La Seu d'Urgell.- L'estratègia Pirineu 2030 abordarà qüestions primordials pel territori com són el canvi del model turístic de les estacions d'esquí, la millora de les connexions relatives a la mobilitat, la mancança d'habitatge social, el foment d'energies verdes, l'esport, la promoció del sector primari per garantir-ne l'estabilitat i el futur, la gestió forestal i l'impuls del coneixement i el talent latent al Pirineu amb l'ampliació de l'oferta universitària i de formació professional. Així ho ha manifestat el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, en el marc de la taula inaugural de la 34a Trobada Empresarial al Pirineu, que ha tingut lloc aquest dijous a la tarda a la Seu d'Urgell, sota el lema 'Liderar avui: talent i valentia'.
Durant la seva intervenció Aragonès ha fet el detall de l'evolució econòmica de Catalunya al llarg del primer trimestre del 2023, destacant el creixement que ha assolit respectes als darrers tres mesos de l'any anterior, un fet que ha catalogat "d'optimista" perquè "ens permet mirar al futur amb una actitud exigent i proactiva". El president català també ha fet el punt entorn del canvi climàtic i els efectes que té al teixit empresarial, puntualitzant les conseqüències de la sequera que s'està vivint avui dia al territori català, la qual, ha indicat, "canviarà la manera de viure de la població", però també "ens ofereix oportunitats" en l'àmbit empresarial per "assolir un model propi" pioner i eficient.
En la mateixa línia, ha considerat que per afrontar aquest repte i "sortir-ne reforçats" és necessari actuar amb "ambició, a la catalana", treballant per afavorir la cohesió social perquè es converteixi en una eina que generi oportunitats per a la població i el teixit econòmic. "No es poden repetir els errors que hi va haver fa 20 anys quan es va viure un creixement econòmic desequilibrat", ha asseverat.
Finalment, Aragonès ha posat l'accent sobre la resiliència, una eina per la qual "ha d'apostar l'economia catalana" per fer front als canvis tecnològics i climàtics, com la transició energètica i l'impuls d'energies renovables, que ha exemplificat a través de la creació de l'energètica pública, que dotarà de plaques solars tots els edificis de la Generalitat arreu del territori. El líder del govern català també ha anunciat que s'està treballant, juntament amb l'executiu espanyol, en la creació d'una fàbrica de xips a Catalunya amb un import estimat de 300.000.000 euros. Tanmateix, no ha oblidat fer un apunt entorn de la capital alturgellenca, manifestant que l'hospital de la Seu d'Urgell "està en estudi" i "ha de ser una realitat els pròxims anys".
Al seu torn, el president de la Trobada Empresarial al Pirineu, Josep Serveto, ha ressaltat el lema de la 34a edició de l'esdeveniment, afirmant que 'Liderar avui: talent i valentia' "hauria de ser el pal de paller de totes les empreses que aspirin a créixer". En aquest sentit, ha comentat l'origen de la trobada, recordant que va néixer el 1990 per esdevenir una reunió empresarial que aglutini el talent del territori, es tractin temes "d'interès" geopolític, empresarials i econòmics pel teixit productiu, i es fomenti el 'networking'.
Serveto ha posat de manifest l'èxit que ha tingut aquesta 34a edició havent superat els 700 inscrits, el que suposa "un rècord absolut". En la mateixa línia se situen el nombre d'espònsors, amb un total de 77, el que suposa un increment del 44% respecte al 2022, quan n'hi havia 55. "És una bona notícia perquè ens demostra que el teixit empresarial de Catalunya i Andorra no només volen venir a la trobada, sinó que també en volen formar part", ha exposat, matisant que la participació d'empreses andorranes es manté estable durant els darrers anys, situant-se als volts d'un 20%, de la mateixa manera que el nombre d'espònsors.
Per la seva banda, l'alcalde de la Seu d'Urgell, Francesc Viaplana, ha iniciat la seva intervenció fent el punt sobre la globalització i els efectes que suposa a la població, ja que "ens afecta tot el passa al món d'una manera o d'una altra" i per la qual ha considerat que cal "una visió global" com a societat i empreses. D'aquesta manera, ha manifestat que per superar les conseqüències dels efectes del canvi climàtic cal reconèixer i identificar les adversitats que es plantegen per "superar-les" i promoure el talent i el lideratge del territori per "prendre decisions amb valentia". "Cal tenir sobre la taula els factors ambientals actuals perquè els sectors econòmics que no els contemplin tenen els dies comptats", ha expressat.
Viaplana també ha tractat la necessitat que les administracions públiques facilitin els processos d'adaptació del teixit proporcionant "sòl sostenible i agilitzar els terminis", asseverant que "la millor eina social és generar ocupació". Finalment, ha destacat que la Seu d'Urgell està treballant en la creació d'un sector industrial al municipi amb l'objectiu que les empreses actuals puguin expandir-se i se n'instal·lin de noves. "Som una terra d'oportunitats", ha conclòs.
