Andorra la Vella.- El Consell Econòmic i Social (CES) s'ha reunit per segona vegada aquest 2024 després dels bons resultats que van deixar les negociacions entre patronal i sindicats durant l'any passat malgrat que finalment les trobades no fructifiquessin en acords i el Govern hagués d'aprovar per llei l'increment de salaris. Tal com ha explicat la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, un dels temes principals que s'ha acordat aquest divendres ha estat "motivar" les empreses per tal d'aconseguir que tinguin representació dels treballadors "als efectes de poder negociar els convenis col·lectius d'empresa o de sector, ja que això facilitaria molt totes aquestes qüestions". De fet, ha manifestat que es tracta d'un punt en què tant sindicats com patronal "hi estan d'acord" i ha obert la porta, si escau, a modificar la llei per tal d'agilitzar el procés.
La ministra ha posat en relleu que actualment el departament de Treball només compta amb unes sis societats que hagin arribat a fer convenis d'empresa, per la qual cosa aquest és un dels punts pels quals "volem tenir més motivació dels treballadors". En aquest sentit, ha defensat que "s'ha de tenir en compte que l'estructura de l'empresa andorrana és de pocs treballadors, ja que la majoria en tenen entre un i cinc, i això fa més difícil que hi hagi aquesta representació".
En tot cas, durant la reunió del CES s'ha acordat que siguin la patronal i els sindicats qui es reuneixin fora d'aquest òrgan per treballar propostes i presentar-les al Govern més endavant. Així mateix, Marsol ha apuntat que des de l'executiu s'ha ofert la col·laboració d'un tècnic que treballi amb ells i que no els suposi un cost. "És un sistema de treball que els hi agrada. Tots estan d'acord en el fet que hem d'incentivar aquesta representació dels treballadors per totes aquestes qüestions dels convenis col·lectius", ha dit.
D'altra banda, la reunió del CES d'aquest divendres també ha servit per posar de relleu tots els programes d'ocupació que s'han anat desenvolupant durant el 2023. En aquesta línia, s'ha constatat "que el nivell de demandes de treball és molt baix", ja que "estem en una mitjana de 300 persones que busquen feina i unes 2.000 ofertes de treball pràcticament cada mes". Per tant, la ministra ha titllat la situació d'aquestes persones sense feina "d'estructural" i ha avançat que també es treballarà per "incidir més" en la seva situació. Un punt positiu que ha assenyalat ha estat que altres 68 persones han trobat feina en el sector privat gràcies a aquests programes d'ocupació.
La titular d'Economia també s'ha referit a l'acord pels salaris entre patronal i sindicats, una situació que seria "ideal" i que permetria al Govern a no haver de decretar una altra intervenció per llei. Precisament, ha estat amb aquest objectiu pel qual "ens hi hem posat molt abans que l'any passat, per tenir més temps, per parlar-ne i valorar". Tot i això, mentre que els sindicats defensen que la pujada salarial sigui "global", la CEA s'ha mostrat disposada a fer que sigui per sectors.
Així mateix, el president de la Confederació Empresarial Andorrana, Gerard Cadena, ha valorat la necessitat de l'acord, malgrat els problemes de "rotació de personal" que ha patit la patronal en els darrers temps, que els ha deixat en una situació sense interlocutors per poder avançar en el procés, a més de la "manca de representació dels treballadors". En aquest últim punt, el secretari general de l'UsdA, Gabriel Ubach, ha incidit en la modificació de la llei per convidar a aquells delegats empresarials que tenen la voluntat de presentar els neguits i conflictes empresarials a ser "delegats sindicals".
En referència a l'augment salarial estipulat pel Govern en aquest darrer any, Cadena ha posat èmfasi en el tractament globalitzat dels sous, al·ludint que no reflecteix "les casuístiques de cada sector". Així doncs, el propòsit de la patronal és una pujada per àmbits considerant les "pròpies peculiaritats" de cada sector. Si més no, la part sindicalista defereix amb aquesta visió i ha posat sobre la taula en el marc de la CES l'augment dels salaris "de totes les persones del país", tenint en compte que la concentració més gran de treballadors del Principat se centren en l'àmbit comercial i hostaleria. En relació amb aquesta pujada, Ubach ha recordat que en les anteriors reunions es va proposar l'augment d'un 8% dels salaris en un termini de quatre anys, però amb "la tallada 'ipso facto' de l'especulació immobiliària".
D'altra banda, el sindicalista ha aprofitat la compareixença d'aquest divendres per anunciar que en els següents mesos s'organitzaran unes mobilitzacions, tot i que encara no hi ha data confirmada, ja que segons el secretari de l'UsdA s'està "intentant fer una reunió amb els moviments socials del país" i arribar un acord amb tots els agents "no és fàcil", però s'estima que es produeixin durant el mes de març o abril. Ubach ha advertit que les concentracions no solament se centraran en l'habitatge, sinó que també serviran per defensar "el poder adquisitiu" de la població.
El sistema sanitari "fa aigües"
El representant sindicalista també ha recordat que ja fa tres mandats que han presentat una sèrie de reclamacions en relació amb els serveis de l'hospital i els serveis annexos, que fins avui en dia "no hi ha hagut resposta" i el sistema sanitari "fa aigües". Aquestes modificacions són arran dels col·lapses en els serveis sanitaris, la manca de materials a l'hospital i altres situacions que han presentat els professionals sanitaris. Així, Ubach s'ha mostrat disposat a "seure una última vegada per parlar de les millores" que, segons ell, s'haurien d'implementar "a curt termini". Si no es dona el cas, ha advocat per tractar "els serveis mínims per una vaga a l'hospital". Igualment, el sindicalista ha qüestionat "l'estat" del pacte d'estat de salut, ja que no hi ha la representació dels membres de l'oposició.
A l'espera de l'informe de valoració de la situació de la CASS
Pel que fa a la situació viscuda arran la problemàtica i detecció de l'error en les pensions per part de la CASS, Ubach ha assenyalat que és una situació "anormal" i ha dit que "no pot ser que el Consell General prengui decisions en situacions que són diners públics, de la gent del poble" i ha atribuït la responsabilitat a Govern perquè "té el control de la CASS". Així, el secretari de l'UsdA creu que la situació s'havia de gestionar d'una altra manera amb l'informe que s'està redactant, "esbrinar que havia passat" des del "consell d'administració, direcció i polítiques" i, partir d'allà, "treure conclusions".