquest sentit, pot servir per analitzar inversions en carteres.

I davant aquestes aplicacions, que suposen una gran oportunitat, el responsable d'inversions de MoraBanc assenyala que caldrà impulsar un marc regulador per poder "controlar els riscos" que se'n puguin derivar. En aquest sentit, recorda que la IA generativa es basa en probabilitats i que, per tant, la resposta que dona no és "100% acurada", amb la qual cosa en un sector en què hi ha unes "regles fixes" que no es poden incomplir caldrà veure com es regula l'ús d'aquesta tecnologia.

I precisament la banca és un on la IA pot tenir més potencial, com per exemple en aspectes com la subscripció del risc, on cal avaluar moltes dades. El màrqueting, el turisme o el l'administració són altres sectors on Albà veu oportunitats.

Notícies relacionades