Dimarts 22 d'octubre de 2024
|
12:40 H
El cap de Govern, Xavier Espot, i el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, Josep Maria Mas, en la presentació de l'informe econòmic del 2023 de l'entitat.
El cap de Govern, Xavier Espot, i el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, Josep Maria Mas, en la presentació de l'informe econòmic del 2023 de l'entitat. (Foto: M. R.)
El cap de Govern, Xavier Espot, i el president de la Cambra de Comerç,  Indústria i Serveis, Josep Maria Mas, en la presentació de l'informe  econòmic del 2023, aquest dimarts al migdia.
El cap de Govern, Xavier Espot, i el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, Josep Maria Mas, en la presentació de l'informe econòmic del 2023, aquest dimarts al migdia. (Foto: M. R.)
Un moment de la presentació de l'informe econòmic de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis.
Un moment de la presentació de l'informe econòmic de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis. (Foto: M. R.)
Empresa

Espot celebra el creixement econòmic segons la Cambra de Comerç però insisteix en la necessitat de redistribuir els beneficis

Andorra la Vella

Andorra la Vella.- El cap de Govern, Xavier Espot, ha celebrat aquest dimarts els resultats de l’informe econòmic de la Cambra de Comerç, que ha presentat pel seu president, Josep Maria Mas, al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. Un informe que destaca que l’economia andorrana va experimentar una evolució positiva durant l’any 2023, amb un creixement del PIB real de l’1,4% i que també menciona que durant els primers mesos del 2024, l'economia ha mostrat una tendència moderadament positiva, amb un creixement real del PIB de l’1,6% interanual en el primer trimestre. Ara bé, tot i que Espot ha celebrat que el creixement econòmic s’hagi situat per damunt de la zona euro i que "tinguem una situació pressupostària envejable amb un endeutament molt baix", també ha recalcat la importància de redistribuir aquest creixement de manera que tota la ciutadania se’n pugui beneficiar. “Hem de distribuir-lo de tal manera que puguem donar resposta als grans reptes del nostre país, com l’habitatge i el creixement sostenible. Creiem que podem trobar un terme mig que satisfaci tots aquests interessos” ha apuntat, el cap de Govern, qui també ha mencionat la importància d’una llei que estableixi el model d’inversió estrangera definitiu de cara als propers anys.

En aquest sentit, Espot ha recordat que tota la regulació referent a la inversió estrangera s'ha actualitzat i s'ha incorporat al projecte de Llei per al creixement sostenible i el dret a l'habitatge. "Hi ha un capítol que fa referència a tota una nova regulació de la inversió estrangera, on s'estableix quants pisos poden comprar els estrangers i s'estableixen la prohibicions immobiliàries per part dels estrangers, i quan es considera una inversió nacional i una inversió estrangera" ha detallat, Espot. 

El cap de Govern també ha demanat durant el seu discurs posterior a la lectura de l'informe econòmic més esforços i més implicació per part del sector privat en la construcció d'habitatges. "El Govern no pot finançar exclusivament més promocions immobiliàries o més rehabilitacions d'edificis existents, perquè, al final, això pot comprometre les finances públiques. Per tant, hem de fer intervenir el sector privat i ens hem de posar d'acord realment sobre quines necessitats o quins anells tenen ells per realment acabar-se presentant als concursos" ha apuntat, Espot.

Negociacions per excloure controls fronterers pels ciutadans i visitants

Durant l'acte, Espot també ha fet referència a l'acord d'associació que, segons ha detallat, ha de significar un punt d'inflexió per permetre la internacionalització de les empreses. Durant aquest punt, el cap de Govern també ha fet referència a la necessitat de gestionar les fronteres i al sistema 'entry/exit'. "Inicialment, els nacionals andorrans podien entrar i sortir lliurement d'Andorra cap a l'espai Schengen, França i Espanya, mentre que els no nacionals havien de passar controls sistemàtics" ha detallat, Espot. "Aquestes mesures podrien haver afectat significativament la mobilitat, el flux de visitants i l'economia. Gràcies a les bones relacions amb la Unió Europea, s'ha aconseguit un mandat de negociació i actualment s'estan discutint els termes per aplicar aquest reglament a Andorra, amb l'objectiu d'excloure tant els nacionals andorrans com els no andorrans dels controls" ha indicat el cap de Govern, tot afegint que es continuaran mantenint els controls aleatoris i que hi haurà un nou procediment d'atorgament de les residències de les persones que prèviament hagin passat per l'espai Schengen.