Els reptes de liderar el mercat mundial
La primera taula rodona que ha tingut lloc després de l'acte d'inauguració ha dut per nom 'IBEX: El repte de liderar el mercat mundial', una xerrada que ha anat a càrrec del president executiu de Fluidra, Eloi Planes, i el president i conseller delegat d'AENA, Maurici Lucena. Durant el seu torn, Planes ha exposat el creixement de Fluidra, una companyia d'equipament i de solucions connectades per a piscines i 'wellnes' que forma part de l'IBEX 35 i que actualment és l'empresa líder en el sector. De fet, el ponent ha assenyalat que la companyia és present en més de 170 països i que és la "número u en qualsevol dels mercats importants del sector".
A més a més, Planes ha posat en relleu que per tal d'arribar a liderar el mercat mundial va ser necessari superar una de les etapes més dures amb què es troben totes les empreses: l'inici. Tot i això, i després de prendre les decisions adequades, ha identificat com a eines clau buscar el talent adequat i que sigui emprenedor; tenir capacitat per adaptar-se als canvis; també disposar d'una ambició clara i una voluntat ferma de créixer i, sobretot, aconseguir tenir "una identitat local forta". "Un no pot ser una companyia global si no és local", ha sentenciat.
Per la seva banda, Lucena ha recordat que actualment AENA és l'empresa aeroportuària més gran del món i "amb bastant diferència respecte de la segona". De fet, ha assegurat que "és considerada l'empresa aeroportuària més prestigiosa del món" malgrat les seves complexitats arran de la seva naturalesa híbrida tenint en compte que es tracta d'una societat la qual el 51% del seu accionariat és propietat del govern espanyol i, la resta, és propietat de privats, entre els quals es troben "els fons d'inversió més grans del món".
En clau econòmica, el ponent ha explicat que la companyia va ingressar fins a 4.700 milions d'euros el 2019, mentre que la seva aportació a les arques públiques va superar els 1.000 milions d'euros en un sol any.
'Talent i valentia en clau lleidatana'
El talent lleidatà ha estat el protagonista de la segona taula rodona de la tarda. Així, sota el títol 'Talent i valentia i clau lleidatana', el xef del restaurant la Boscana, Joel Castanyé; la gerent de Farinera Roca, Lot Roca; el CEO de Laumont, Jordi Serentill i el CEO de Roc Roi, Lluís Rabaneda, han exposat les seves experiències d'èxit, un aspecte que, tal com ha assegurat prèviament el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, "per Lleida aquest és el principal punt de trobada per a la reflexió de l'economia catalana".
En primer lloc, Castanyé ha exposat davant del públic el creixement que va experimentar al llarg dels anys la Boscana, un dels establiments de referència especialitzat en banquets de les terres de Ponent, utilitzant la fruita de la terra com a fil conductor del seu menú. L'empresa, que va començar a treballar en un petit local, va aconseguir créixer de manera exponencial gràcies a la seva cuina, que va ser reconeguda amb diverses estrelles Michelin i també va ser incorporada en guies de renom del sector gastronòmic.
Tot seguit, Rabaneda ha explicat el creixement de l'empresa Roc Roi, que s'ha situat com a líder en esports d'aventura com és el ràfting i les activitats 'outdoor' des del seu naixement el 1996. El projecte, que va començar a caminar amb una barca de ràfting, cinc caiacs i tres canoes, ha arribat al seu punt més àlgid tenint sempre en compte l'objectiu "que la gent vingués i s'ho passés molt bé". Una de les claus de l'èxit, ha dit, va ser aconseguir desestacionalitzar-se, oferint activitats durant totes les èpoques de l'any, i no dependre de tercers, és a dir, poder ser sostenibles per si sols. El seu treball i la seva trajectòria els ha permès, a més, convertir-se en una consultoria internacional de renom.
Al seu torn, Jordi Serentill ha explicat el cas d'èxit de Laumont, l'únic operador de la xarxa de mercats majoristes d'Espanya especialitzat en servir exclusivament trufes i setes seleccionades per a professionals. En aquest sentit, ha posat en relleu que un equip de més de 2.500 persones recol·lecten en els boscos espanyols les millors setes i trufes, que posteriorment es tracten en els seus centres de selecció ubicats a Tàrrega i Valladolid. Des d'aquests dos punts, exporten els seus productes a un total de 40 països. En pocs anys, una vegada ja consolidats com a empresa, han aconseguit passar d'una facturació anual de 10 milions d'euros a 35. Actualment, compten amb uns 3.000 clients a la setmana.
Finalment, Lot Roca ha presentat el cas de Farinera Roca, una fàbrica fundada el 1939 que s'ha anat adaptant a les noves tecnologies al llarg dels anys. Des del 2010, i seguint la filosofia de fer farines naturals mitjançant un molí tradicional, la companyia compta amb farines procedents de cereals ecològics, la qual cosa els ha catapultat fins a la primera posició del sector.
La jornada d'aquest dijous s'ha tancat amb una conferència sobre lideratge que ha anat a càrrec de l'escriptora, conferenciant, consultora i que forma part de diferents Consells Assessors d'Empreses, Margarita Álvarez. L'experta ha ofert les claus bàsiques necessàries per a liderar un equip de persones, des de l'inici d'una empresa fins al seu creixement posterior, un dels valors fonamentals per a l'expansió de les empreses. La finalització de la conferència ha donat pas a un sopar al Pavelló Polivalent on Pere Rafart, subcampió mundial en cartomàgia, ha ofert un espectacle de màgia de prop.