Diumenge 24 de novembre de 2024
|
01:18 H
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia  Calvó, durant la signatura del conveni marc amb el president del grup  Electricité de France (EDF), Jean-Bernard Lévy, aquest dimarts.
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, durant la signatura del conveni marc amb el president del grup Electricité de France (EDF), Jean-Bernard Lévy, aquest dimarts. (Foto: Fernando Pérez / EFE)
El director general de FEDA, Albert Moles, amb el director de negocis d’EDF, Lionel Zecri.
El director general de FEDA, Albert Moles, amb el director de negocis d’EDF, Lionel Zecri. (Foto: Fernando Pérez / EFE)
El director general de FEDA, Albert Moles, durant la signatura d'un dels acords.
El director general de FEDA, Albert Moles, durant la signatura d'un dels acords. (Foto: Fernando Pérez / EFE)
El director general de FEDA, Albert Moles, durant la signatura d'un dels acords.
El director general de FEDA, Albert Moles, durant la signatura d'un dels acords. (Foto: Fernando Pérez / EFE)
Autoritats i responsables de les companyies que han participat en la signatura dels acords.
Autoritats i responsables de les companyies que han participat en la signatura dels acords. (Foto: Fernando Pérez / EFE)
Consum

L'empresa francesa Dalkia participarà a FEDA per al desenvolupament de les xarxes de calor

París.- La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha signat aquest dimarts un conveni marc amb el president del grup Electricité de France (EDF), Jean-Bernard Lévy, per a l’acompanyament en la transició energètica. Calvó ha assenyalat que els convenis signats suposen un gran pas per a la transició energètica del Principat i situen Andorra més a prop del model energètic que vol el Govern, més sobirà i més respectuós amb el medi ambient. “Ens permetran accelerar la transició energètica i fer-ho amb les màximes garanties de qualitat", ha assegurat. Entre els acords, cal destacar un per facilitar l'entrada de capital privat a la filial FEDA Capçalera.

Aquest conveni signat per Calvó emmarca els tres acords que ha firmat també aquest dimarts el director general de FEDA, Albert Moles, amb la presidenta de Dalkia, Sylvie Jéhanno, per a l’entrada de capital de Dalkia a FEDA Capçalera; amb el director de negocis d’EDF, Lionel Zecri, per a un contracte de compra d’electricitat plurianual, i amb la directora d’EDF International Networks, Marie-Line Basette, per a l’acompanyament d’EDF a FEDA en el projecte d’implantació de comptadors intel·ligents a tot el país.

Després de la signatura la titular de Medi Ambient ha remarcat que aquesta col·laboració posa en relleu les excel·lents relacions entre Andorra i França en matèria de transició energètica. Per la seva banda, el president d’EDF, Jean-Bernard Lévy, ha indicat que el grup EDF està orgullós d’acompanyar la transició energètica d’Andorra a través de la signatura de tres acords clau. “Tota l’experiència d’EDF s’invertirà per assolir els objectius de creixement baix en carboni del Principat”, ha dit. I ha afegit que amb aquests acords s’ha iniciat una nova etapa en la relació entre EDF i Andorra, que encaixa perfectament amb l’ambició d’enfortir la col·laboració entre l’estat francès i el Principat.

El primer acord signat preveu les condicions per a l’entrada de capital de Dalkia a la filial de FEDA Capçalera, que gestiona les xarxes de calor al Principat. Aquest pas permetrà a FEDA beneficiar-se dels coneixements i l’experiència de Dalkia, que gestiona més de 350 xarxes de calor, per desenvolupar a Andorra els projectes de cogeneració i xarxes de calor. Dalkia pertany al grup EDF que és el líder mundial d’electricitat baixa en carboni, i compta amb més de 15.500 treballadors. Així, Capçalera desenvoluparà els projectes de cogeneració i xarxes de calor ja previstos, i ho farà amb la participació de Dalkia. Gràcies a l’experiència i coneixements de Dalkia, que oferirà assistència tècnica en la construcció, transformació, explotació i manteniment de xarxes de calor, els projectes es desenvoluparan amb les màximes garanties. A més, aquests canvis repercutiran en una millora del servei i la qualitat per als clients, i els preus es mantindran competitius com fins ara, fixats a les tarifes públiques. Aquest acord s’inscriu en la modificació de la Llei de FEDA del 2016, que afavoreix la participació del sector privat al desenvolupament de les infraestructures energètiques que necessita el país.

En segon lloc, s’ha signat un contracte plurianual de compra d’electricitat provinent de França. Permetrà a FEDA respondre als reptes de transició energètica, beneficiant-se d’una part de l’electricitat verda i a preu estable. Alhora permetrà garantir un equilibri de preus de les importacions per als anys següents. Es tracta de la primera vegada que EDF signa un conveni amb aquestes característiques innovadores. Així, una part significativa de l’electricitat serà provinent dels parcs d’energies renovables del grup EDF i dels parcs eòlics de la regió Occitània, propera a Andorra. Això acostarà Andorra als objectius establerts a la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic.

Finalment, s’ha signat un tercer contracte amb EDF International Networks, filial 100% d’EDF Internacional, que assegura prestacions d’assessorament i enginyeria en xarxes de distribució d’electricitat. Aquest acord respon al compromís de la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic, que dona un període de cinc anys per substituir tots els comptadors actuals per comptadors intel·ligents, per tal de promoure l’eficiència energètica i millorar la gestió de les dades dels usuaris i de FEDA. EDF International Networks oferirà a FEDA un diagnòstic i un acompanyament en aquesta digitalització.

Notícies relacionades