Dissabte 23 de novembre de 2024
|
00:54 H
Sobirania energètica per evitar la dependència dels països veïns
A l'Alça

Sobirania energètica per evitar la dependència dels països veïns

Andorra la Vella

Reduir la petjada de carboni a través del desenvolupament de fonts d’energia renovables formen part del full de ruta del país en el seu camí cap a la sostenibilitat. Amb aquest missatge, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha volgut insistir en la importància que la població se sumi a la transició energètica a través d'accions com la instal·lació de plaques solars a terrasses i teulades. Tal com ha recordat al programa 'A l'alça', "el 80% de l’energia l’importem, i per tant, estem subjectes al mercat. L’energia és quelcom que necessita tothom, les famílies i les empreses... i tot el que produïm aquí és més sobirania", i ha afegit que durant la pandèmia s'ha vist "com som de dependents a nivell turístic i a nivell econòmic, i amb l’energia també, per tant crec que és important que tinguem cada vegada més sobirania en aquest aspecte".

Per aconseguir-la, des del Govern s'admet que a "Andorra estem acostumats que aquests projectes els faci l’administració pública i quan hi ha un tema ambiental és l’administració" però es vol que en "aquesta transició energètica hi participin els privats, concretament amb els parcs fotovoltaics, per produir la seva pròpia energia i la que sobri la injectem a la xarxa i li comprem".

La darrera enquesta de l'Observatori de la Sostenibilitat d'Andorra, que capta la percepció de la societat sobre el canvi climàtic, revela que 9 de cada 10 persones creuen en l'escalfament global del planeta i estan a favor de mesures com la llei d'impuls de la transició energètica, que obliga els constructors a oferir edificis sostenibles. "És importantíssim perquè hi haurà menys consum de combustible, perquè aquí tenim molta calefacció de gasoil. Amb el canvi hi haurà una contribució a la despesa domèstica de les famílies, serà un nou paradigma en la construcció que té molt sentit en un país com el nostre que és un país de fred".

El Principat va ser un dels primers països del món en declarar l’emergència climàtica. Els estudis científics evidencien que ecosistemes muntanyosos com el nostre són dels que més patiran l’escalfament global, i totes les mesures que es prenguin ara milloraran la resiliència dels sistemes naturals en el futur.

Notícies relacionades