Dissabte 23 de novembre de 2024
|
02:26 H
El coordinador de l'àrea de Sociologia de l'ARI, Joan Micó, durant la roda de premsa de presentació dels resultats de l'Observatori del primer semestre del 2023.
El coordinador de l'àrea de Sociologia de l'ARI, Joan Micó, durant la roda de premsa de presentació dels resultats de l'Observatori del primer semestre del 2023. (Foto: M. P.)
El coordinador de l'àrea de Sociologia de l'ARI, Joan Micó, durant la roda de premsa de presentació dels resultats de l'Observatori del primer semestre del 2023.
El coordinador de l'àrea de Sociologia de l'ARI, Joan Micó, durant la roda de premsa de presentació dels resultats de l'Observatori del primer semestre del 2023. (Foto: M. P.)
El coordinador de l'àrea de Sociologia de l'ARI, Joan Micó, durant la roda de premsa de presentació dels resultats de l'Observatori del primer semestre del 2023.
El coordinador de l'àrea de Sociologia de l'ARI, Joan Micó, durant la roda de premsa de presentació dels resultats de l'Observatori del primer semestre del 2023. (Foto: M. P.)
Indicadors

La preocupació pel preu de l'habitatge arriba a un rècord històric des del 2002

Sant Julià de Lòria.- Un 67,3% de la població ha manifestat estar preocupada per la situació de l'habitatge en l'Observatori del primer semestre del 2023 d'Andorra Recerca i Innovació (ARI). Aquesta dada representa un increment de tres punts respecte del segon semestre del 2022, quan mostraven preocupació per aquest fet un 64,1% dels enquestats, i se situa en un rècord històric des que hi ha registres el 2002. De fet, tal com ha explicat aquest dijous el coordinador de l'àrea de Sociologia de l'ARI, Joan Micó, exceptuant el 2022 i el 2023, cal remuntar-se fins a l'any 2005 per trobar resultats similars, quan el preu de l'habitatge preocupava el 60% de la ciutadania. El treball de camp per elaborar l'enquesta s'ha dut a terme entre 754 persones de l'11 al 19 d'abril.

Així, la resta d'aspectes que més neguit generen entre la població són els salaris (17,8%), el trànsit (16,8%), el nivell de vida car (13,6%), les infraestructures i els equipaments (11%), les prestacions i les pensions (11,1%) i el transport públic (8,6%). En aquest sentit, cal destacar que només els grups relacionats amb l'encariment del cost de la vida i les prestacions i les pensions han augmentat el percentatge, mentre que tota la resta han presentat disminucions en relació amb l'Observatori del segon semestre de l'any passat. Per diferents àrees temàtiques, un 70,8% dels enquestats també han assegurat que el preu de l'habitatge, els salaris i el nivell de vida car és el principal problema d'Andorra, seguit de les prestacions socials, les pensions i la sanitat (17,6%) i el trànsit (16,8%).

Micó ha posat en relleu que, en relació amb les dades referents a la preocupació pel preu de l'habitatge entre el 2002 (27%) i el 2023 (67,3%), mai s'havia vist un augment tan considerable. De fet, ha recordat que durant el 2005 es va viure una situació similar amb el trànsit, però en cap cas es va arribar a aquests nivells. La dada del primer semestre d'aquest any agafa més força quan un 40,3% dels enquestats també assegura que el preu de l'habitatge és el problema que més els afecta personalment, una problemàtica que va seguida, a molta diferència, del trànsit (7,3%), dels salaris (7,2%) i del nivell de vida car (6,2%).

En relació amb els salaris, on la preocupació de la ciutadania baixa fins a sis punts, passant del 24% del segon semestre del 2022 al 18% actual, Micó ha destacat que cal atribuir aquest fet al recent augment del 7% del salari base. Per contra, augmenta quatre punts la preocupació pel nivell de vida car, i un punt el neguit per les prestacions socials i les pensions. Com és habitual, els principals perfils que asseguren estar més preocupats per l'habitatge, els salaris i el cost de la vida treballen en sectors com la construcció, el comerç o l'hostaleria.

