Divendres 22 de novembre de 2024
|
14:16 H
Què fa atractiu un país a nivell fiscal?
A l'Alça

Què fa atractiu un país a nivell fiscal?

Andorra la Vella

La recent arribada del 'youtuber' conegut com 'Rubius' ha tornat a posar sobre la taula els avantatges que té per als estrangers venir a viure al Principat i invertir els seus diners en negocis desenvolupats des del nostre país. El programa 'A l'alça' ha conversat amb el ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, sobre aquesta qüestió, el qual ha defensat que existeixen dos elements que fan atractiu un país a nivell fiscal: "un és la seguretat jurídica associada al marc fiscal, és a dir, un inversor ha d’entendre com s’aplicaran les normes fiscals i no tenir sorpreses, i l'altre és la pressió fiscal, és a dir, el tipus de fiscalitat que se li aplicarà. En el cas d’Andorra, tenim una fiscalitat homologable, el que vol dir que no hi haurà sorpreses, però a més a més, els tipus nominals que posem d’impostos són molt baixos, estem parlant d’un 10% de l’IRPF, un 10% de l’impost de societats… i això són realment tipus molt atractius i molt competitius pel nostre entorn".

Amb un "reconeixement internacional avalat i una transparència absoluta", el sistema fiscal andorrà ha aconseguit situar-se en la vintena posició de competitivitat en un rànquing de 191 països, és a dir, pràcticament tot el món. Segons el darrer informe ‘Paying Taxes’ del Banc Mundial, Andorra supera Irlanda, Dinamarca, Croàcia, Luxemburg o Romania en avantatges fiscals. Una empresa del Principat d’uns 60 treballadors suporta actualment una fiscalitat del 26%, mentre que la mitjana de la Unió Europea se situa al 40%. En aquest sentit, Jover ha avançat que des de l'administració s'estan "revisant les cotitzacions que es paguen o haurien de pagar les persones que venen a treballar. Ara és un percentatge fixe, independentment del salari que tu tinguis; a la majoria de països hi ha uns topalls que fan que a partir d’una certa quantitat no hagis de cotitzar més; per exemple, si continua creixent el teu salari, evidentment no assumiràs més despeses sanitàries, i això a vegades és una pèrdua d’atractiu per part del país, així que estem estudiant la manera de trobar aquest llindar, per fer que les persones vegin que si venen a Andorra no tindran una cotització ilimitada a la CASS".

Fins i tot països com Portugal o algunes zones d'Espanya, com les illes Canàries tenen règims preferencials per atreure residents estrangers. I en la mateixa línia, es posen tots els esforços per ampliar el nombre de països amb els qui evitar la doble imposició. "És veritat que sempre estem revisant una mica aquesta normativa per veure si podem fer avenços per poder ser més competitius i fer venir més gent; tenim claríssim que el que no podem perdre és aquesta condició de bona consideració que ens poden fer des dels altres estats, sempre hem de trobar el compromís de ser el màxim competitius i atractius possibles, però sense perdre la nostra capacitat d’homologació", ha detallat Jover.

Andorra ha passat de ser un país no cooperant a ser plenament reconegut. No tenim indústria pesant ni agricultura extensiva, així que el nostre marc fiscal es converteix en un mecanisme fonamental per fer-nos competitius.

Notícies relacionades