Conxita Marsol després de la reunió del consell econòmic i social en què aquesta quota ha estat debatuda. Ara serà el Govern el que aprovarà aquesta xifra definitiva. El plantejament d'aquest volum ha generat discrepàncies no només entre patronal i sindicats sinó també entre representants dels treballadors, ja que mentre que la Unió Sindical d'Andorra (USdA) defensa que "s'ha d'aturar l'arribada de treballadors estrangers a Andorra amb les condicions que s'estan portant actualment", segons ha defensat el secretari general, Gabriel Ubach, altre sindicat present a la reunió, el d'educació, el SEP, no ha donat suport a aquest posicionament.

"/> Conxita Marsol després de la reunió del consell econòmic i social en què aquesta quota ha estat debatuda. Ara serà el Govern el que aprovarà aquesta xifra definitiva. El plantejament d'aquest volum ha generat discrepàncies no només entre patronal i sindicats sinó també entre representants dels treballadors, ja que mentre que la Unió Sindical d'Andorra (USdA) defensa que "s'ha d'aturar l'arribada de treballadors estrangers a Andorra amb les condicions que s'estan portant actualment", segons ha defensat el secretari general, Gabriel Ubach, altre sindicat present a la reunió, el d'educació, el SEP, no ha donat suport a aquest posicionament.

"/>
Divendres 18 d'octubre de 2024
|
10:33 H
Un moment de la reunió del consell econòmic i social d'aquest dilluns.
Un moment de la reunió del consell econòmic i social d'aquest dilluns. (Foto: SFG)
La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, amb el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, durant la reunió del consell econòmic i social d'aquest dilluns.
La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, amb el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, durant la reunió del consell econòmic i social d'aquest dilluns. (Foto: SFG)
Sector públic

Discrepàncies entre patronal i treballadors sobre la quota d'hivern

La quota hivernal serà de 4.900 autoritzacions i alhora es prorrogarà 900 llocs de treball de quota general. "S'ha buscat una xifra una mica inferior a la de l'any passat, amb aquesta clara voluntat d'anar fent el creixement més sostenible d'aquest país", ha expressat la ministra de Presidència, Economia Treball i Habitatge, Conxita Marsol després de la reunió del consell econòmic i social en què aquesta quota ha estat debatuda. Ara serà el Govern el que aprovarà aquesta xifra definitiva. El plantejament d'aquest volum ha generat discrepàncies no només entre patronal i sindicats sinó també entre representants dels treballadors, ja que mentre que la Unió Sindical d'Andorra (USdA) defensa que "s'ha d'aturar l'arribada de treballadors estrangers a Andorra amb les condicions que s'estan portant actualment", segons ha defensat el secretari general, Gabriel Ubach, altre sindicat present a la reunió, el d'educació, el SEP, no ha donat suport a aquest posicionament.

Andorra la Vella.- La quota hivernal serà de 4.900 autoritzacions i alhora es prorrogarà 900 llocs de treball de la quota general. "S'ha buscat una xifra una mica inferior a la de l'any passat, amb aquesta clara voluntat d'anar fent el creixement més sostenible d'aquest país", ha expressat la ministra de Presidència, Economia Treball i Habitatge, Conxita Marsol, després de la reunió del consell econòmic i social (CES) en què aquesta quota ha estat debatuda. Ara serà el Govern el que aprovarà aquesta xifra definitiva. El plantejament d'aquest volum ha generat discrepàncies no només entre patronal i sindicats sinó també entre representants dels treballadors, ja que mentre que la Unió Sindical d'Andorra (USdA) defensa que "s'ha d'aturar l'arribada de treballadors estrangers a Andorra amb les condicions que s'estan portant actualment", segons ha defensat el secretari general, Gabriel Ubach, altre sindicat present a la reunió, el d'educació, el SEP, no ha donat suport a aquest posicionament.

