Ser emprenedor no és una tasca fàcil. Quan decidim emprendre, en el millor dels casos, ens hem de plantejar moltes qüestions a l'hora d'executar el nostre projecte. Emprenem sols o amb socis? Tenim prou pressupost o hem de buscar finançament inicial? Quin és el nostre client objectiu? Necessitem un soci tècnic? Externalitzem alguna part del nostre projecte al principi? Aquestes són només algunes de les moltes preguntes i decisions que hauríem de tenir clares abans d'emprendre.
Incrementarem el conjunt de decisions si tenim un projecte de base tecnològica. En aquest moment és quan hem de plantejar-nos una pregunta essencial: La part tecnològica és crítica per a la continuïtat del nostre projecte o és un canal més dins del mateix?
Si ets capaç de respondre amb claredat a aquestes primeres qüestions, ja podrem accedir a la següent ronda: És necessari incorporar un responsable tècnic al nostre projecte o no? Per prendre aquesta decisió cal entendre les funcions que realitza un responsable tècnic o CTO (Chief Technology Officer), depenent de la fase del projecte en què ens trobem, de quina manera incorporarem a aquest tipus de perfil i on podem trobar-ne un adequat al nostre projecte. Qui va dir que emprendre era un camí fàcil?
Si vostè, estimat lector, no es troba entre els qui coneixen i entenen de tecnologia, totes les qüestions plantejades anteriorment es tornen tot un enigma. Per no entrar en un detall massa profund, responem algunes de les preguntes i qüestions típiques que ens han fet al llarg del temps sobre aquest tema:
• Un CTO és qui programa el que necessitem en el projecte?
En una fase inicial del projecte, el CTO pot programar gran part de la tecnologia del projecte, però a mesura que el projecte avança, haurà de tenir altres funcions menys agradables per a alguns tècnics, com la gestió de persones i equips, la gestió pressupostària, l'estratègia a nivell tecnològic, les negociacions amb proveïdors o fins i tot l'ajuda en la cerca de finançament. És a dir, un CTO pot començar programant i, després d'uns anys, no escriure ni una línia de codi més.
• La millor manera d'incorporar un CTO al nostre projecte és amb accions de l'empresa per reduir el cost per al projecte.
Cal tenir en compte que els perfils tecnològics no són barats al mercat, sobretot si tenen experiència. Què significa això? Cal entendre que una persona amb experiència amb un cost salarial brut de 40.000 € o més no anirà a treballar gratuïtament a una 'startup' només perquè li donis accions i la promesa que aquestes valdran milions en el futur. Hi ha un dit que diu: "If you pay peanuts you get monkeys" o el que és el mateix: "Si pagues amb cacauets, només podràs aspirar a contractar micos". La incorporació d'un perfil tècnic depèn de tres factors principals des del punt de vista de la 'startup': pressupost, repte i projecte. Recordem que el CTO és el cor de la teva tecnologia. D'ell depèn no només que funcioni, sinó també que evolucioni amb el temps. Per aquest motiu, la seva remuneració, implicació i gestió es converteix en una tasca fonamental en el nostre projecte. També cal tenir en compte que, en cas d'incorporar-lo amb accions, cal valorar la progressió en l'obtenció de les mateixes i, a més, què passa si abandona l'empresa.
Un altre factor a tenir en compte en com incorporar un CTO és si el projecte té planificada l'obtenció de finançament privat. Els inversors valoren molt positivament que la figura del CTO sigui un dels membres fundadors del projecte, o almenys que tingui prou participacions per a retenir-lo al llarg de la vida del projecte.
• No em vull complicar, contracto una empresa per a la realització de la tecnologia.
En aquest cas, hem de tenir en compte tots els arguments donats a la pregunta anterior. Amb això en ment, aquesta és una bona opció només si el projecte no depèn de la tecnologia i si no tenim clar si necessitarem finançament. Si no és el cas, hauríem de plantejar-nos tenir dins de la plantilla algun perfil tècnic que sigui capaç de supervisar, entendre què es desenvolupa per a no dependre d'una empresa externa i donar solidesa a l'equip del projecte.
Esperem que aquestes qüestions serveixin com a aperitiu per entendre la complexitat que suposa emprendre un projecte tecnològic quan l'emprenedor no prové del món d'IT. Tot i que el camí de l'emprenedoria és difícil, és molt enriquidor tant a nivell mental com emocional.
El nostre consell final és: "Si t'emboliques en una aventura emprenedora, adopta un CTO"... i no t'arrisquis a què el teu projecte no tiri endavant per qüestions tècniques.
*CTO & CO-Founder d’AUMENTIUM