Andorra la Vella.- El cap de Govern, Xavier Espot, ha destacat que valora “amb preocupació i molt de neguit” la proposta d’Unidas Podem que Andorra torni a considerar-se paradís fiscal. “Estic convençut que serà una iniciativa que no prosperarà”, ha manifestat Espot, que ha destacat que aquesta proposta parteix “d’una premissa falsa que es fonamenta en perjudicis” que ja no existeixen i en aquest sentit ha volgut deixar clar que Andorra “ja no és un paradís fiscal” i a més al llarg dels darrers anys ha fet diferents passos per culminar un procés “de transformació” basat en la “transparència, la lluita contra el blanqueig”, i l’homologació internacional del marc fiscal. Ara s'estan fent els contactes diplomàtics, ha destacat, encaminats a "explicar la realitat" del país.
Espot ha lamentat que hi hagi qui encara no sigui conscient dels avenços que ha fet Andorra i ha destacat que es parteixen d’unes premisses que són falses. En aquest sentit, ha manifestat que si es demanés a les persones que venen a viure a Andorra es podria veure que no només escullen el país perquè té un marc fiscal competitiu, sinó per altres qüestions com la seguretat. “Crec que és molt simplificador dir que ho fan només per estalviar impostos” i, en aquest sentit, ha defensat altres atractius que poden influir en aquesta decisió que vinguin a viure al país, un fet que ha dit que es controla per part de les autoritats andorranes per garantir que es compleixin els requisits marcats. Ha afegit que és “normal” que els països “facin ús” dels seus atractius i ha recordat que altres estats de la Unió Europea també aprofiten el seu marc fiscal.
“Crec que aquesta cacera de bruixes infonamentada no ens portarà massa lluny”, ha destacat Espot, que ha afegit no saber ben bé què es pretén amb aquesta iniciativa i ha dit que si del que es tracta és “d’asfixiar un petit país” cal tenir en compte el rol d’Andorra com a dinamitzador de l’economia dels territoris veïns, el fet que a Andorra visquin 20.000 catalans i espanyols o el suport que s’ha donat durant la crisi sanitària. Així, si el que es pretén és aquesta “asfíxia econòmica i social” d’un petit país el perjudici, ha assegurat, pot ser “no només” per a Andorra, sinó per als residents que hi viuen i pels territoris veïns.
En matèria de transparència i intercanvi d’informació fiscal, Espot ha recordat que Andorra té signats vuit convenis per a l’intercanvi amb sol·licitud prèvia, entre els quals amb Espanya, i 24 convenis d’intercanvi d’informació fiscal. En base a aquests convenis, ha manifestat, Andorra ha respost 500 sol·licituds d’informació, més de la meitat de les quals provenien d’Espanya. I pel que fa a l’intercanvi automàtic el 2020 es va intercanviar informació amb més de 95 jurisdiccions. Espot també ha destacat que se segueix “al peu de la lletra” les recomanacions d’organismes com el GAFI o el Moneyval i ha defensat que el marc fiscal andorrà és “complet, modern i plenament homologable”.