"/> "/>
Encamp.- FEDA i Électricité de France (EDF) han signat un conveni de col·laboració a través del qual l'elèctrica francesa donarà suport a l'andorrana en la seva estratègia per a la transició energètica, solucions per a la mobilitat elèctrica i l'impuls a les renovables. En el marc d'aquest acord, que dona continuïtat a la col·laboració existent entre ambdues parts des del 1988, s'inclou també la voluntat d'impulsar de manera conjunta els estudis per avaluar la viabilitat d'un projecte hidràulic a l'Ospitalet per poder fer una gestió hidroelèctrica coordinada en benefici dels dos territoris. Tant el president de FEDA, el cap de Govern, Xavier Espot, com el president-director general d'EDF, Luc Rémont, han incidit en aquest benefici mutu que ha de suposar la nova instal·lació, per "limitar els fenòmens d'intermitència" de les renovables. A més, aquesta central serviria per abastir Andorra en moments de pics de consum com per exemple a l'hivern.
Tal com han explicat Espot i Rémont després de la signatura del conveni, ara tot just es duran a terme els estudis que han de servir per avaluar si la instal·lació és viable i també els termini i els costos. El que es té clar, tal com han subratllat, és que si tira endavant serà "un projecte de gestió hidroelèctrica coordinada", segons Rémont, que ha remarcat que en totes les gestions hidràuliques cal posar sobre la taula aquesta coordinació, tenint en compte que les conques hidràuliques no entenen de fronteres. Espot ha avançat que la titularitat de la instal·lació evidentment restarà com fins ara, però que és evident que si la instal·lació té uns beneficis per a Andorra el país haurà de participar en el "cofinançament" d'aquesta infraestructura elèctrica.
El projecte hidràulic consistiria a "aprofitar" l'estany de Lanoux, ja que "pot encabir més aigua" que es pot bombejar des del riu i això serviria per aprofitar aquesta energia. En aquest sentit, el president de FEDA ha recordat que l'energia hidràulica, a excepció d'altres renovables, com la fotovoltaica, és "programable", la qual cosa serviria per abastir Andorra en moments de pics de consum com és l'hivern. Ara els estudis serviran per fer "les estimacions de cost i de calendari" i també per dimensionar la infraestructura.
Tal com s'ha esmentat el nou conveni incideix en l'àmbit de les renovables i la descarbonització i serveix per "reforçar cooperacions històriques" i també aprofundeix en el suport tècnic per part de l'elèctrica francesa. En aquest sentit, Espot ha destacat que és "una gran sort" tenir com a col·laborador una empresa de la magnitud d'EDF, líder a Europa, i ha reivindicat que el punt "d'inflexió" d'aquesta cooperació es va viure durant la crisi energètica del 2019, quan "gràcies" al conveni de compra d'electricitat a llarg termini es van poder "garantir els preus" de cara als consumidors i també continuar amb l'aposta per les renovables. En aquest sentit, ha reivindicat que la cooperació amb EDF demostra que "no només" és un acord "sobre paper sinó que té efectes pràctics" de cara als clients. De fet, el nou conveni assenta les bases perquè en el futur es pugui negociar un nou conveni seguint "la mateixa filosofia" que l'actual, tal com ha remarcat Espot. L'acord actual expira el 2029 i, per tant, hi ha "un horitzó bastant llarg per poder renegociar" aquest acord, però el cap de Govern ha celebrat que ja es contempli aquesta opció i que s'estrenyin els "lligams" entre ambdues parts. També Rémont ha volgut subratllar els beneficis d'aquest acord i de fet ha explicat que va ser "una innovació comercial molt forta per oferir electricitat descarbonitzada a llarg termini" i els ha servit com a "inspiració" per a altres negociacions.
Tal com s'ha esmentat, el conveni ha de servir per continuar impulsant la descarbonització energètica i en aquest sentit, el cap de Govern ha recordat que l'objectiu és que el 2030 el 100% de l'energia que s'importi provingui de renovables i ha manifestat que en l'assoliment d'aquesta fita "EDF és un actor clau". Rémont ha recordat que la descarbonització i la "disponibilitat" de l'energia són els dos grans reptes de les elèctriques en el futur i ha explicat que el 97% del subministrament que fa EDF ja està descarbonitzat i que les seves emissions de CO2 són "deu vegades menys" que la mitjana europea.
Quant a altres aspectes del conveni, com el suport per l'impuls de les renovables i que es podria materialitzar en projectes com l'eòlic del Maià, el president-director general d'EDF ha explicat, a preguntes dels mitjans, que el suport podria anar des d'assessorament d'acord amb la seva experiència i fins i tot a ajudar en el desenvolupament del projecte.