En aquest sentit, Mas ha deixat clar que el sector privat pot aportar un punt de vista molt valuós quant a l'acord. "El nostre punt de vista és diferent al de l'administració. Nosaltres vivim el dia a dia del comerç i, des del sector empresarial, podem complementar-ho bé" ha afegit, el president de la Cambra de Comerç.

El sector empresarial reclama una zona franca

Durant l'exposició de l'informe econòmic, també s'ha fet referència a la creació d'una zona franca. En aquest sentit, Mas, ha insistit "que és una reivindicació que tenim des del sector des de fa molts anys, i que hem anat treballant tot i que encara no s'ha pogut arribar a concretar tots els temes que puguin haver-hi en conjunt amb Govern". "És una cosa que ens convindria i que el sector demana. Estaríem parlant d'una zona franca d'alt valor afegit amb productes de valor com obres d'art, joies, rellotgeria, vehicles..." ha apuntat, Mas, qui també ha admès que encara no té clar on s'hauria d'ubicar.

Per la seva banda, el cap de Govern, ha definit l'iniciativa de "lloable i necessària", però ha afegit que, "abans de fer qualsevol tipus d'inversió, hem de tenir molt clar que això funcionarà i que realment hi ha una necessitat per part del nostre teixit empresarial".

Diversificació econòmica i turisme sostenible entre els objectius de la Cambra

En l'exposició de l'informe, Mas ha destacat que la Cambra de Comerç considera fonamental prioritzar quatre grans objectius per impulsar el desenvolupament econòmic i generar noves oportunitats empresarials. Aquests objectius inclouen la diversificació de l’economia i l’atracció d’inversió estrangera d’alt valor afegit, tot promovent sectors emergents i preservant el turisme, que representa més del 40% del PIB. També es vol fomentar un turisme més qualitatiu i sostenible que es basi en dades per prendre decisions informades, com les que aportarà l’estudi de capacitat de càrrega turística. També es busca la creació de noves infraestructures i la millora de les comunicacions, amb especial èmfasi en augmentar les connexions amb França i Espanya i explorar noves opcions de connectivitat. Finalment, en cas que es materialitzi l’acord d’associació, la Cambra de Comerç encomanarà al Govern l'acompanyament a les empreses per assegurar la seva competitivitat, facilitant la transició als nous estàndards europeus amb mesures concretes i orientació sobre els requisits normatius.

Escalé reclama un debat econòmic real amb el cap de Govern

El president del grup parlamentari de Concòrdia al Consell General, Cerni Escalé, també ha fet una valoració de l'informe d'economia de la Cambra. "Hi ha molts elements de les dades que s'han presentat des de la Cambra de Comerç que són importants, un dels quals és que el PIB per càpita estigui baixant al nostre país des d'abans de la pandèmia" ha subratllat, el president del grup parlamentari de Concòrdia, qui ha assegurat que "Andorra és més pobra, i no més rica que l'any passat". "També és important destacar que el sector que està creixent més és el de la construcció, però hi ha un estancament en la majoria de sectors d'alt valor afegit. Caldria reestructurar les polítiques del Govern" ha destacat, Escalé.

Pel que fa a una part del discurs d'Espot, on es referia a la posició de Concòrdia sobre l'impost de societats, Escalé ha expressat que "estaríem encantats de mantenir un debat directe amb el cap de Govern, però li demanaríem que, quan intervingui en actes públics en la seva condició de cap de Govern, eviti fomentar la confrontació política, ja que no podem respondre des del públic" ha insistit. Amb relació a aquesta qüestió, Escalé ha insistit que Concòrdia vol mantenir el tipus de l'impost de societats al 10%. "Per tant, m'agradaria tranquil·litzar l'empresariat i, novament, estendre la mà al cap de Govern per si vol mantenir un debat real sobre l'economia" ha recalcat.

 

Notícies relacionades