"/> "/>
Diumenge 24 de novembre de 2024
|
14:15 H
Els cònsols d'Andorra la Vella, Conxita Marsol i David Astrié, moments abans de l'inici de la sessió de consell de comú.
Els cònsols d'Andorra la Vella, Conxita Marsol i David Astrié, moments abans de l'inici de la sessió de consell de comú. (Foto: M. F.)
El cònsol menor, David Astrié, durant la sessió de consell de comú d'aquest dilluns.
El cònsol menor, David Astrié, durant la sessió de consell de comú d'aquest dilluns. (Foto: M. F.)
Els consellers de l'oposició Dolors Carmona i Sergi González.
Els consellers de l'oposició Dolors Carmona i Sergi González. (Foto: M. F.)
L'agent de circulació que ha promès el càrrec en finalitzar la sessió de consell de comú.
L'agent de circulació que ha promès el càrrec en finalitzar la sessió de consell de comú. (Foto: M. F.)
Sector públic

El comú d'Andorra la Vella aprova un pressupost 'equilibrat' de 50 milions d'euros

Andorra la Vella

Andorra la Vella.- El comú d'Andorra la Vella ha aprovat aquest dilluns un pressupost per al 2023 de 50 milions d'euros. És un pressupost "equilibrat", amb uns "passius financers zero", amb la qual cosa "no hi ha més despesa de la que s'ingressa" tal com ha manifestat el cònsol menor, David Astrié, que ha defensat que es tracta d'un projecte que dona "continuïtat" a la feina feta aquests anys per fer "una ciutat per a les persones". Entre les inversions més importants, el nou carrer de Doctor Vilanova, que constarà de tres carrils. Des de l'oposició, que ha votat en contra d'aquest pressupost, s'ha lamentat que no sigui "més agosarat" i doni "resposta real a les necessitats dels ciutadans" i també han lamentat que s'incrementin els preus públics. La majoria ha destacat que no es tracta d'un increment sinó d'una "actualització" que calia fer tenint en compte l'increment del cost de la vida i per no fer competència "deslleial" als particulars.

Tal com s'ha esmentat el pressupost s'eleva a 50,6 milions, que és una xifra similar a la d'aquest any, i entre les inversions més importants preveu la construcció del carrer Doctor Vilanova, que comptarà amb tres carrils. Tal com ha detallat el cònsol menor, en el pressupost 2023 es preveuen 500.000 euros per a aquest projecte i el 2024 s'hi destinaria un milió més. Des de la majoria es defensa aquesta obra, ja que "permetrà centralitzar de nou l'entrada al nucli històric i comercial" de la parròquia i a més dona accés als principals aparcaments. El pressupost també preveu l'obra necessària per arranjar el viaducte que connecta la rotonda del Govern amb la plaça Rebés i també es preveu l'inici de la remodelació de la plaça del Poble. Astrié ha defensat que a banda de la inversió en la via pública el pressupost també inclou projectes importants com per exemple la renovació de tots els jocs del parc Central (200.000 euros) o la digitalització de la xarxa d'aigua potable (400.000 euros). També es destinaran 500.000 euros a un nou tram de la separativa de Santa Coloma i 340.000 euros a proteccions a la zona de la Gavernera front la caiguda de blocs rocosos.

El cònsol menor ha defensat que la inversió real prevista se situa en la línia del que ha estat habitual aquests anys (entre 10-11 milions) i ha subratllat que s'hagi anat reduint l'endeutament al llarg d'aquests anys. D'aquesta manera, el pressupost 2023 arrenca amb una previsió d'endeutament a 31 de desembre del 2022 de 19,9 milions, menys de la meitat amb relació als 42,2 milions de deute que hi havia el 2016.

Des de l'oposició s'ha criticat que el pressupost no sigui "agosarat" i no prevegi realment donar resposta a les necessitats dels ciutadans. De fet, la consellera de l'oposició Dolors Carmona ha destacat que es tractava d'un "pressupost de mínims" que el que fa és "tirar endavant els projectes necessaris i ja planificats" però sense preveure realment el que necessita la població. En aquest sentit, ha lamentat que no hi hagi prevista la remodelació de l'altra vorera de Prat de la Creu. "És un pressupost de mínims per tancar sense endeutament i no anar més enllà en els compromisos" per poder incloure els projectes importants en el programa electoral, ha valorat, i ha conclòs que "cadascú juga el seu paper".

Astrié ha defensat que no és un pressupost de mínims, ja que de fet és similar al de l'any 2022 i les inversions són similars. En el cas concret de Prat de la Creu ha destacat que es vol tirar endavant Doctor Vilanova i caldrà veure si es fa també Prat de la Creu o no. De fet, ha defensat que Doctor Vilanova és una obra "important i de prou envergadura com a primer plat". També ha puntualitzat que es destinaran mig milió d'euros a voravies després que la partida d'aquesta any, d'un milió, s'hagi esgotat.

Des de l'oposició han criticat que les taxes i preus públics s'apugin un 4,5%. "No és el moment, ara no toca", ha lamentat Carmona, que ha dit que aquest increment s'hauria d'haver circumscrit a serveis que realment es veiés que és necessari incrementar-los i que afecten una "petita part de la ciutadania", ja que lamenten que "ara no toca collar molt més els ciutadans". A més, ha criticat que el dia 1 de desembre no se'ls hagués informat d'aquest increment i ho han descrit com a una "desconsideració". De fet, creuen que l'augment s'ha fet per "equilibrar el pressupost". El cònsol menor ha negat que "l'actualització" de les taxes i preus públics tingui aquesta finalitat, ja que ha recordat que el pressupost té "moltes palanques" i per exemple es podria haver apujat la quantitat pressupostada per a la construcció, però no s'ha fet així per una qüestió de prudència. Ha afegit que s'ha fet l'actualització de preus perquè no quedin "desfasats" i que s'adiguin amb la situació actual de l'increment del cost de la vida i per no suposar una competència deslleial respecte dels serveis privats. A més, ha destacat que cal anar actualitzant aquests imports perquè futures corporacions no es vegin en dificultats per la manca d'adequació d'aquests preus i sigui necessari un increment molt important.

Notícies relacionades