Dilluns 25 de novembre de 2024
|
06:34 H
El cònsol major, David Astrié, i el cònsol menor d'Andorra la Vella, Miquel Canturri, durant la presentació de la 44a edició de la Fira d'Andorra la Vella.
El cònsol major, David Astrié, i el cònsol menor d'Andorra la Vella, Miquel Canturri, durant la presentació de la 44a edició de la Fira d'Andorra la Vella. (Foto: M. F.)
Els cònsols d'Andorra la Vella,  David Astrié i Miquel Canturri, durant la presentació de la 44a edició de la fira.
Els cònsols d'Andorra la Vella, David Astrié i Miquel Canturri, durant la presentació de la 44a edició de la fira. (Foto: M. F.)
Empresa

Astrié diu que caldrà un 'replantejament' de la Fira d'Andorra la Vella en un futur immediat

Andorra la Vella.- La Fira d'Andorra la Vella és un "revulsiu" i "aporta molta activitat econòmica" però l'increment de costos que es registren any rere any i que poden ser encara més importants de cara al 2024, i el fet que la parròquia aculli cada cop més esdeveniments, fan necessari obrir "una reflexió" i un "replantejament" per mirar de veure on es pot celebrar aquesta i d'altres cites. Així ho ha manifestat el cònsol major de la capital, David Astrié, en el marc de la presentació de la 44a edició, que se celebrarà entre el 27 i el 29 d'octubre i que recupera "el format habitual" anterior a la pandèmia. Així, seran 187 els expositors que s'hi donaran cita, disset més que l'any passat, 50 dels quals expositors al mercat artesanal. Astrié ha destacat que la fira és un "esdeveniment social" que "aporta molta activitat econòmica que es tradueix en transaccions que neixen" precisament en el recinte firal.

D'aquesta manera, el cònsol major ha destacat que el pressupost per a aquest any per a la fira és de 420.000 euros i que el muntatge de l'envelat s'ha incrementat. De totes maneres, ha assenyalat que l'augment més important es pot donar l'any que ve, ja que el contracte per al muntatge de la vela acaba aquest any i el vinent caldrà fer un nou concurs. "El lloguer serà important", ha aventurat. Ha detallat que aquest "cost important" que suposa la fira (cal afegir-hi també el fet que es deixa de recaptar, uns 130.000 euros pel tancament de l'aparcament) pot enfilar-se de cara a anys vinents fins als 600.000 o 700.000 euros, amb la qual cosa considera que cal una reflexió sobre aquest fet. Entre les qüestions que cal tenir en compte, ha afegit, hi ha "principalment el lloc" on celebrar aquest esdeveniment i també d'altres com el Cirque du Soleil o actes esportius, que van a l'alça i, per tant, ha defensat un espai "multifuncional" perquè també ha recordat que els aparcaments són de lloguer i potser en el futur "no els tindrem". "És important fer el plantejament del lloc on fer la fira" i altres esdeveniments, ha defensat, i ha manifestat que ara com ara en el disseny d'aquest espai totes les opcions "estan obertes", partint de la premissa que s'ha de fer a Andorra la Vella. Així, el mandatari comunal ha expressat que des de la corporació obren "totes les portes" a les diferents opcions entre les quals hi hauria que el multifuncional es fes a la Borda Mateu. En aquest sentit, ha assenyalat que estan disposats a "parlar" amb tothom.

El cònsol major de la capital ha fet aquestes manifestacions en la presentació de la 44a Fira d'Andorra la Vella, que se celebrarà entre el 27 i el 29 d'octubre. La cita recupera el format habitual i comptarà aquest any amb 187 expositors, disset més que l'any passat. En tota seran 10.000 metres quadrats d'expositors, entre els quals tretze de l'associació d'importadors de vehicles, que ocuparan una part important de l'envelat principal. Al costat hi haurà novament l'envelat de les associacions, on n'hi haurà representades 37 que a més tindran un escenari a l'exterior on se celebraran una quinzena de propostes al llarg del cap de setmana, tal com ha comentat el cònsol menor, Miquel Canturri, que ha afegit que es munta també aquest any l'espai dels productors agrícoles i artesans, amb més de 25 participants tant del país com de França. En aquest sentit, han destacat que el fet que aquesta participació hagi tingut bona acollida en cites anteriors ha motivat que l'ajuntament de Foix, ciutat agermanada amb Andorra la Vella, hagi demanat ser-hi present. També hi haurà entitats turístiques catalanes.

A l'exterior, concretament al passeig del riu, es podrà tornar a trobar una cinquantena d'estands d'artesans.

"Tornem a la fira com era abans" de la pandèmia, ha subratllat Canturri, que ha manifestat que els participants valoren molt aquesta cita tal com demostra el fet que en poc més d'un mes les inscripcions es van exhaurir i hi ha hagut novament llista d'espera.

Pel que fa a l'estand d'Andorra la Vella, servirà aquest any per mostrar la transformació que ha viscut la parròquia en els darrers temps, des de la regeneració urbana fins als projectes culturals i socials.

La mostra obre el divendres 27 a les 10 hores, moment en què està prevista la inauguració, que s'avança respecte d'altres anys per la coincidència amb la fira del bestiar, que se celebra el mateix divendres. El tancament aquella jornada serà a les 21 hores i es tornarà a obrir portes el dissabte d'11 a 21 hores i el diumenge, d'11 a 20 hores.

El desmuntatge de l'envelat es farà, un cop acabada la mostra, en quatre dies, per tant, es preveu reobrir l'aparcament el 3 de novembre.

Notícies relacionades