Andorra la Vella.- El Govern allargarà les suspensions temporals dels contractes de treball (STCT) i les reduccions de les jornades laborals (RJL), més coneguts com a ERTO, més enllà del 30 de juny però ja ha avançat que "no serà un mecanisme generalitzat" amb la qual cosa, tal com ha concretat el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, el llistat d'activitats que s'hi podran acollir serà molt limitat. El ministre ho ha anunciat en la roda de premsa per presentar el projecte de llei de noves mesures excepcionals i urgents per la situació causada per la pandèmia de SARS-CoV-2 que hauria d'entrar en vigor l'1 de juliol amb un horitzó temporal màxim de 31 de desembre. Aquesta llei anirà acompanyada de decrets a través dels quals el Govern determinarà els sectors que es poden acollir als ERTOs. De cara al juliol els que sembla clar que hi seran són les agències de viatges i l'oci nocturn.
El titular d’Economia ha posat en relleu que la intenció d’aprovar un nou projecte de llei és “seguir donant suport al teixit econòmic i social” i especialment a les activitats que hagin d’estar tancades obligatòriament o aquelles que es vegin més afectades per les mesures decretades. Tal com s’ha esmentat, la nova llei entraria en vigor l’1 de juliol i donaria, per tant, continuïtat a l’actual, que té vigència fins al 30 de juny. La vigència serà fins a 90 dies posteriors a la declaració de la fi de la situació d’emergència sanitària o com a màxim fins al 31 de desembre. La llei contemplarà els ERTOs i també les prestacions per als treballadors per compte propi. Pel que fa als sectors que es podran beneficiar, es detalla que seran aquells que tinguin l’activitat suspesa o els que estiguin afectats per “impediments que impactin negativa i substancialment” el normal desenvolupament de l’activitat i que es determinaran via decret. Aquestes situacions seran les mateixes que es tindran en compte per a les ajudes per als treballadors per compte propi. Els requisits per poder optar a aquestes ajudes seran els mateixos que hi ha vigents. A més, a través d’una disposició transitòria es determina que els arrendataris de locals comercials o les empreses de gestió d’habitatges d’ús turístic que encara no hagin sol·licitat els descomptes dels locals tenen fins al 31 de juliol per fer-ho ja que si no perdran aquesta possibilitat. En aquest sentit, el ministre detalla que s’aclareix aquesta qüestió ja que no quedava clara i havia suscitat dubtes i també ha recordat que al mes de juny ja no hi haurà descomptes dels locals per part dels propietaris ja que es considera que en l’escenari actual “no és necessari”.
El ministre ha detallat que tenint en compte que s’està recuperant “una certa normalitat”, tal com s’ha pogut evidenciar les darreres setmanes amb l’arribada de turistes i tenint en compte que s’espera un estiu “similar a l'any passat”, les ajudes han des ser molt “precises i quirúrgiques” i en aquest sentit ha destacat que el Govern ha de fer “un exercici de rigorositat” amb alguns sectors com pot ser el del turisme “sabent que no hi ha una normalitat absoluta” però sí una certa mobilitat. En aquest sentit, i més enllà dels dos sectors que seran segur al primer decret amb el que el Govern acompanyi la llei, i que s’aprovarà mes a mes, ha demanat “prudència” i ha descartat anunciar-ne cap més, més enllà de l’oci nocturn i les agències de viatges “per no crear falses expectatives”. Ara la llei es tramitarà d’urgència i de manera paral·lela el Govern treballarà en el decret.
Pròrroga per al mes de juny
El Govern també ha aprovat el decret de pròrroga de la vigència dels terminis de les suspensions temporals dels contractes de treball (STCT) i de les reduccions de la jornada laboral (RJL) durant un mes més. Així els hotels, apartaments turístics, agències de viatges, comerços i bars i cafeteries, entre d’altres, que aquest mes de maig han pogut gaudir d’aquestes ajudes ho podran continuar fent fins al 30 de juny, amb els mateixos percentatges que en l’actualitat. El ministre també ha volgut recordar que continuen vigents altres ajudes com el segon programa de crèdits tous per fer front, entre altres, a les despeses de salaris i cotitzacions de la CASS; quotes de préstecs; despeses d’arrendaments de locals o despeses de subministraments. També continuen actius els ajuts directes al lloguer dels locals comercials fins a un 50% de les quotes d’arrendament i fins un màxim de 2.000 euros al mes, que fins al moment han suposat una injecció del Govern de 900.000 euros. A més, hi ha l’allargament del pagament de la taxa d’activitats econòmiques fins al 30 de setembre i la bonificació de 500 euros per a tota empresa que contracti dos o més treballadors a través del programa d’ocupació i els mantingui durant una vigència mínima d’un any, així com les mesures per facilitar l’accés al mercat laboral i el permís retribuït per tenir cura de menors de 14 anys o persones amb discapacitat que hagin contret el SARS-CoV-2.
Balanç de les mesures
Gallardo ha destacat que a data d’avui hi ha 562 empreses amb assalariats en suspensió de contracte o reducció de la jornada, la qual cosa suposa 1.414 assalariats en suspensió i 1.689 en reducció de la jornada, és a dir, un total de 3.103 persones afectades per aquestes mesures. Pel que fa a les prestacions abonades ha destacat que se n'han donat 59.089 a assalariats i 11.125 a treballadors per compte propi, la qual cosa significa un total de 53,3 milions destinats fins ara. De cara al futur, i malgrat ha manifestat que “es fa difícil anticipar una quantitat”, ha valorat que esperen que sigui “la mínima possible” no perquè el Govern vulgui “un estalvi” sinó perquè “voldrà dir que la situació és bona”. De totes maneres, ha volgut remarcar que “el coixí i la capacitat del Govern per acompanyar” les empreses “hi serà”, amb la qual cosa aquells que necessitin “acompanyament” poden “estar tranquils”, ha dit.