Diumenge 24 de novembre de 2024
|
08:16 H
El coach d’adolescents i família, Toni Escabias.
El coach d’adolescents i família, Toni Escabias. (Foto: Toni Escabias)
Speaker's Corner

“El gran error dels pares amb fills adolescents és voler que l'infant es comporti com un adult'

Andorra la Vella.- En el viatge de la criança, un dels grans reptes i sovint més esquinçadors, és la gestió de conflictes entre pares i adolescents. Aquesta etapa tan crucial pel desenvolupament humà es caracteritza per la recerca d'independència i autonomia dels més joves, mentre que els progenitors lluiten per mantenir un equilibri i no perdre la seva autoritat. Aquest període, que pot resultar turbulent i emocional, és una etapa marcada per una sèrie de reptes que poden posar a prova les relacions familiars i la capacitat comunicativa entre pares i fills. Així, el 'coach' d'adolescents i família Toni Escabias oferirà una xerrada el pròxim 11 d'abril a l'hotel Roc Blanc, on guiarà als pares en la gestió de les situacions i els oferirà estratègies efectives per abordar aquests desafiaments des d'un punt de vista constructiu.

El repte principal que ha detectat Escabias en les figures paternals és que "no presten atenció del comportament que tenen envers els seus fills", majoritàriament els pares agafen un paper més autoritari i el que han de fer és "estar més atents de com estan els seus fills, quins comportaments i quines necessitats tenen, però sobretot mirar la seva part més emocional". Aquesta guerra constant, majoritàriament sorgeix pel fet que "el gran error dels pares amb fills adolescents és voler que l'infant es comporti com un adult", assenyala el 'coach'.

En el mateix sentit, la imposició dels límits interromp aquesta recerca d'autonomia per part l'adolescent, i Escabias insisteix en el fet que "les regles que funcionaven en la infantesa, ara s'han de canviar". Una forma d'ajudar-los en aquesta independència és fer-ho en l'àmbit familiar, ja que "és l'espai més important per experimentar aquesta autonomia durant aquests anys d'adolescència", explica el 'coach', concretant que "és el lloc perfecte per posar límits necessaris i negociar-los". Si aquesta recerca l'exploren fora de l'entorn familiar, Escabias adverteix que "es pot confondre", perquè "els amics tendeixen a minimitzar els riscos, treuen el pes a les situacions i pot resultar perillós".

D'una altra banda, el 'coach' ha identificat una altra problemàtica per part dels pares, "han d'entendre que en algun moment els fills han de marxar, i marxar implica cedir aquesta autonomia". Des d'aquesta perspectiva, Escabias recomana que per esdevenir un pare o mare d'influència positiva han de preguntar-se: "Quin model de pare soc? I quin vull ser?". Després, el primer pas per avançar en la relació i millorar la comunicació amb l'infant és "deixar de costat l'ego, adoptar la humilitat per entendre els sentiments i les emocions que senten els adolescents davant les situacions i respectar el seu espai".

De la mateixa manera que els fills marxen de casa per continuar amb les seves vides, els pares han de vigilar en no caure en "el niu buit", adverteix. Aquest efecte es manifesta després d'haver dedicat tants anys a la vida dels fills, el que comporta una sensació d'estar cremats. És per això que, igual que els adolescents es fixen objectius en el que els interessa, "els pares també haurien de fer-ho, perquè quan marxin els fills, deixaran de ser pares" i "és una bona oportunitat per reprendre els 'hobbies'", insta Escabias.

Notícies relacionades