El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha avançat al programa 'A l'alça' que, un cop se superi la Covid-19, l’Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) es modificarà per tal d'adeqüar-se a "diversos conceptes com una reestructuració empresarial o una crisi econòmica que no estigui derivada per una pandèmia". Cal recordar que el Govern ja preveia durant aquesta legislatura regular l’ERTO –que està previst en la llei de relacions laborals aprovada a finals del 2018–, però amb unes condicions ben diferents. "Si no haguéssim tingut aquesta crisi sanitària, en el moment que l'haguéssim regulat, els percentatges haguessin estat sense cap mena de dubte diferents, així com el termini respecte a fins quan es poden utilitzar aquests mecanismes", i ha afegit que, "aprofitant el Consell Econòmic i Social on hi ha els agents patronals i sindicals s’haurà de treballar un model d’ERTO per situacions més normals".
En aquest sentit, i fent un anàlisi sobre la gestió d'aquest mecanisme, el ministre ha assegurat que "el procés d’aprenentatge per part de l’administració alhora d’aplicar aquests expedients ha estat molt gran" i "ens servirà perquè quan ens posem a parlar de com implementar i aplicar els ERTOs, tindrem una motxilla carregada d’experiències i vivències, i segurament serà més fàcil arribar a la conclusió de quin és el model més òptim, quins els percentatges que es poden aplicar i quins són els trams".
Aviat es complirà un any d’ençà que es va aprovar el primer projecte de llei que incloïa l’activació d’aquest mecanisme. Un total de 10.000 treballadors assalariats i 2.000 treballadors per compte propi es van acollir a un ERTO durant el 2020. Gallardo ha admès durant el programa que "emocionalment hi va haver molta pressió, molta por a no fer el model que realment respongués a la urgència i la necessitat del moment, i el resultat, tot i que tot és millorable sempre, crec modestament que és un bon model per la situació que tenim ara".
Per últim, Gallardo ha expressat el seu desig que la vacunació a escala mundial posi fi a la crisi i reactivi l'economia, ja que "les empreses han demostrat que tan bon punt l’activitat es recupera, la reacció és immediata".