"/> "/>
Andorra la Vella.- La intel·ligència artificial suposa "una nova frontera" en el món de la tecnologia, ja que les "màquines seran capaces no només de crear sinó fins i tot d'imaginar". I davant aquest repte cal impulsar tot un marc legal que fixi els límits d'aquesta tecnologia. Andorra no és aliena a aquesta necessitat legislativa i fins i tot està posant el seu granet de sorra en l'àmbit internacional. Així ho ha explicat la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, en el marc de la inauguració de les vuitenes Jornades de la innovació i les noves tecnologies INNTEC, que se celebren aquest dilluns i aquest dimarts al centre de congressos de la capital i que giren al voltant de la IA generativa.
D'aquesta manera, Marsol ha detallat la intervenció d'Andorra en l'elaboració del codi ètic de la Unesco en l'apartat referent als patits estats, una feina que es va fer entre els anys 2020 i 2021. També col·labora amb el comitè de la intel·ligència artificial del Consell d'Europa que està preparant un conveni que veurà la llum aquest mes de setembre. Les col·laboracions d'Andorra, ha reivindicat Marsol, no només han estat acceptades si no també "reconegudes", en l'àmbit dels microestats. A més a més, aquesta col·laboració internacional també es plasma en la cooperació amb el Barcelona Supercomputing Center en l'àmbit del català, oferint dades per entrenar el sistema tecnològic.
La titular d'Economia ha posat en relleu que cal "estar atents als riscos" d'aquesta tecnologia i "tenir-los molt presents" i ha recordat que per aquest motiu el país ha impulsat un codi ètic que aquesta setmana sortirà publicat al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra (BOPA) i que serà d'aplicació tant per a privats com per a les administracions.
Marsol ha apel·lat a abordar la IA de manera "conscient" aprofitant el seu "potencial" però tenint molt en compte els aspectes "ètics, socials i filosòfics". També s'ha referit al fet que caldrà estar atents a l'evolució d'aquesta tecnologia el cònsol major d'Andorra la Vella, Sergi González, que ha fet la seva intervenció 'acompanyat' per un avatar creat per IA i que ha presentat les jornades. González ha subratllat que l'INNTEC són les jornades "més importants" del clúster Actinn i ha manifestat que les administracions hauran d'estar "a l'aguait" de la intel·ligència artificial.
Les jornades INNTEC són organitzades per Actinn, que tal com ha manifestat en la seva intervenció el president del clúster, Albert Moles, compta ja amb gairebé un centenar d'empreses i col·laboradors. Moles ha subratllat que la cita serveixi per reflexionar sobre el futur de les empreses del país i de com poden "créixer cap enfora".
Precisament, l'esdeveniment ha donat el tret de sortida amb l'exemple d'una d'aquestes empreses que s'estan expandint cap a l'exterior, Zeno Quantum, que ha rebut l'ACTINN Awards 2023. L'empresa ha creat 'MeOrienta', un programa d'orientació sobre el futur acadèmic i que ja és present en diversos països.
Tot seguit al lliurament han arrencat les diferents ponències, la primera de les quals ha anat a càrrec de Núria Castell, professora titular de la UPC i doctora en informàtica, que ha explicat que tot i que sembla una qüestió nova la IA va sorgir el 1956 i que el gran canvi el va experimentar a partir dels 90. L'experta ha manifestat que aquesta tecnologia "ha vingut per quedar-se" i també ha alertat sobre el fet que perquè la diversa legislació que s'està creant sigui efectiva caldria "un acord mundial". Ha remarcat, a més, que, com tota tecnologia, la IA "no és ni bona ni dolenta, depèn de l'ús que se li doni".
Les jornades s'allarguen durant dos dies i després de les ponències de dilluns, el dimarts la cita girarà al voltant de la transformació digital dels despatxos professionals, on s'explorarà com la IA està revolucionant la manera en què operen les empreses, des dels desafiaments fins a les oportunitats, i la necessitat d'actualitzar-se i navegar dins el territori digital.