Andorra la Vella.- "Crec que el país se'n beneficiarà perquè farà créixer l'ecosistema d'innovació". Aquest és el parer del ministre de Presidència, Economia i Empresa en funcions, Jordi Gallardo, sobre la figura del nòmada digital, i sobre la qual s'ha aprovat un reglament que ha de servir perquè les persones interessades puguin començar a tramitar, en el termini d'un mes, la seva sol·licitud per instal·lar-se al país. Cal recordar que Immigració ja va acordar una quota especial per a aquesta figura de 50 permisos i Gallardo ha destacat que malgrat l'interès que hi ha al voltant d'aquesta instal·lació tampoc es preveu "una allau" i, per tant, tampoc hauria de ser un element que generés "més tensió" al mercat de l'habitatge. En aquest sentit, ha recordat que la llei que dona empara al reglament que ha presentat aquest dijous recull la figura del 'coliving' i el 'coworking' i quant al primer ha manifestat que és una eina que s'adiu perfectament amb el que busquen aquestes persones, ja que ha recordat que els permisos de residència que se'ls atorgarà serà de dos anys i, per tant, no podran tenir un contracte de lloguer habitual, que és de cinc anys.
Gallardo ha manifestat que hi ha empreses que han manifestat el seu interès, precisament, per tirar endavant espais de cohabitatge i ha incidit en el fet que aquí no té per què donar-se situacions com les de Barcelona, on la instal·lació de nòmades digitals està tensant encara més el mercat. En aquest sentit, el secretari d'Estat de Diversificació Econòmica i Innovació en funcions, Marc Galabert, ha recordat que a Andorra hi haurà un filtre per a la seva instal·lació, mentre que a Barcelona es tracta de persones que són normalment de la Unió Europea i que, per tant, es poden instal·lar sense fer cap mena de tràmit. En aquest sentit, el fet que la instal·lació dels nòmades digitals hagi de passar per Economia i Immigració farà que hi hagi els "filtres o contrapesos" necessaris perquè la seva instal·lació no suposi un problema afegit al ja existent amb l'habitatge.
Més enllà d'aquesta qüestió, en la presentació del reglament que regula aquesta figura s'ha posat en relleu que determina que aquelles persones que treballin per a empreses de fora d'Andorra i es vulguin instal·lar al país tindran un permís de dos anys i no gaudiran dels drets que dona un règim de residència i treball habitual. Així, per exemple, no tindran cobertura de la CASS i hauran de comptar amb una assegurança privada o la cobertura de l'empresa per a la qual treballen. Gallardo ha destacat que aquesta figura està "prenent força en algunes jurisdiccions" ja que aporten "valor i coneixement", en aquest sentit, ha defensat que es tracta de perfils altament qualificats i que poden aportar també molt a l'economia del país per la despesa que hi faran. Al seu torn, Galabert ha defensat el posicionament que pot tenir Andorra per atraure aquests nòmades. "Normalment, estan en destinacions de platja" com poden ser "les Canàries o Bali" però "faltava una destinació d'hivern" i, per tant, Andorra els pot resultar atractiva per aquest motiu.
El reglament que regula aquesta figura, que rep el nom de reglament de nòmades digitals, visat emprenedor i foment de l'economia digital, regula el procediment pel qual una empresa andorrana que té per finalitat promoure l'economia digital, l'emprenedoria o la innovació pugui contractar teletreballadors; el procediment perquè una societat estrangera que es constitueixi per promoure l'economia digital, l'emprenedoria o la innovació no hagi de dipositar a l'Autoritat Financera Andorrana l'import de 50.000 euros facilitant la creació de negoci digitals; el procés a través del qual s'emetran les resolucions favorables a l'autorització de nòmada digital i també el que servirà per a les resolucions per atorgar autoritzacions de residència a persones que participin en el programa per a emprenedors estrangers (visat emprenedor). Tal com s'ha esmentat, aquest text entrarà en vigor un mes després de la seva publicació al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra (BOPA) ja que es vol donar temps al nou Govern a establir-se per poder començar a tramitar les sol·licituds que puguin arribar.
De manera paral·lela a l'aprovació d'aquest reglament també han rebut el vistiplau del consell de ministres els textos de desenvolupament de l'entorn controlat de proves o 'sandbox' i el de creació del registre de societats mercantils 'startups'. Aquest paquet de tres reglaments, ha destacat Gallardo, "reforça l'atracció d'inversió estrangera" perquè serviran per "accelerar el procés" d'atracció de nous negocis. Ha puntualitzat que els hagués agradat impulsar-ne un quart que ja quedarà pendent per a la nova legislatura que comença: el de zones econòmiques especials que pot "acabar de tancar el cercle".
Entorn de proves
Quant al reglament de l'entorn controlat de proves, el titular d'Economia ha detallat que ha de servir per crear "un entorn de proves amb una regulació acotada per a productes o serveis digitals" on les empreses puguin fer testos. A més, Galabert ha emfasitzat que en aquest entorn l'administració podrà veure com es desenvolupa aquesta innovació i fer una regulació 'ad hoc', ja que ha recordat que avui dia "la innovació va més ràpid que la regulació". En aquest sentit, aquest reglament vol donar resposta al doble objectiu de fomentar la innovació per atreure nous projectes i alhora que això sigui una eina per al legislador perquè pugui "acotar millors legislacions" adaptades a la realitat. Aquest reglament estipula el consentiment informat als participants en les proves; els criteris de valoració i les conclusions dels resultats; l'autoritat supervisora d'aquestes proves; la comissió de coordinació i el registre de l'entorn controlat de proves o 'sandbox'. El text entrarà en vigor en la data de publicació al BOPA.
Registre de societats
Pel que fa al tercer reglament, el de creació del registre de societats mercantils 'startups', l'objectiu és "tenir un seguiment de l'ecosistema" d'empreses emergents al país per saber com funciona i també perquè hi hagi un contacte entre els inversors i els emprenedors. El text serveix per crear el registre; fixar el procediment de declaració d'una societat; la resolució d'aquesta; els efectes de la declaració i el funcionament del registre. Galabert ha destacat que es tracta d'un reglament "molt tècnic" i que fixa les "normes internes" perquè es faci la inscripció al registre. Però també ha explicat que servirà per "facilitar o promoure" les empreses emergents, ja que els donarà "seguretat jurídica". A més ha afegit que tindran avantatges fiscals lligades a certs aspectes del seu funcionament.