"/> "/>
Dijous 21 de novembre de 2024
|
23:16 H
Un moment del consell econòmic i social (CES) celebrat aquest dimarts.
Un moment del consell econòmic i social (CES) celebrat aquest dimarts. (Foto: SFG)
Un moment del consell econòmic i social (CES) celebrat aquest dimarts.
Un moment del consell econòmic i social (CES) celebrat aquest dimarts. (Foto: SFG)
Sector públic

La quota per a la temporada d'estiu serà de 500 permisos

La quota per a la temporada d'estiu serà de 500 permisos amb la possibilitat que es pugui ampliar "a l'alça" amb un 30%. Així s'ha acordat en el marc del consell econòmic i social que s'ha celebrat aquest dimarts.

Andorra la Vella.- La quota per a la temporada d'estiu serà de 500 permisos amb la possibilitat que es pugui ampliar "a l'alça" amb un 30%. Així s'ha acordat en el marc del consell econòmic i social que s'ha celebrat aquest dimarts. La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, ha destacat que aquest contingent s'ha pactat tenint en compte la voluntat de l'executiu "de començar a limitar les quotes" i també les dades que es van donar l'any passat, ja que de la quota de 600 permisos se'n van arribar a atorgar 575.

Segons ha detallat Marsol, el sector de l'hoteleria (per a qui està pensada la quota) podrà tramitar els permisos entre el 12 de juny i el 15 de setembre i seran vàlids fins al 3 de novembre, que serà la data fins a la qual les persones que es trobin al país dins aquest contingent podran treballar. Després, ha recordat Marsol, les empreses podran optar a la quota general, que està "funcionant" i també a la quota d'hivern que s'aprovarà. La ministra ha destacat que el consell econòmic celebrat aquest dimarts ha estat "plàcid" i que el tema principal havia estat aquest de les quotes, un aspecte en què "tothom hi ha estat d'acord". De fet, en finalitzar la trobada el director de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Iago Andreu, ha qualificat de "raonable" la xifra fixada pactada, ja que ha apel·lat a les xifres de l'any passat, amb la qual cosa "hauria de ser més que suficient". De totes maneres, ha afegit que caldrà estar atent a una "variable" que es va donar l'any passat i que aquest any no es dona i és la "regulació molt més laxa per regularitzar persones a la quota general" del 2023 i que va fer, potser, que molts empresaris fessin les contractacions a través del contingent de residència i treball i no de la quota temporal. En aquest sentit, ha apuntat que "potser consumeixen més la quota de temporada d'estiu" aquest any tenint en compte aquest aspecte, tot i que també ha apuntat que la tendència a esgotar les quotes, tant la general com la de temporada d'hivern, ha "anat a la baixa".

Llei de creixement, un text avançat al juny

Un altre aspecte que s'ha abordat en el marc del CES d'aquest dimarts ha estat la llei òmnibus per regular el creixement que el Govern està enllestint i que vol compartir amb el consell econòmic i social. Així, la titular d'Economia ha manifestat que espera poder "intercanviar idees" amb patronal i sindicats per tal de poder incorporar els seus comentaris en el text. Marsol ha manifestat que cap a mitjans de juny, "el 15 o el 20", l'executiu espera tenir "un text força tancat" per poder-lo sotmetre tant a l'aprovació del consell de ministres com al dictamen del CES i també per poder-lo compartir amb els grups parlamentaris, ja que ha reiterat que la voluntat és poder aconseguir "el màxim consens" tenint en compte que es tracta "d'un tema prou important perquè la llei tingui en compte les aportacions de tothom".

Negociacions sobre els salaris

I qüestionada sobre la voluntat de l'executiu que patronal i sindicats 'pactin' els increments de salaris de cara a l'any que ve, la titular d'Economia ha manifestat que les dues parts han de treballar de manera conjunta per arribar a un acord que pugui ser validat pel CES i ha remarcat que a l'executiu "no li agradaria intervenir" més enllà del salari mínim perquè la resta de sous haurien de ser fruit del pacte entre treballadors i empresaris. "Demanem, exigim que es posin d'acord", ha manifestat i ha respost, a preguntes dels mitjans, que cap a finals de juny espera que les dues parts puguin tenir l'estudi sobre el cost de la vida que han demanat.

Precisament sobre els salaris, Andreu ha reiterat que caldrà estar atent a l'evolució de l'IPC, ja que "si es torna a situar en paràmetres més raonables s'hauria d'anar cap a un escenari no tan intervencionista" per part de l'executiu. Així, creu que el posicionament de l'executiu hauria de ser el d'establir el salari mínim amb la voluntat que se situï en el 60% del salari mitjà, però més enllà no hi hauria d'haver cap intervenció.

I al seu torn, el secretari general de la Unió Sindical d'Andorra (USdA), Gabriel Ubach, ha remarcat que ells "el primer" que van "demanar van ser dades" per tal de poder començar a pactar amb la patronal l'increment salarial del 2025, ja que "sense dades és molt difícil arribar a cap conclusió". Així, ha emfasitzat que sense xifres és complicat saber "quant necessita una persona per viure dignament en aquest país". "Quin és el salari que fa falta a una persona per viure dignament en aquest país? Això és el primer que hem de saber, però no ho sabem perquè no tenim aquestes dades i no les tindrem", ha lamentat perquè sembla que la CASS no està facilitant la informació que seria necessària. Ubach ha reiterat que cal saber quin país es vol i ha apel·lat novament als comuns a actuar per aportar el seu gra de sorra en la problemàtica de l'habitatge tenint en compte que tenen terreny i diners per poder invertir.

Notícies relacionades