Andorra la Vella.- El tret de sortida a la 44a edició de la Fira d'Andorra la Vella ha servit per tornar a posar sobre la taula la necessitat que el país compti amb un recinte multifuncional. Tal com ha reivindicat el cònsol major d'Andorra la Vella, David Astrié, aquesta infraestructura és necessària per encabir esdeveniments com la fira però també d'altres. El cap de Govern, Xavier Espot, ha manifestat que per al Govern és una infraestructura "necessària i prioritària" sempre que, però, es compti amb els diners necessaris per "tirar-la endavant".
La Fira d'Andorra la Vella ha arrencat aquest divendres amb la tradicional inauguració per part de les autoritats i durant tres dies oferirà als visitants 10.000 metres quadrats d'exposició i gairebé 187 expositors, una quinzena més que l'any passat, tal com ha destacat Astrié, que ha reivindicat que la cita és un important punt per a les empreses, ja que es tanquen moltes transaccions comercials en aquest esdeveniment. A més, el cònsol major també ha destacat que és un element de "cohesió social" i un "aparador" per a les entitats socials, que també hi són molt presents.
I precisament perquè aquest esdeveniment tingui "continuïtat" en el format que té actualment el cònsol major de la capital ha recordat que "aquesta fira s'està fent en una parcel·la que el comú lloga a una propietat i que està subjecta a algun desenvolupament urbanístic de la unitat d'actuació i, per tant, és una mica provisional aquest emplaçament i això fa que la part política ens haguem d'anticipar per trobar un lloc on es pugui celebrar la fira amb més garanties de durabilitat en el temps". Lluny de la intenció que les seves paraules siguin "un ultimàtum", el cònsol ha defensat que el que cal és preveure aquestes eventualitats sent conscients que en algun moment podria ser que no es disposés de l'indret necessari per fer aquesta i d'altres cites. Ha comentat que, de moment, "no hi ha una voluntat ferma i imminent de construir" per part dels propietaris del parc Central però sí "un interès de moure les coses". Hi ha "la necessitat d'anticipar-nos i reflexionar tots conjuntament", ha dit, per poder materialitzar un equipament que ha defensat que és "d'interès general" i no només d'Andorra la Vella.
Cal recordar que impulsar aquesta unitat d'actuació del parc Central era una de les qüestions que s'havien plantejat durant aquest mandat comunal, però Astrié ha puntualitzat que implica diferents propietaris i que no hi ha hagut el temps per fer-ho, amb la qual cosa queda "pendent" per al "mandat següent".
Tant Astrié com el cap de Govern han posat en relleu que a banda de la possible ubicació a l'estadi comunal també s'està a l'espera del que pugui proposar l'FC Andorra perquè aquest multifuncional pogués anar a una parcel·la privada de la Borda Mateu. El mandatari comunal ha destacat que de moment "no s'ha descartat" cap ubicació i que el que cal és que les parts implicades s'asseguin "al tomb d'una taula" i hi hagi aquesta reflexió. Al seu torn, Espot ha reiterat que s'està a l'espera que l'FC Andorra faci "una proposta concreta" que si va "en la línia" del que el Govern pretén no se li tancaria la porta, ja que ha remarcat que el que no pot assumir a hores d'ara l'executiu tot sol és una infraestructura de 50 milions d'euros. "Creiem que la prioritat ara en matèria d'inversió ha d'estar destinada a altres necessitats més immediates, com pot ser, per exemple, l'habitatge a preu assequible", ha reivindicat el cap de l'executiu. I quant a la qüestió de si aquest multifuncional es materialitzarà o no aquesta legislatura Espot s'ha estimat més no pronunciar-se de manera ferma, ja que ha supeditat aquesta decisió a com evolucioni la qüestió de l'habitatge i la capacitat d'inversió del Govern. "Dependrà també de si som capaços de trobar sinergies amb el sector privat que ens permeti abaratir el cost públic d'aquesta infraestructura. Però en tot cas, per nosaltres continua sent una infraestructura necessària, prioritària, sempre que evidentment disposem de la capacitat econòmica i financera per tirar-la endavant", ha puntualitzat el cap de l'executiu, que també ha recordat que si quallés l'opció de la Borda Mateu llavors el comú podria encara una reforma del comunal "menys ambiciosa" sempre, però, a partir del 2025, ja que aquell any ha reiterat que seran els jocs dels petits estats i es necessitarà la pista d'atletisme.
Una fira per mostrar propostes i diverses activitats
Tal com ha reivindicat Astrié la Fira d'Andorra la Vella és un aparador perquè les empreses presentin els seus productes i perquè hi hagi ja acords per tancar transaccions, a més, és un aparador per a les entitats i perquè la gent es retrobi. "És un esdeveniment que s'ha de continuar celebrant amb el format que estem actual, no partint els diferents sectors, sinó que s'ha de seguir fent amb aquesta conjunció d'activitats" que fan que sigui "tan atractiva tant econòmicament com socialment", ha defensat el cònsol major. Les empreses mostren les seves novetats i a la cita es poden trobar des d'entitats com Andorra Telecom que aposta per apropar els visitants a la realitat virtual, entitats que recapten fons per a les seves activitats, com les ONG, que també es donen a conèixer per captar voluntaris i socis i fins i tot empreses que dediquen la fira a una finalitat responsable socialment com IQOS, que impulsa una acció destinada a recaptar diners per a la revegetació a Grandvalira. Una proposta a la qual els visitants de l'estand d'aquesta marca podran contribuir al llarg dels tres dies. L'esdeveniment també comptarà amb nombroses activitats lúdiques, un mercat artesanal al passeig del riu i l'estand dels productes agrícoles i ramaders del país i de l'Arieja, a més dels diferents expositors de vehicles.