Diumenge 13 d'abril de 2025
|
00:46 H
La ministra d'Economia, Conxita Marsol, durant la presentació.
La ministra d'Economia, Conxita Marsol, durant la presentació. (Foto: )
El coordinador de formació i el director de projectes del Polo Nacional de Continguts Digitals de Màlaga, Raúl Silleras i Ignacio del Arco, presentant el hub d'innovació a les autoritats andorranes.
El coordinador de formació i el director de projectes del Polo Nacional de Continguts Digitals de Màlaga, Raúl Silleras i Ignacio del Arco, presentant el hub d'innovació a les autoritats andorranes. (Foto: )
La ministra d'Economia, Conxita Marsol, durant la presentació.
La ministra d'Economia, Conxita Marsol, durant la presentació. (Foto: )
Sector públic

El projecte Cim Digital Andorra comença a agafar embranzida. La iniciativa de crear un hub d'innovació en el país es posarà en marxa després de Setmana Santa, ja que la voluntat de la ministra d'Economia, Conxita Marsol, és que després de pasqua es puguin executar les primeres reunions de treball. Marsol ho ha explicat aquest dimecres durant la presentació que han fet els responsables del Polo de contenidos Digitales de Màlaga, un hub d'innovació i d'emprenedoria sobre el sector del videojoc i el metavers. La voluntat de l'executiu és crear un espai amb una metodologia semblant a la malaguenya amb l'objectiu de diversificar l'economia i alhora fomentar el talent dels joves.

Andorra la Vella.- El projecte Cim Digital Andorra comença a agafar embranzida. La iniciativa de crear un hub d'innovació en el país es posarà en marxa després de Setmana Santa, ja que la voluntat de la ministra d'Economia, Conxita Marsol, és que després de pasqua es puguin executar les primeres reunions de treball. Marsol ho ha explicat aquest dimecres durant la presentació que han fet els responsables del Polo de Contenidos Digitales de Màlaga, un hub d'innovació i d'emprenedoria sobre el sector del videojoc i el metavers. La voluntat de l'executiu és crear un espai amb una metodologia semblant a la malaguenya amb l'objectiu de diversificar l'economia i alhora fomentar el talent dels joves.

"El més important és animar i fomentar el talent dels nostres joves per després repercutir en les empreses del país i ajudi a aquesta diversificació econòmica i en aquesta innovació", ha declarat la ministra. "Hem de potenciar el talent jove del país, els hem de donar els mitjans perquè el puguin desenvolupar", ha mencionat la titular de la carpeta d'Economia. Durant la pandèmia representants del Govern van visitar el Polo Digital i en van sortir meravellats. Per aquest motiu s'ha convidat els responsables d'aquest espai a explicar el seu model davant autoritats del Principat.

El Polo és una entitat municipal que fomenta l'emprenedoria i un ecosistema en la indústria del videojoc, la realitat virtual i la producció audiovisual. Treballen sota quatre línies de treball mestres que són l'emprenedoria, la formació, la realització d'esdeveniments per fomentar una xarxa de relacions i crear sinergies, i alhora crear un ecosistema. Està obert pràcticament cada dia de l'any, les 24 hores del dia i l'entrada és lliure i oberta sense cap mena de restricció ni de pagament. El hub disposa de programes d'ajuda per aquelles empreses que comencen a treure el cap en el mercat laboral i s'hi poden quedar fins que compleixen els tres anys de vida i ja generen activitat econòmica. La instal·lació està equipada amb la millor tecnologia del moment i totes les persones poden fer servir el material. "Quan fas que la persona sigui part del procés, fa que se sentin partícips i cuiden el material", ha exposat el director de projectes de Polo Digital de Màlaga, Raúl Silleras. De fet, el Polo disposa d'un servei de biblioteca on els joves poden adquirir en forma de préstec diferents tecnologies, com càmeres de cinema per exemple.

"Tenim la sort que ara els joves malaguenys es queden a Màlaga, abans no, tots els xavals anaven a estudiar a Madrid i Barcelona i ara és el revés i inclòs els que es van formar a Andalusia volen tornar a la ciutat", ha revelat Silleras. Precisament això és el que pretén l'executiu andorrà amb aquest projecte. De moment, però, està tot just a les beceroles perquè encara no està del tot definit cap a quin sector tecnològic es volen centrar. "Ara tots hem de reflexionar, cadascú des del seu sector i d'aquí a un mes ens reunirem i començarem a parlar de com podríem fer aquí a Andorra una cosa d'aquest nivell a la nostra mesura, però sobretot per potenciar el talent dels nostres joves", ha relatat Marsol. La ministra espera que de cara l'any que ve ja es pugui començar a fer quelcom sobre aquest hub.

Segons han explicat els dirigents del Polo, l'any passat el hub va generar 60 milions d'euros d'impacte a la ciutat de Màlaga, es van crear 633 llocs de treball directe i 10.000 persones van assistir en els esdeveniments que van organitzar. A més, les persones que entren en els programes de formació troben sortides laborals. "El 100% estan treballant en una empresa tecnològica al cap de set mesos", ha puntualitzat Silleras. Això és perquè els programes formatius estan dissenyats tal com demanen les empreses tecnològiques sobre els perfils dels treballadors, com seria el cas de tenir habilitats en treball en equip o resiliència.

De totes maneres perquè això sigui un èxit en el país andorrà, Silleras ha deixat clar que totes les institucions implicades "han d'estar alineades i que tinguin el mateix objectiu comú perquè les empreses hi vulguin venir". També ha relatat que cal que aquest estigui situat en una zona urbana i que sigui ben accessible pels joves. "Els joves es desplacen d'una altra manera, si poso un hub en un polígon el jove no té carnet de conduir o no té la capacitat per treure-se'l o no pot tenir un vehicle propi, d'aquesta manera si el fas urbà els mitjans de transport són la bicicleta, el patinet o a peu, per tant, fas que no sigui una barrera", ha argumentat el dirigent del Polo. L'ens governamental veuria amb bons ulls situar-lo a les parròquies centrals, però ara mateix no queda clar on s'ubicaria. "Nosaltres 12.000 metres no els necessitem, som molts menys habitants i l'hem de fer a la nostra mida, però segur que trobarem opcions", ha asseverat Marsol.

Durant la presentació la ministra ha explicat que aviat es publicarà un document amb tot un mapa de les empreses tecnològiques i d'innovació que ja hi ha actualment en el país. "Ens sorprendrà perquè n'hi ha moltes més del que moltes persones esperen", ha definit Marsol, que ha agregat: "Tenim alguns centres d'aquests que ja estan fent que altres empreses vinguin el país perquè col·laborin amb ells, per tant, crec que podrem diversificar l'economia en aquest camp".

D'altra banda, la titular d'Economia i d'Habitatge ha explicat que el Govern assumirà una part dels interessos sobre el programa dels avals per la compra d'habitatges entre la gent jove. "També és una manera que el talent es quedi en el país i que tingui accés a l'habitatge", ha explicat la ministra. L'executiu pagarà una part dels interessos durant uns anys, tot i que encara no queda clar quina serà la durada perquè encara no està definit. Precisament ara s'està treballant en això i la previsió és que d'aquí un parell de mesos puguin presentar el programa. La intenció és destinar entre 8 i 10 milions d'euros anuals "si el pressupost de l'estat ho permet", ha articulat Marsol.

Notícies relacionades