Dimarts 03 de desembre de 2024
|
18:56 H
El ministre de Finances, Ramon Lladós, i la secretària d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Noelia Souque, en una reunió de l'FMI.
El ministre de Finances, Ramon Lladós, i la secretària d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Noelia Souque, en una reunió de l'FMI. (Foto: Govern d'Andorra)
Sector públic

Modificació del pressupost per incrementar la quota d'Andorra a l'FMI

El consell de ministres ha donat llum verda al projecte de llei de modificació de la Llei del pressupost per a l'exercici del 2024 per incorporar una modificació puntual amb relació a la quota que Andorra hauria de satisfer i/o podria rebre per part del Fons Monetari Internacional (FMI). L'organisme, al qual Andorra es va adherir el 2020, va acordar a final del 2023 un increment de les quotes de tots els seus estats membres, que aquests, al seu torn, han de ratificar durant aquest 2024.

Andorra la Vella.- El consell de ministres ha donat llum verda al projecte de llei de modificació de la Llei del pressupost per a l'exercici del 2024 per incorporar una modificació puntual amb relació a la quota que Andorra hauria de satisfer i/o podria rebre per part del Fons Monetari Internacional (FMI). L'organisme, al qual Andorra es va adherir el 2020, va acordar a final del 2023 un increment de les quotes de tots els seus estats membres, que aquests, al seu torn, han de ratificar durant aquest 2024.

Andorra, en un exercici de transparència, inclou el compromís envers l'FMI en un article de la Llei del pressupost, segons ha explicat el ministre portaveu, Guillem Casal. En concret, la lletra h de l'article 18.1 de la llei 1/2024 del pressupost determina l'import en 61,6 milions SDR, una xifra que ara es proposa incrementar fins a 92,5 milions SDR (la conversió de 'la moneda interna' de l'FMI equival a uns 110 milions d'euros). És un augment del compromís que no representa cap cost addicional pel pressupost de l'Estat, com tampoc ho va representar la quota inicial quan Andorra s'hi va adherir.

Andorra va esdevenir el membre 190 del Fons Monetari Internacional el setembre del 2020 (el darrer país a incorporar-se ha estat Liechtenstein, que és el membre 191). L'FMI opera amb un sistema de quotes per país, en funció del Producte Interior Brut (PIB) de cada Estat per determinar quant ha d'aportar al fons i també la quantitat que podria rebre en cas de necessitat.

Segons ha detallat Casal en "l'hipotètic cas" que Andorra hagués de fer front a aquesta quota aquesta li seria retornada amb interessos, però ha volgut emfasitzar que seria una "situació molt improbable" que Andorra hagués d'aportar la totalitat d'aquest import, ja que ha recordat que en cas de necessitat els primers a aportar són les grans economies mundials. I també ha posat en relleu l'hipotètic cas que suposaria que Andorra hagués de ser beneficiària d'ajuda (cas en què rebria cinc vegades la quota). Així, ha detallat que això  es dona en casos excepcionals, "gairebé de fallida econòmica" i ha recordat que actualment els dos grans beneficiaris són l'Argentina i Ucraïna. Ha incidit que aquesta quota és una mena "d'assegurança de vida disponible" que dona "prestigi" a Andorra a l'hora de buscar finançament o tractar amb organismes internacionals".

Notícies relacionades