Tot i aquestes dades, prop d'un 40% dels enquestats considera que la situació econòmica actual del Principat és bona o molt bona, un 38% diu que és regular i un 19,6% dolenta o molt dolenta. Respecte de l'Observatori anterior, s'observa un augment de vuit punts entre les persones que diuen que la situació és molt bona. De cara a previsions futures, el percentatge s'incrementa, principalment, entre les persones que diuen que la situació del país serà dolenta o molt dolenta, amb un 31%. Una de les preguntes més interessants de l'estudi, segons Micó, és la relacionada amb com cada persona qualifica la seva situació econòmica actual. Les respostes mostren com el 51% diu que és molt bona; el 39% regular i el 9,4% molt dolenta. També cal assenyalar el 32,5% de les persones que asseguren que arriben a final de mes amb molta o certa dificultat. Les persones amb més dificultat afirmen que es troben en aquesta situació, sobretot, per l'augment de preus en general.

Cura dels fills, conciliació i privació material

Altres dels aspectes preguntats en l'Observatori del primer semestre d'enguany han estat referents a la cura dels fills, la conciliació laboral i familiar i la privació material. En el primer cas, es pot veure com un 59% de les dones enquestades manifesten que són elles qui assumeixen la cura dels fills i, per contra, només ho diuen un 15% dels homes. Un fet a destacar és que un 32,4% de les dones també afirmen que tant ella com l'home tenen cura dels fills per igual, però aquesta percepció és més elevada quan es pregunta als homes, ja que el percentatge s'eleva fins al 43,5%.

Aquestes dades són molt similars en preguntes com qui s'encarrega normalment d'organitzar activitats els dies que no hi ha escola (59% dones i 19% homes), qui està més pendent de les tasques acadèmiques dels fills (62% dones i 19% homes), qui vetlla més per la salut dels fills (80% dones i 12% homes) o qui s'encarrega normalment de l'alimentació dels infants (58% dones i 32% homes).

Pel que fa a la conciliació de la vida laboral i personal, un 6% dels enquestats diu que sempre ha tingut problemes per combinar el temps que dedica al seu treball i a la seva vida familiar, enfront d'un 72,5% que assegura que mai n'ha tingut. En aquest cas, les principals situacions que generen aquesta problemàtica són les llargues jornades laborals (10,7%), l'incompliment dels horaris de treball (15,3%) o el fet d'haver de treballar els festius (7,4%). També hi ha un 24% de persones que han hagut de fer canvis en la seva feina per poder tenir una millor conciliació: un 40% ha modificat les seves hores d'entrada i sortida al lloc de treball; un 32% ha reduït el nombre d'hores de feina, i un 22% ha hagut de canviar de feina. Tanmateix, gairebé un 30% de la ciutadania afirma que li agradaria tenir més temps lliure.

Finalment, i segons ha destacat Micó, l'Observatori del primer semestre d'enguany reflecteix com un 17% de la població no pot mantenir la seva llar a una temperatura adequada (la dada més alta des del 2010), un 24% no pot anar de vacances fora de casa almenys una setmana a l'any (la dada més baixa des del 2010), un 7,1% assegura que no pot menjar carn, pollastre o peix cada dos dies (una dada similar als anys anteriors) i el 33% no pot fer front a una despesa sobrevinguda de 1.050 euros.

Salut mental

L'enquesta de l'ARI també ha volgut fer a la població un seguit de preguntes relacionades amb la salut mental mitjançant el Test de Goldberg, una eina que busca detectar possibles casos d'ansietat i depressió que habitualment utilitzen psicòlegs i psiquiatres mitjançant la resposta positiva en diferents indicadors. Així, els resultats de l'Observatori mostren com la gran majoria de persones no estan ni han estat tractades alguna vegada per algun problema psicològic (75%), tot i que un 14% afirma haver rebut algun tractament psicològic en un determinat moment de la seva vida i un 11% està en tractament actualment.

Entre les persones que a hores d'ara no estan sent tractades, la majoria (88%) pensen que no ho necessiten, davant l'11,5% que sí que creu que els hi seria necessari. Així mateix, un 14,5% dels enquestats que tenen fills menors d'edat diuen que algun d'ells està en tractament per algun problema psicològic; prop d'un 7% va estar en tractament fa un temps i un 78% no ho estan ni han estat.

Micó ha incidit, finalment, en el fet que aquest any un 29% de la població major de 18 anys pateix símptomes que es poden traduir en possibles casos d'ansietat, una xifra que era del 26% el 2022 i del 21% el 2021, i el 22,2% dels enquestats afirma haver patit possibles casos d'ansietat i depressió de manera simultània. Per sexes, les dones presenten més situacions d'aquest tipus respecte dels homes.

Notícies relacionades