Dijous 02 de gener de 2025
|
22:18 H
Els experts Pablo Tucat i Jorge Díaz durant la presentació de l'estudi d'impacte econòmic de l'acord d'associació.
Els experts Pablo Tucat i Jorge Díaz durant la presentació de l'estudi d'impacte econòmic de l'acord d'associació. (Foto: M. F.)
Sector públic

L'acord d'associació tindrà un impacte positiu en tots els sectors econòmics tot i que alguns hauran de fer front a 'desafiaments'

L’acord d’associació tindrà un efecte positiu en la majoria de sectors econòmics del país i amb una especial afectació positiva en alguns com el financer i el de les activitats administratives. També cal tenir en compte, però, que en un moment inicial hi haurà algun sector, com les activitats professionals, tècniques i científiques que tindran per endavant “desafiaments”. Així ho han posat en relleu els experts Pablo Tucat i Jorge Díaz, que han presentat aquest dimarts l’estudi d’impacte encarregat per Andorra Recerca + Innovació (AR+I). Aquesta anàlisi determina que el PIB andorrà tindrà un creixement diferencial sostingut del 5% a 25 anys respecte de l’escenari de l’statu quo, és a dir, que no s’aprovi l’acord. En el curt termini, aquest increment és més moderat però se situa en el 0,7% en cinc anys.  

Andorra la Vella.- L'acord d'associació tindrà un efecte positiu en la majoria de sectors econòmics del país i amb una especial afectació positiva en alguns com el financer i el de les activitats administratives. També cal tenir en compte, però, que en un moment inicial hi haurà algun sector, com les activitats professionals, tècniques i científiques que tindran per endavant "desafiaments". Així ho han posat en relleu els experts Pablo Tucat i Jorge Díaz, que han presentat aquest dimarts l'estudi d'impacte encarregat per Andorra Recerca + Innovació (AR+I). Aquesta anàlisi determina que el PIB andorrà tindrà un creixement diferencial sostingut del 5% a 25 anys respecte de l'escenari de l'statu quo, és a dir, que no s'aprovi l'acord. En el curt termini, aquest increment és més moderat però se situa en el 0,7% en cinc anys.

L'estudi també conclou que l'acord d'associació representarà una major integració comercial i econòmica facilitant les quatre llibertats que contempla i també una expansió de les exportacions andorranes i una major atracció de la inversió estrangera. A més, es contempla una major activitat econòmica i un major dinamisme del mercat laboral i un increment addicional de l'eficiència.

L'avaluació que han fet els experts analitza l'escenari que es donaria en els pròxims 25 anys, és a dir, fins al 2050 tant si es mantingués l'statu quo actual com amb l'acord d'associació. Es tracta de dades macroeconòmiques i tal com han reiterat tant Tucat com Díaz han intentat ser el màxim de conservadors possible perquè "les conclusions puguin ser rigoroses i sòlides".

Entrant al detall d'alguns impactes, cal destacar que pel que fa al producte interior brut, el 2050 s'estima que seria un 5% superior al que es donaria si es mantinugés l'escenari actual i per tant es preveu un PIB acumulat addicional del 65%.

També es dona una evolució favorable tant en les importacions com en les exportacions. Segons els experts el fet que s'eliminin aranzels farà que es puguin portar al país productes a un preu inferior i, per tant, es guanyarà "competitivitat" a l'hora d'exportar. De fet, es calcula que les exportacions puguin augmentar un 20% respecte d'un escenari en què no hi hagi acord. Pel que fa a les importacions, també es preveu que les importacions creixin un 6%. Es reveu que s'importin més productes provinents de la UE i més barats, la qual cosa repercutirà en els costos, tal com s'ha esmentat, i farà les empreses més competitives, segons els experts.

L'estudi també analitza l'evolució del mercat laboral. En 25 anys es calcula que hi hauria un 4,5% més de llocs de treball que es nodririen, fonamentalment, amb personal andorrà, segons els experts. També es preveu una repercussió favorable en els salaris.

I pel que fa a capital, es preveu menys sortides perquè "serà més rendible quedar-se al país" i es calcula que arribarà més capital de la UE.

També es calcula un augment de la productivitat xifrada en un 0,5% més , induïda per l'acord d'associació, i quant al saldo fiscal, si bé es preveu uns primers anys amb saldo negatiu i un cert "deteriorament dels comptes públics", a llarg termini es dona un benefici.

Ja analitzant el que suposaria el conveni pels diferents sectors econòmics, una primera conclusió clara és que "a llarg termini, tots experimenten un impacte positiu". Ara bé, amb dos punts a tenir en compte. Primer, aquest no serà homogeni. Hi haurà alguns com ara les activitats financeres, les d'informació i comunicació o la construcció on l'efecte serà positiu ja des del primer moment. En d'altres, la millora serà més moderada.

I un altre punt clau és el fet que, a curt termini, hi haurà àmbits econòmics que notaran de seguida els beneficis de l'acord i, en canvi, altres patiran certes dificultats. En aquest darrer grup hi entren les activitats professionals, tècniques, les administratives, les científiques. En aquest sentit, Tucat ha incidit en el fet que llavors caldran certes mesures a tenir en compte per minvar aquest impacte.

Si el que es té en compte és la productivitat, cal destacar un efecte positiu en general amb l'excepció de l'administració pública i els sectors vinculats com educació i sanitat, que es veuran impactats per l'increment dels salaris, segons han incidit els experts

Riba celebra les conclusions positives de l'estudi d'impacte de l'acord d'associació


El secretari d'estat d'Afers Europeus, Landry Riba, ha fet una valoració molt positiva de l'estudi d'impacte de l'acord d'associació durant unes declaracions posteriors a la presentació. "Estem molt satisfets de les conclusions que ens han presentat, que en gran mesura estan en línia amb aquelles projeccions que hem anat fent durant les rondes de negociació" ha assenyalat, Riba. "S'ha abordat el projecte des d'una òptica diferent i, reconstruint el model econòmic, s'han arribat a unes conclusions molt equivalents" ha afegit, el secretari d'estat, qui ha assegurat que aquesta anàlisi referma que és un acord molt positiu a tots nivells, sobretot a mitjà i a llarg termini. "És una gran eina per diversificar l'economia d'Andorra. Un element cabdal" ha apuntat.


Notícies relacionades