"El que no podem fer és fer venir gent de fora" i fer-los viure "en pisos pastera", ha etzibat Ubach, que ha lamentat també que "tampoc" estan d'acord amb uns salaris "que no són dignes per poder viure en aquest país". Per aquests motius, s'han mostrat contraris que es tirin endavant les quotes per a l'hivern fins que aquests "problemes interns" no trobin solució. Qüestionat sobre les diferències entre l'USdA i el SEP, Ubach s'ha limitat a dir que "ningú vol parar l'activitat econòmica, és evident, però no d'aquesta manera" i ha afegit que si tothom mira "cap a un altre cantó (...) algú ha de fotre un cop de puny sobre la taula".

Davant aquests problemes esmentats de l'habitatge, Marsol ha respost que quan una persona va a immigració i demana el permís de temporer "ha d'especificar on resideix i acreditar-ho, per tant, veurem si hi ha la possibilitat que puguem fer més inspeccions o més controls d'aquestes condicions". I ha tornat a recordar la feina que s'està fent des de l'executiu per solventar el problema, entre altres amb la llei òmnibus.

Sobre les quotes el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, ha defensat que "si no s'aprovessin aquestes quotes, la temporada d'esquí, la temporada d'hivern, patiria molt i, per tant, se'n ressentiria l'economia moltíssim", i ha defensat que malgrat que el gruix és inferior al de l'any passat "són totalment necessàries per poder posar en marxa aquesta temporada d'hivern".

I tot i que la qüestió dels salaris no formava part de l'ordre del dia, les tres parts han estat qüestionades pels mitjans de comunicació, a la sortida de la trobada, sobre l'augment dels sous que haurien d'aplicar-se l'any vinent. En aquest sentit, la titular d'Economia ha reiterat la intenció de l'executiu que siguin les dues parts, empresaris i empleats, els que intentin arribar a un acord. "Esperem que al proper consell (econòmic i social) ens vinguin amb una proposta unànime", ha desitjat. Davant la proposta de l'USdA que el salari mínim estigui per sobre dels 1.500 euros, Marsol ha explicat que encara no estan en disposició de posicionar-se sobre aquesta xifra i ha detallat que vol "esperar les propostes clares". Ha volgut recordar, però, que el posicionament de l'executiu és que el salari mínim estigui en un 60% del mitjà i que, per tant, "la voluntat és anar més enllà de l'IPC". Al seu torn, des de la CEA es vol acabar de veure quin serà l'IPC final de l'any, ja que Cadena ha recordat que està havent-hi unes "fluctuacions molt importants". "Esperem i tots tenim la confiança que es pugui mantenir per sota del 2%", ha manifestat tot reconeixent que pel que fa al salari mínim "s'ha de fer un esforç suplementari". Així, ha expressat que aquest any potser l'acord sobre els salaris serà més fàcil tenint en compte la baixa inflació i ha emfasitzat que caldrà "posar el focus" en el mínim.

I de manera paral·lela a aquesta negociació, des de la CEA també volen que es faci una reflexió per "homogeneïtzar" els salaris que van annexats a les quotes i els que hi ha actualment vigents al país. En aquest sentit, ha defensat que caldrà analitzar si els sous lligats a les quotes "s'adeqüen al que hi ha actualment" per mirar d'igualar-los. Sobre aquest punt Ubach ha estat especialment crític, i ha manifestat que des de la CEA es defensa un model "de Luxemburg, però amb sous de Burkina Faso" i ha remarcat que el que des del sindicat defensen és que la gent puguin venir a treballar a Andorra "i tenir un salari digne". I en aquest sentit, també ha criticat amb contundència que des de la patronal s'hagi plantejat que un treballador pugui fer més de 40 hores en un altre sector. "Diuen que és 'si volen'" ha lamentat Ubach que ha afegit que si el treballador accepta és perquè "vol arribar a final de mes, perquè vol menjar, perquè vol enviar diners a casa seva".

I a més del treball per definir els sous també s'ha posat sobre la taula que una subcomissió del CES pugui començar a avaluar els canvis que caldria impulsar amb relació als convenis col·lectius, tenint en compte, també, que la voluntat de l'executiu és que treballadors i empresaris es posin d'acord i que hi pugui haver representants dels treballadors en les negociacions.

Notícies relacionades