Andorra la Vella.- Els sindicats han fet arribar un seguit de propostes al voltant de l'habitatge aprofitant la reunió que ha tingut lloc aquest divendres del Consell Econòmic i Social (CES). En el document que ara patronal i el Govern han d'analitzar s'inclou una proposta perquè s'estableixi un preu de referència per als pisos de vuit euros el metre quadrat, de tal manera que els habitatges que es lloguin per sobre d'aquest topall estiguin gravats a raó de cinc euros per euro de més, amb la qual cosa, tal com ha destacat el secretari general de la Unió Sindical d'Andorra (USdA), Gabriel Ubach, "això faria que un pis que ha d'estar a 800 euros i el volgués llogar a 1.500 euros no li sortiria a compte de cap de les maneres llogar aquest pis a aquests preus". La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, ha valorat que aquesta proposta concreta de l'USdA pot ser "difícil d'aplicar, ja que ja tenim la intervenció dels contractes de lloguer, que ara continuem mantenint" però ha afegit que de totes maneres es valorarà i ha celebrat que hi hagi altres accions proposades, com per exemple, que hi hagi terrenys cedits per les administracions sobre les quals es pugui construir. "És bo que es posin aquestes qüestions sobre la taula i que hi hagi aquest diàleg", ha manifestat. Al seu torn, el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, ha dit que "no ens podem fixar només en un preu" perquè aquestes penalitzacions haurien de ser "conseqüents" i que potser el que caldria seria establir una "forquilla", pel fet que caldria tenir presents les diferents tipologies d'habitatge.
D'aquesta manera, en la proposta dels sindicats (USdA i Sindicat de l'Ensenyament Públic, SEP) es posa en relleu que segons les dades d'Estadística, el preu del metre quadrat és de 8,3 euros, i que, per tant, "no hi estem allunyats per poder establir aquest preu, ja que les mateixes dades actualitzades mostren que els pisos d'entre cinc i nou anys d'antiguitat s'estan llogant de mitjana a vuit euros el metre quadrat i aquells d'entre deu i dinou anys d'antiguitat a 7,8 euros el metre quadrat". I posen sobre la taula que aquesta proposta es posi en marxa de manera immediata, de fet, defensen que es tracta "d'una mesura molt urgent i que té un impacte enorme en la ciutadania i la seva qualitat de vida", amb la qual cosa en menys de sis mesos hauria d'estar aplicada.
Els sindicats també proposen establir un preu de referència de tots els habitatges destinats a lloguer tenint en compte diferents aspectes com la situació, els serveis o l'antiguitat. A més a més, defensen un registre de la propietat públic i gratuït on quedi constància de les diferents propietats existents i les persones o societats que les tenen. En aquest cas, valoren que les mesures podrien estar aplicades en un termini que aniria entre els tres i els cinc anys.
Quant als habitatges de compra, es proposa que en tota promoció, l'Estat i els comuns, han de promoure un 20% dels habitatges en règim d'habitatge protegit, considerant-los habitatge de preu assequible. A més, en el cas dels pisos de protecció oficial, defensen que el cost hauria de ser el de la construcció de l'habitatge més la repercussió del terreny amb un màxim d'un 10% de benefici. De la mateixa manera, i per poder optar a aquests habitatges, els sindicats proposen requisits com tenir més de deu anys de residència, i que no es pugui vendre per un benefici superior al 10% per evitar l'especulació. Alhora, únicament es podria adquirir un pis d'aquesta tipologia per individu.
Protesta en cas que ni hi hagi accions
Ubach ha defensat que també cal tenir en compte tots els habitatges que estan construïts i que ara com ara estan buits i en aquest sentit, ha defensat que si tots aquests habitatges surten al mercat i es posen en marxa les seves propostes "en dos mesos el tema de l'habitatge pot estar resolt". "Si no avancem (....) cridarem la gent a sortir al carrer i farem una manifestació properament i que volem que hi hagi no només totes les persones físiques, sinó també grups parlamentaris i associacions, que també ens acompanyin i que tots junts puguem sortir al carrer per dir que ja n'hi ha prou d'especulació i que el govern té el deure i l'obligació de ficar fre d'una vegada per totes a l'especulació immobiliària d'aquest país", ha defensat Ubach sobre el document lliurat i ha concretat, a preguntes dels mitjans de comunicació, que aquesta protesta es podria donar abans de les eleccions comunals. D'aquesta manera, ha defensat que es tracta d'un "pla de xoc" que s'ha d'aplicar de manera immediata.
Tal com s'ha esmentat, des de la CEA s'ha destacat que la proposta del topall del vuit euros s'ha de valorar i han recordat que "fa gairebé quinze anys que el mercat està intervingut" i que en la mitjana que proposa l'USdA no s'han tingut en compte aspectes com les diferents tipologies dels habitatges. Quant a la proposta d'una borsa d'habitatge per fer aflorar els pisos buits que aquesta mateixa setmana la titular de la cartera ha posat sobre la taula, Cadena valora que se'n "podria despenjar" algun i que, per tant, podria ser "un respir", ja que ha incidit en el fet que el problema rau en el fet que hi ha més demanda que oferta. El president de la patronal ha recordat que ells estan treballant per poder proposar que hi hagi construcció d'habitatges sobre terrenys públics. Qüestionat, precisament, sobre el fet que això ja ha estat plantejat per comuns com el d'Andorra la Vella i que precisament el concurs ha quedat desert, el president de la CEA ha puntualitzat que en aquest cas es tractava d'un terreny on ja hi ha una estructura construïda que té trenta anys i que tampoc es veia clar que es poguessin fer els pisos que es proposaven des de la corporació comunal. I sobre aquest punt en concret, Marsol ha defensat que "les empreses del país han de fer l'esforç", ja que són "projectes de país" i ha afegit que li ha "sabut greu" que el projecte d'Andorra la Vella sobre el que ella va treballar sent cònsol no tiri endavant amb una col·laboració publicoprivada. "Demano també que s'impliquin una mica. Jo entenc que no han d'anar a regalar res i han de guanyar-se la vida i han de pagar els seus treballadors, només faltaria. Però fem una mica de gest, tots, en aquest sentit", ha conclòs Marsol sobre la implicació dels privats.
Quant a la llei del lloguer presentada aquesta setmana, la titular d'Habitatge ha defensat "un 60% dels contractes de lloguer podran tenir pròrrogues d'entre tres i quatre anys, i amb això es pretén donar una estabilitat important a aquestes famílies, que no tinguin l'angoixa" de què l'any que ve no se'ls prorrogui el contracte i ha defensat que mentrestant el Govern ha de treballar en propostes per a l'habitatge. I quant a les crítiques al text, ha apuntat que "no acontenta del tot a ningú" i que el que s'ha buscat és "l'equilibri" entre els llogaters i els propietaris".