Dissabte 23 de novembre de 2024
|
13:41 H
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, durant la sessió de treball d'aquest matí.
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, durant la sessió de treball d'aquest matí. (Foto: L. G.)
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, durant el discurs inicial a la taula de treball d'aquest dilluns al matí.
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, durant el discurs inicial a la taula de treball d'aquest dilluns al matí. (Foto: L. G.)
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, aquest dilluns al matí a la taula de treball que s'ha celebrat a l'hotel Acta Arthotel.
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, aquest dilluns al matí a la taula de treball que s'ha celebrat a l'hotel Acta Arthotel. (Foto: L. G.)
Un moment de la taula de treball que s'ha celebrat aquest dilluns al matí a l'hotel Acta Arthotel.
Un moment de la taula de treball que s'ha celebrat aquest dilluns al matí a l'hotel Acta Arthotel. (Foto: L. G.)
Innovació

Gallardo avança que hi ha dues iniciatives privades per fer parcs tecnològics

Andorra la Vella.- El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha informat que "almenys" hi ha dues iniciatives per construir parcs tecnològics a Andorra de la mà del sector privat. Ho ha fet públic aquest dilluns al matí durant la primera sessió de treball per ultimar l'elaboració de l'estratègia nacional d'innovació i emprenedoria, la qual ha estat organitzada per Andorra Recerca i Innovació (ARI) i Andorra Business. Segons ha apuntat el ministre, el tret de sortida a les trobades amb agents privats és la segona fase del procés d'estratègia, el qual hauria de cloure amb la creació d'almenys un parc tecnològic al país.

Gallardo ha posat en relleu que el país ha viscut una evolució durant els darrers dos anys per passar d'esdevenir una smart city a la creació d'un Living-lab, un espai on "testejar productes i serveis". En aquest sentit, ha apuntat que l'estratègia implica situar el Principat com un laboratori de proves, però "amb un model basat en les quatre hèlixs", la qual el ministeri ha estat treballant durant el darrer any de la mà de la Universitat de la Salle i de l'Institut d'Innovació d'Israel, els partners de l'executiu en aquesta iniciativa.

D'aquesta manera, la previsió és finalitzar les taules de treball amb el sector privat abans de finals d'any. "Tenim uns tres mesos per treballar plegats i de manera intensa aquesta col·laboració", ha manifestat, tot fent incís en el fet que les sinergies que sorgeixin de les taules de treball serviran per definir el model i el volum d'inversió que pot arribar a requerir la instal·lació. La idea del ministeri és trobar un prototip "adaptat" a les necessitats del país "creixent d'una manera sostinguda i sostenible" per posicionar Andorra a l'exterior. "Poden haver-hi moltes possibilitats, un parc que sigui només públic, un de mixt o diversos que siguin de privats i que el rol de l'administració pública sigui un altre. Crec que hem de treballar plegats per veure quin és el que millor pot funcionar", ha asseverat.

El ministre també ha posat de manifest que durant aquest 2021 "no es preveu cap inversió" i s'emplacen a la finalització de les taules de diàleg amb els sectors per veure "si de cara al pressupost del 2023 serà necessari crear una partida per al futur parc tecnològic". D'altra banda, el titular d'Economia ha comentat que l'aterratge de Grifols al país està reforçant el sector de la biotecnologia, un dels teixits productius interessants per establir a Andorra. I ha informat que d'ençà que es va anunciar l'acord amb la farmacèutica "hi ha hagut diverses empreses que ens han contactat i manifestat la voluntat d'analitzar la possibilitat de venir a instal·lar-se a Andorra o deslocalitzar una part o obrir una nova línia de negoci per poder treballar a prop de Grifols", motiu pel qual ha considerat que el fet que "l'empresa s'hagi instal·lat al Principat serà una palanca d'atracció".

Bona sintonia entre els grups de la majoria

Preguntat per la premsa, Gallardo ha desmentit les informacions sobre les "friccions" entre els membres dels grups que donen suport a la majoria al Govern pels nomenaments a l'Agència de Protecció de Dades (APDA) i al Tribunal de Comptes. D'aquesta manera, el ministre ha assenyalat que entre les forces de la coalició "tenim un diàleg molt obert, sincer i transparent, i no hi ha cap mena de polèmica, per això vull donar un missatge de tranquil·litat". Per cloure, ha afegit que la part important de tot plegat és que els nomenaments "es facin dintre del calendari previst" i que "es cobreixi" les institucions, agències o administracions que ara mateix no tenen ningú al capdavant.

Sense deutes amb l'Ironman

Gallardo també ha desmentit les informacions relatives a la reclamació de 300.000 euros realitzada per Ironman i ha asserit que els imports pactats estan "satisfets" i hi ha un contracte que "ho fixa", tot recalcant que "no hi ha hagut cap reclamació addicional més enllà del cost que en el seu dia es va estipular".

Notícies relacionades